2012 m. balandžio 26 d., ketvirtadienis

Idėja: kava ne tik kvapniam gėrimui

Daugelis žmonių mėgsta kavą. Šiuo gėrimu mėgaujamės turbūt kasdien, bet retai susimąstome, kad iš tų pačių pupelių, iš kurių gaminama kava, galima sukurti ir kažką gražaus, nepaprasto, puošiančio namus ir mus pačius.

Šiandien siūlau kelias idėjas, kaip panaudoti kavos pupeles.

Pirmiausia, į galvą šauna mintis apie papuošalus iš kavos pupelių. Suverkite jas į karolius, pagaminkite auskarus ar apyrankes. Galima pupeles derinti ir su karoliukais ar grandinėlėmis.

Foto iš čia: Baskets-n-bags.org

Jei turite staliuką, kurio viršus stiklinis, pripilkite po juo kavos pupelių. Tokias kompozicijas po stiklu (bent jau anksčiau) esu mačiusi viename kavinių tinkle. Man atrodo, to tinklo Lietuvoje nebėra, bet mintis iš tiesų gera. [Čia nuotrauka ne iš mano minimos kavinės]

Foto iš čia: Yelp.com

Namie turbūt daugelis iš mūsų turime stiklinių vazų ar žvakidžių. Užpildykite jas kavos pupelėmis ir jos žiūrėsis visai kitaip.

Foto iš čia: Weddingbee.com

Beje, tokį dekoravimo būdą siūloma rinktis ir šventinio stalo dekoravimui.

Bet kokios formos daiktas gali būti apklijuotas kavos pupelėmis.

Foto iš čia: Etsy.com

Kavos pupelėmis apklijuotas kūgis tiks ir kaip Kalėdinė dekoracija.

Foto iš čia: Webecoist.momtastic.com

O jei aplipdysite muilą (aišku, geriausia savo pačių gamintą) kavos pupelėmis, tai ne tik suteiks muilui kavos aromato, bet ir taps puikiu masažuokliu. Tiesiog besimaudydami įtrinkite kūną ta muilo puse su kavos pupelėmis ir pajusite tikrą palaimą.
Foto iš čia: Etsy.com

Kavos pupelės gali būti panaudojamos ir artimesniems kavos gėrimui tikslams. Iš kavos pupelių galima pagaminti ir stilingus padėkliukus puodeliams.

Foto iš čia: Etsy.com

O jei mėgstate įvairius medelius ar norite auginti bonsą, bet neturite tam kantrybės, pasigaminkite nedidelį kavos medelį.

Foto ir gamybos aprašymas čia: Handmadefree.com

Ir galiausiai, idėja tiems, kas mėgsta kurti paveikslus. Sudėliokite iš kavos pupelių pasaulio žemėlapį.

Foto ir daugiau kavos meno pavyzdžių čia: Webchiem.com

Taigi, jei turite kur nors lentynoje užsilikusių kavos pupelių, traukite jas į dienos šviesą ir improvizuokite. Kūrybinės sėkmės!

2012 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Sesers įrašas: Riešutinis pyragas


Šiandien noriu pasidalinti riešutinio pyrago receptu. Tai tikrai labai skanus pyragas, tik mano šeimai buvo truputį per saldus. Kadangi gaminau tiksliai pagal receptą, šį kartą neimprovizavau. Bet manau, kad kitą kartą gal pieno ar grietinėlės pilčiau daugiau, o cukraus berčiau mažiau, nes įdaras išėjo labai saldus. Net man tokiai „saldūšnikei“ jis buvo per saldus. Kita vertus, pyragas ... vis tiek pas mus neužsilaikė. :)

Šio pyrago receptą jau senokai radau čia, bet tik dabar susiruošiau nustebinti šeimą. :) Be to, visai neseniai nusipirkau specialią formą kišams, apkepams ir pyragams, išimamu dugnu, tad nutariau ją išbandyti kaip tik šiuo pyragu. 




