2013 m. balandžio 30 d., antradienis

Užkandis su baklažanų padažu


Na ką, mažasis pilietis prieš porą savaičių padarė tvarką virtuvėje ir... sulaužė orkaitės dureles. Štai ir pildosi mano sapnas, kuriame kažkoks aiškus ir garsus balsas tarė: "Ir baik valgyti tuos savo pyragus!" Tad kol ieškome, kas galėtų iš kažkur gauti detalę daugiau nei 10 metų amžiaus orkaitei, nieko nebekepu. Tikiuosi, kad stebuklas įvyks ir orkaitė bus greitai sutvarkyta. Nors kita vertus, gal ir gerai, kad pavasarėjant situacija priverčia susiimti ir didesnį dėmesį atkreipti į tai, ką valgom. Gal iš tiesų užtenka pyragų ir sausainių?

O šiandien prieš Darbo šventę, kuri yra ne darbo diena, dalinuosi užkandžio idėja. Receptas iš archyvo skrynelės, nes, kaip galėsite pastebėti, baklažaną reikia kepti orkaitėje.


Sudėtis:
Krevetės
Cukinija
Svogūnas
1 kiaušinis
2 valg. šaukštai natūralaus jogurto be priedų
3-4 valg. šaukštai krakmolo
Padažui:
Baklažanas
2 skiltelės česnako
Mažas svogūnas
5-6 džiovinti pomidorai
2-3 valg. šaukštai grietinės
Šiek tiek citrinos sulčių
Druska, pipirai

Paruošimas:
Pirmas darbas - susukti baklažaną į foliją ir kišti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Kepti 40 minučių arba tol, kol baklažanas taps minkštas visiškai minkštas. 
Kol baklažanas kepa galima išsikepti daržoves ir krevetes tešloje. Tešlai sumaišyti kiaušinį, jogurtą ir krakmolą iki vienalytės masės. Įberti druskos ir pipirų. Cukiniją nulupti, supjaustyti griežinėliais, didelį svogūną supjaustyti skridinėliais ir atskirti "sluoksnius" vieną nuo kito.
Daržoves po vieną gabalėlį merkti į tešlą ir kepti gerai įkaitintuose riebaluose. Iškepusias daržoves ir krevetes dėti ant popierinės servetėlės, kad nulašėtų riebalų perteklius.
Atvėsusį iškeptą baklažaną perpjauti išilgai ir išskobti minkštimą. Svogūną smulkiai supjaustyti ir šiek tiek apkepinti keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Sudėti baklažaną ir svogūną į dubenį, pridėti susmulkintus džiovintus pomidorus, česnaką, įspausti citrinos sulčių ir įkrėsti grietinės. Viską pagardinti prieskoniais, druska ir gerai išmaišyti. Padažas paruoštas. Dėti daržoves, krevetes į lėkštę, šalia patiekti padažą ir skanaus!

2013 m. balandžio 21 d., sekmadienis

Agurkų salotos kinietiškai

Šiandien būsiu labai trumpa. Noriu pasidalinti labai paprasta garnyro idėja - agurkai beveik kinietiškai. Paruošti užtruks tik keletą minučių, o valgosi labai skaniai. Tad pasirūpinkite agurkais ir pirmyn! Tiesa, čia puikiai tinka dabar pavasarį parduotuvėse gulintys ilgavaisiai agurkai.


Sudėtis:
2 ilgi agurkai
Baltos ir juodos sezamų sėklos
Sojų padažas
Balzaminis actas
Citrinos sultys

Paruošimas:
Agurkus supjaustyti šiaudeliais, pabarstyti sezamų sėklomis, užpilti sojų padažu, balzaminiu actu ir įspausti dar šiek tiek citrinų sulčių. Proporcijas nustatykite patys pagal savo skonį - kas mėgsta sūriau, gali dar pabarstyti druskos, o kas nori daugiau rūgštelės, gali įpilti daugiau acto ir citrinos sulčių.
Gerai išmaišyti ir palikti apie 10-15 minučių. Galima patiekti prie įvairių karštųjų patiekalų kaip garnyrą.
Skanaus!