Na, o jam išsikepti reikės:
Tešlai:
400 g miltų
200 g margarino
70 g cukraus
1 kiaušinio trynio
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Riešutų įdarui:
200 g riešutų (aš dėjau po 100 g graikinių ir migdolų, bet manau, kad skanu būtų ir su lazdynų ar kitais
riešutais)
150 g cukraus
2 valgomieji šaukštai medaus
2 valgomieji šaukštai pieno
0,5 arb. šaukštelio cinamono
0,5 arb. šaukštelio muskato (
jei nenorite, galite nedėti)

Paruošimas:
Iš tešlai skirtų produktų suminkome tešlą. Margarinas turi būti kietas, supjaustytas mažais gabaliukais, tada lengviau minkyti tešlą. [Kam patinka, galite naudoti sviestą, bet aš visada kepiniams naudoju margariną.] Tešlą dedame į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.
Įdarui puode ištirpdome medų su cukrumi, dedame smulkintus riešutus (jei norite, galite riešutų nesmulkinti), prieskonius bei pieną. Šiek tiek paverdame, kol susidarys karamelė. 
Iš šaldytuvo išimame tešlą, trečdalį jos iškočiojame ir dedame į riebalais išteptą formą. Suformuojame kraštelius. Ant tešlos pilti riešutinį karamelės sluoksnį ir tolygiai paskirstyti. Užkloti iš likusios tešlos iškočiotu lakštu. Kepame iki 180 laipsnių  įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Išėmus iš formos palaukti, kol atvės. Tada pabarstyti cukraus pudra ir skanaus. :)

2012 m. balandžio 23 d., pirmadienis

Barščiai su rūgštynėmis

Šį kartą receptas bus be nuotraukos. Kai išviriau tokius naujoviškus barščius, tai  pagalvojau, kad pirma reikia juos paragauti, o tada fotografuoti. Bet kai jau pagalvojau, kad reikia fotografuoti, tai tų barščių kaip ir nebeliko. Bet manau, kad dar tokią sriubą virsiu, tad gal nuotrauka pasirodys vėliau. O gal jūs pasitelksite savo  fantaziją ir įsivaizduosite, kaip gi ta sriubytė atrodo.

Sudėtis:
3-4 burokėliai (aš naudojau žalius, bet gali būti ir virti)
2 bulvės
Svogūnas
3 saliero stiebai
4 valg. šaukštai kvietinių kruopų
Didelė morka
Pora saujų šviežių arba pusė nedidelio indelio (~120 g) konservuotų rūgštynių
Druska, pipirai, lauro lapai

Paruošimas:
Puode užvirinti vandenį ir į jį suberti kruopas. Įberti druskos, pipirų, įmesti lauro lapelius. Pavirti keletą minučių, sudėti nedideliais kubeliais pjaustytas bulves.
Morką sutarkuoti burokine tarka ir apkepinti su smulkiai pjaustytu svogūnu. Burokėlius supjaustyti mažais kubeliais, saliero stiebus juostelėmis.
Kai puode bulvės beveik išverda, sudėti morkas su svogūnais, burokėlius, salierus. Pavirus kelias minutes sudėti ir rūgštynes. Dar pavirti kelias minutes, įberti prieskonių (jei trūksta) ir, jei neužtenka rūgšties iš rūgštynių, įspausti šiek tiek citrinos sulčių.
Skanaus! Patiekti su grietine ir juoda duona.

2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

Rankų darbo dovanos Motinos dienos proga

Artėja dar viena graži pavasario šventė - Motinos diena. Turbūt daugelis prieš šią progą susimąsto, ką padovanoti savo mamai. Sukam ratus po prekybos centrus, dairomės interneto parduotuvėse, bet vis nerandam tos gražiausios ir geriausios dovanos brangiausiam žmogui pasaulyje. Atrodo, metai iš metų šventės kartojasi ir visos galimos dovanos išdovanotos. Tad, vėl tęsdama rankdarbių temą, siūlau kelias idėjas, ką galima savo rankomis pagaminti ir padovanoti mamai.

Kuri mama nemėgsta pasipuošti? Jei turite kantrybės ir nebijote sugaišti kelis vakarus, pagaminkite mamai sagę - jurginą. Jums tereikės veltinio lakštų, karštų klijų, žirklių ir sagės užsegimo detalės. Pirmyn!

Nuotrauka ir sagės gamybos aprašymas čia: Holidash.com

Jei tokia sagė per sudėtinga, galite sukurti ir ką nors paprastesnio.

Nuotrauka ir gamybos aprašymas čia: Blog.betzwhite.com

Galiausiai, pačių suverti karoliai ar pagaminti auskarai taip pat nudžiugins mamą. Juk šie papuošalai bus pagaminti jūsų rankomis. :)

Pasakykite mamai, kodėl jūs ją mylite. Sukurkite mini knygutę, kurioje originaliai su nuotraukomis ar kitais mielais atvirukais, koliažais, piešiniais parašytumėte 10 dalykų, kodėl jūs mylite savo mamą.

Idėja iš čia: Thecreativeplace.blogspot.com

Palepinkite mamą. Jei mokate, pagaminkite muilą. Gražų gabalėlį, puoštą gėlių žiedlapiais. Be to, mamos oda švytės, jei jai padovanosite pačių pagamintą kūno šveitiklį (aka pylingą).

Nuotrauka iš čia: Marthastewart.com

Kartu su mažaisiais menininkais galite sukurti mielą darbelį, kurį galima kabinti ant sienos.

Nuotrauka iš čia: Gifts.redenvelope.com

Kad mama būtų tikrai laiminga, padovanokite jai laimės sausainuką su gražiausiu linkėjimu. Galite gaminti jį valgomą iš biskvitinės tešlos arba nevalgomą iš veltinio lakšto.

Nuotrauka ir gamybos aprašymas čia: Familycrafts.about.com

Kokia šventė be gėlių? Tik jos nebūtinai turi būti nupirktos iš gėlių kiosko. Ir net nebūtinai jūsų pačių užaugintos sode ar ant palangės. Gėlės taip pat gali būti lengvai pagaminamos iš dažytų medžio šakelių ir medžiagos.

Nuotrauka iš čia: Craftingagreenworld.com

O kaip jums tokia puokštė iš braškių? Aš asmeniškai negaliu atsižiūrėti.


Gal manote, kad mama už savo pareigų atlikimą nusipelno diplomo? Atspausdinkite tokį diplomą, įrašykite mamos vardą ir labai iškilmingai įteikite.


Žinoma, prie diplomo tiktų ir aukso medalis - juk pareigos atliktos itin gerai. :) [P.S. Saldainių parduotuvėse irgi būna aukso medalių]

O jei manote, kad visai neturite jokio talento ką nors gaminti savo rankomis ir tuo labiau to "šedevro" dovanoti, siūlau ... iškepti mamai blynų. Taip, taip, blynų. Ir ne bet kokių, o gėlių formos. :)

Idėja iš čia: Notmartha.org

Tai tik kelios idėjos, ką gražaus ir originalaus galite pagaminti savo rankomis. Skirkite bent vieną vakarą ar dieną tokiems darbeliams ir sukurkite tikrą šventę. Juk dovanos nebūtinai turi būti brangios. Svarbiausia, gera nuotaika ir dovanojamas dėmesys brangiausiems žmonėms.

2012 m. balandžio 17 d., antradienis

Sesers receptas: varškės pyragas


Sudėtis:
Tešlai:
160 g miltų
100 g margarino
100 g cukraus
5 g kepimo miltelių
6 g kakavos
Varškės masei:
460 g 9% riebumo varškės
100 g margarino
3 kiaušiniai
100 g cukraus
13 g krakmolo

Paruošimas:
Sumaišyti miltus, margariną, cukrų, kepimo miltelius. Tešlą padalinti į dvi dalis. Į vieną tešlos dalį įdėti kakavos ir gerai išminkyti. Tešlą apie valandą palaikyti šaldytuve. Į kepimo formą išteptą riebalais sutarkuoti tešlą su kakava.
Varškę sumaišyti su margarinu, įmušti kiaušinius, įberti cukrų ir krakmolą. Viską gerai išmaišyti. Varškės masę supilti ant kakavinės tešlos. Ant viršaus užtarkuoti likusią tešlą ir kepti 180C orkaitėje 45-60 min.
Skanaus!