2013 m. balandžio 20 d., šeštadienis

Idėja: rankų darbo dovanos mamai

Liko tik pora savaičių iki svarbios visoms šeimoms šventės - Motinos dienos. Žinoma, ir vėl teks pasukti galvą, kuo šia proga pradžiuginti mamą. Apie rankų darbo dovanas motinos dienos proga ir rankų darbo gėles (ne tik mamai, bet ir kitoms progoms) jau esu rašiusi, bet nutariau, kad idėjų niekada nebūna per daug, tad papildau šią minčių kraitę.

Tiesa, besiknaisiodama interneto lobynuose, radau įdomių minčių apie mamas. Pavyzdžiui, kinų patarlė sako, kad "pasaulyje yra vienintelis gražus vaikas, ir kiekviena mama jį turi." Kitas posakis, kurio autoriaus nežinau, teigia, kad "megztinis yra tas rūbas, kuris apvelkamas vaikui, kai mamai pasidaro šalta." Argi ne tiesa? O galiausiai, vienas juokelis iš vieno amerikoniško blog'o: "Jei vaikai jums sukelia galvos skausmą, sekite instrukcijas, nurodytas ant aspirino buteliuko: ypač vadovaukitės ta dalimi, kuri sako "laikykitės vaikams nepasiekiamoje vietoje". [Angliškai skamba geriau] :)

Po juokų pereinu prie pasidalinimo idėjomis. :) Tiesa, jau neminėsiu, kad galite padovanoti rankų darbo kosmetikos (pvz., kūno šveitiklio iš cukraus) ar kokį dekupažo technika pagražintą daiktą.

Kokia šventė be gėlių? Paprasčiausia idėja - pagaminkite popierines gėles, kurių viduriukuose šypsotės jūs ar jūsų vaikai, t.y. mamos anūkai.

Nuotrauka iš čia: Alphamom.com

Kita šiek tiek daugiau darbo pareikalausianti mintis - nuostabi popierinių rožių puokštė. Paspauskite nuorodą po nuotrauka ir pamatysite visą šios puokštės gamybos vadovą, o paspaudę nuorodą "Download&Print" galėsite atsispausdinti reikiamas gėlių formas.

Nuotrauka, gamybos eiga ir gėlių šablonai čia: Elli.com

Jei mama mėgsta žvakes, pagaminkite žvakę puodelyje. Tam galite panaudoti žvakių likučius (ypač tų, kurios mėgsta išdegti viduryje palikdamos dailius šonus) arba specialiai nusipirkti vaško. Įlašinkite mėgstamo kvapo eterinio aliejaus ir žvakė bus aromaterapinė.

Nuotrauka ir gamybos eiga čia: Thefrugalgirls.com

Papuošalų tema yra neišsemiama. Lengvai pagaminamos sagės iš organzos - apie jas jau esu rašiusi. O jei mėgstate lipdyti, nesunkiai turėtų sektis pagaminti ir tokias grožybes. Netgi aš, nors ir visą laiką nemėgdavau nieko lipdyti, ypač iš molio, kuris baisiai sausina rankų odą, susidomėjau šia idėja ir galvoju ją išbandyti.

Nuotrauka ir gamybos eiga čia: Happytogethercreates.com

Kita idėja - pakabukas-lizdelis iš vielutės ir karoliukų. Sutikite, atrodo, neprastai.

Nuotrauka ir gamybos eiga čia: Sarahortega.com

Savo siuvimo įgūdžius galite pralavinti, siūdamos mamai prijuostę su kvarbatkais.

Nuotrauka ir siuvimo eiga čia: Atsecondstreet.blogspot.com

Kiekvienai mamai tikriausiai pravers muilas. Net paprasčiausiais gabalėlis muilo gali atrodyti įdomiai, jei jį apvelsite vilna.

Nuotrauka ir gamybos eiga čia: Rhythmofthehome.com

Jei turite daug laiko ir netyčia mamos nėra namuose, galite padovanoti daugybę drugelių ant sienos.