2012 m. balandžio 16 d., pirmadienis

Žaliavalgiškas suši

Kad jau pradėjau apie žaliavalgiškus patiekalus, tai vėl grįžtu prie šios temos. Viena mano bičiulė, taip pat rašanti maisto blog'ą, vienu metu buvo susidomėjusi žaliavalgiška mityba ir aprašė kai kuriuos savo gamintus patiekalus. Ji taip išgyrė žaliuosius sušius, kad nusprendžiau ir aš pabandyti juos pasigaminti.


Patiekalo paruošimas itin paprastas: imate sušiams skirtus Nori jūros dumblių lakštus ir į juos sukate šiaudeliais pjaustytas daržoves. Aš sukau Iceberg salotas, paprikas, morkas, pomidorus, agurkus, avokadą, svogūnų laiškus.


Na, ką aš galiu pasakyti - tai tiesiog daržovės jūros dumblių lakštuose. Ir tai vienintelis panašumas su tikrais suši. O jei visai atvirai, tai tikri suši su ryžiais, sūdyta lašiša, agurkais ir avokadais kur kas skaniau valgosi. :) Bet pabandykit pasigaminti, gal jums patiks tokios savotiškos susuktos salotos.

2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis

Kitokie margučiai - šokoladiniai saldainiai Velykoms

Velykos atėjo ir praėjo. Kaip visada, šventės buvo sočios, todėl po jų kažkaip net apsunkau ir visą savaitę nieko taip ir nerašiau. Bet bandau pasitaisyti. :) 

Kaip sakoma, Velykos - kiaušinių šventė. Margučius dažniausiai dažau tik būdama pas tėvus. Ankstesniais metais ant kiaušinių dėliodavau svogūnų lukštus, kitokius augaliukus, barstydavau maistinius dažus ir sukdavau kiaušinius į marlės gabalėlius. Rezultato laukti būdavo įdomu, nes visi kiaušiniai išeidavo skirtingi. Šiemet su mama išbandėm mano jau minėtą būdą - taip vadinamus, marmurinius kiaušinius. Iš tikrųjų baisiai paprasta - į dažus įpilam aliejaus ir darbuojamės. Kišam kaušinį į vienus dažus, popierine servetėle nusausinam, kišam į kitus, vėl nusausinam ir, jei norim, vėl kišam į dažus. Rezultatas įdomus.


Bet savo namuose kiaušinių aš nedažau ir šiemet, kai ruošėmės pas tėvus, sugalvojau, kad vietoj tradicinių margučių geriau pagaminsiu šokoladinius kiaušinio formos saldainius. Tam reikalui net nusipirkau specialias formeles ir gausybę šokolado, kurio pati jau kuris laikas beveik visai nevalgau.


O gaminau trijų rūšių saldainius: juodojo šokolado su karamelės įdaru, baltojo šokolado su pieniško šokolado ir Brigadeiro kremo įdaru, pieniško šokolado su tuo pačiu Brigadeiro kremo įdaru.
Gaila, nuotraukas padariau tik su sveikais (t.y. neperpjautais / neperlaužtais) saldainiais, tad apie jų vidų galiu tik papasakoti.


Juodojo šokolado saldainiams su karamele reikės:
Juodojo šokolado
Šiek tiek sviesto
Šlakelis grietinėlės
Karamelei:
Rudasis cukranendrių cukrus (~stiklinė)
~100 ml riebios grietinėlės
Truputis sviesto

Paruošimas:
Juodąjį šokoladą sulaužyti gabalėliais, įdėti truputį sviesto, įpilti šlakelį grietinėlės ir ištirpinti ant garų, t.y. statom puodą su verdančiu vandeniu, ant jo kitą indą su šokoladu ir laukiam, kol šokoladas ištirps.
Karamelei paruošti geriau naudoti rudąjį cukrų - tada gaunamas tikresnis karamelės skonis. Cukrų verti į keptuvę ir laukti, kol išsilydys ir pradės tamsėti. Tada supilti kambario temperatūros grietinėlę ir įdėti sviestą. Maišant kaitinti tol, kol masė taps vienalytė. [Beje, tokią karamelę galima naudoti ne tik saldainiams, bet ir kaip užpilą lietiniams arba su vaniliniais ledais. Skanumas neišpasakytas.]
Į saldainių formeles pilti šiek tiek šokolado ir dėti į šaldytuvą, kad truputį sustingtų. Tada dėti po truputį karamelės, vėl leisti atšalti ir, galiausiai, pilti dar sluoksnį šokolado. Keletą valandų saldainius palaikyti šaldytuve ir galite skanauti.


Pieniško šokolado saldainiams su Brigadeiro kremu reikės:
Pieniško šokolado (geriausiai tinka "Princas", nes šį kartą tirpdžiau "Milka" ir "Pergalę", tai rezultatas buvo tikrai nekoks)
Šiek tiek sviesto
Šlakelis grietinėlės
Kremui:
Pusė indelio kondensuoto saldinto pieno
50 g baltojo šokolado
Pusė šaukšto sviesto
Šlakelis kvapnaus stipraus alkoholinio gėrimo 

Paruošimas:
Šokoladą su sviestu ir grietinėle ištirpdyti garų vonelėje.
Apie Brigadeiro saldainius jau esu rašiusi, tik šį kartą masę viriau trumpiau, kol ji nespėjo visiškai sutirštėti. Ir pyliau lašelį alkoholio (galėjau daugiau šliūkštelėti, nes nelabai jautėsi, todėl jei pilsit, tai drąsiau). :)
Kremui kondensuotą pieną supilti į kaitinimo indą. Įdėti sviestą ir sutarkuotą baltąjį šokoladą. Indą statyti ant silpnos ugnies ir nuolat maišant kaitinti, kol masė pradės tirštėti. Tada indą nuimti nuo ugnies ir įpilti šiek tiek stipraus, bet kvapnaus alkoholinio gėrimo (priklauso nuo jūsų skonio, tai gali būti ir romas, ir brendis, ir kokia trauktinė). Viską gerai išmaišyti ir leisti atvėsti.
Saldainius formuoti taip pat kaip ir iš juodojo šokolado - pilam truputį šokolado, leidžiam atvėsti ir šiek tiek sustingti, po to kremas ir vėl šokoladas. Po kelių valandų imam saldainius iš formelių ir vaišinam svečius ar valgom patys.


Baltojo šokolado saldainiams reikės:
Baltojo šokolado
Šiek tiek sviesto
Šlakelis grietinėlės
Pieniško šokolado
Brigadeiro kremo (žr. aukščiau)

Paruošimas:
Baltąjį šokoladą ištirpinti su sviestu ir grietinėle.
Į saldainių formeles pilti šiek tiek baltojo šokolado, leisti atvėsti. Po to pilti truputį pieniško šokolado, vėl leisti atvėsti, įpilti šiek tiek kremo ir paskutinis sluoksnis vėl baltojo šokolado. Palaikyti kelias valandas šaldytuve.


Saldainius geriau laikyti vėsioje vietoje, nes šokoladas lydytas su sviestu ir grietinėle, dėl ko jis tampa minkštesnis ir greičiau tirpsta. Skanių saldainių! Gražaus Atvelykio!

2012 m. balandžio 8 d., sekmadienis

Su Šv. Velykom!

Gražių, šiltų, jaukių ir skanių švenčių! Tegul nuotaika būna pakili, šypsenos puošia veidus. Džiaukimės pavasariu ir atgimstančia gamta! Su šventėmis!

2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Karamelinis pyragas "Tinginys"

Jau turbūt esu minėjusi, kad man geriausi pusryčiai yra arbata (arba kava su pienu) ir gabalėlis kokio pyrago, torto ar galų gale bandelė. Ir kartais tam gardžiam saldumynui pagaminti nereikia nei labai daug produktų, nei begalės laiko. Ir turbūt nenustebinsiu pasakydama, kad kaip tik toks saldumynas yra visų gerai žinomas pyragas "Tinginys". Tik šį kartą jis kitoks - be kakavos ir su karamelizuotu sutirštintu pienu.


Sudėtis:
400 g sausainių (Selga, Gaidelis ar kažkokių panašių)
150 g sviesto
Indelis karamelizuoto sutirštinto pieno (aš naudoju Rokiškio karamelizuotą sutirštintą pieną (nes jis niekada nebūna susicukravęs), bet galima naudoti ir Rududu)

Paruošimas:
Sausainius sulaužyti. Sudėti minkštą, kambario temperatūros sviestą ir karamelizuotą sutirštintą pieną. Viską gerai išmaišyti ir dėti ant folijos. Suformuoti dešrą, suvynioti į foliją ir kišti į šaldytuvą nakčiai. Ryte jau galite mėgautis gardžiu kąsneliu.


Beje, vietoj paprastų sausainių galima naudoti ir krekerius. Esu bandžiusi tokį tinginį su saldžiais krekeriais žuvytėmis ir formavau jį ne kaip dešrą, o pyragą į formą, nuimamais kaštais. Buvo taip pat skanu.

Gradžios arbatos ar kavos!

2012 m. balandžio 2 d., pirmadienis

Velykos: kiaušinių dažymas lengvai ir paprastai

Žvilgt į kalendorių, o ten jau ne už kalnų ir Velykos. Pasirodo, jau net visai ne už kalnų, o už mažiau nei savaitės. Bet šiai šventei kažkaip aš nelabai ir ruošiuosi. Abi religinės šventės (Kalėdos ir Velykos) man yra labiau ne tos dienos, kai minios žmonių eina į bažnyčias, o tos akimirkos, kai prie vieno, gausiai vaišėmis nukloto stalo sėdime visa šeima.

Kaip bebūtų, Velykų rytą privalu ant pusryčių stalo padėti lėkštę, pilną margučių. Kaip žinia, kiaušinių dažymas, ypač tradiciniais būdais, užima daug laiko ir reikalauja tam tikrų įgūdžių, o ne kiekvienas jų turime. Todėl pateikiu keletą idėjų, kaip dekoruoti kiaušinius greitai ir lengvai.

Žinoma, paprasčiausias būdas dažyti kiaušinius yra nusipirkti parduotuvėje pakelį įvairiaspalvių dažų, juos paruošti ir merkti po vieną virtus kiaušinius. Bet kad kasmet tie kiaušiniai nebūtų tokie vienodai spalvoti ir nuobodūs, dažykite juos šiek tiek kitaip.

Gal norite taškuotų kiaušinių?

Nuotrauka iš čia: Lilluna.com

Kad tokius pagamintumėte, jums prireiks tų pačių dažų, ištirpinamų karštame vandenyje, ir mažų, apvalių lipdukų. Virtus kiaušinius apklijuojate lipdukais, merkiate į dažus, o kai dažai nudžiūsta, lipdukus nuplėšiate ir gaunate tokius taškuotus kiaušinius.

Kitas taškavimo būdas - blizgūs klijai. Jų būna visose kanceliarinių prekių parduotuvėse. Manau, taip taškuoti kiaušinius turėtų patikti ir vaikams.

Nuotrauka iš čia: Apumpkinandaprincess.com

Kitas būdas - kiaušinius apvynioti gumelėmis ir merkti į dažus. Tose vietose, kur gumelės prisispaudžia prie kiaušinio, bus balta, o kitur - spalvota.

Nuotrauka iš čia: Marthastewart.com

O jeigu norite marmurinių kiaušinių, į dažus įlašinkite aliejaus.

Nuotrauka ir aprašymas čia: Crafts.kaboose.com

Turintiems daugiau meninių sugebėjimų ar bent jau akvarelės namuose, turėtų patikti tokie kiaušiniai.

Nuotrauka ir aprašymas čia: Ohmy-creative.com

O galite ir visai nedažyti kiaušinių, o apklijuoti juos žolės lapeliais.

Nuotrauka iš čia: Bhg.com

Galiausiai, jei mėgstate kruopščius darbus ir turite daug kruopų.

Nuotrauka iš interneto platybių [tikslią nuorodą kažkur pamečiau]

Beje, jei norite pasigaminti natūralių dažų, perskaitykite receptus čia - tai visai nesudėtinga.

Jaukaus švenčių laukimo ir gražių margučių!