Nuotrauka iš čia: Heidishubbub.blogspot.com

Galiausiai, nepamirškime ir valgomų dovanų: sausainiai specialioje dėžutėje ir šventiška, ir praktiška.

Nuotrauka iš čia: Care2.com

Šį kartą tiek idėjų. O ką mamai dovanosite jūs? Pasidalinkite mintimis! Būkite kūrybingi ir mamai liks maloniai nustebintos. Juk savo rankomis pagamintos dovanos yra daug mielesnės ir spinduliuojančios meile.
Gražaus pasiruošimo mamos dienai!

2013 m. balandžio 19 d., penktadienis

Salotos su krevetėmis ir garstyčių padažu

Na ką, sulaukėm dar vieno penktadienio, kada jau galva sukasi nuo minčių, kokius gerus ir naudingus darbus reikės pasidaryti per savaitgalį. Planų, kaip visada, daug, tik žiūrėsim, kaip mūsų mažasis pilietis leis visa tai įgyvendinti - juk šitas metro nesiekiantis žmogeliukas visada nori būti svarbesnis nei koks kremo sukimas ar mezginio dailinimas. Todėl taip laviruojant, dažnai planai ir sugriūna.

Bet kad savaitgalis visai nenueitų perniek, verta save palepinti kokiu skaniu maistu. Šiandien dalinuosi salotų su krevetėmis ir garstyčių padažu receptu. Šias salotas gaminau praėjusį sekmadienį, kai laiminga grįžau iš parduotuvės, eilinį kartą prasisukusi mamos Maximos žuvies skyriuje ir radusi ten puikių krevečių.


Sudėtis:
Salotos Sultenės
Pusė svogūno
2 pomidorai
Virtos krevetės
5-6 saulėje džiovinti pomidorai
Sauja apkepintų kedrų riešutų
Pusė cukinijos
2 skiltelės česnako
Padažui:
Alyvuogių aliejus
1 arb. šaukštelis garstyčių (geriau su sėklytėmis)
Citrinos sultys
Truputis sojų padažo
Druska, pipirai

Paruošimas:
Svogūną supjaustyti griežinėliais, sudėti į dubenėlį, gausiai pabarstyti druska, įspausti šiek tiek citrinos sulčių ir užpilti verdančiu vandeniu. Taip svogūnus pamarinuoti apie 10 minučių.
Cukiniją nulupti ir supjaustyti plonais šiaudeliais. Česnako skiltelės supjaustyti griežinėliais ir mesti į keptuvę su trupučiu aliejaus. Kai česnakas truputį apkeps, ten pat sudėti cukinijas ir kepti, kol suminkštės. Bekepant pabarstyti druska ir pipirais, o kepimo pabaigoje sumesti susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus bei virtas krevetes. Dar minutę pakepti ir nuimti nuo ugnies.
Atskirame indelyje pasiruošti padažą - sumaišyti alyvuogių aliejų su garstyčiomis, citrinos sultimis, sojų padažu, durska ir pipirais.
Į lėkštę dėti salotas, ant jų pagal skonį svogūnų, griežinėliais pjaustyto pomidoro, krevetes, į vidurį dėti apkepintas cukinijas. Viską pabarstyti apkepintais kedrų riešutais. Galiausiai, salotas apšlakstykite garstyčių padažu.
Valgykite iškart, kai salotas paruošėte - salotos nemėgsta ilsėtis lėkštėje.
Skanaus!


2013 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis

Avinžirnių pyragas su Fetos sūriu

Visai gražią pavasarišką dieną, tiksliau pavakarę, noriu pasidžiaugti, kad vis dėlto ir mūsų šalį aplankė šilti orai. Jau net bandau į gilesnius spintos kampelius kišti šiltus rūbus ir traukiu tuos, kuriuose daugiau spalvų: šiemet mano favoritė yra geltona spalva. Be to, džiugu, kad labai lėtai, bet judu finišo link siūdama ir dailindama savo megztą paltą. Žinoma, norėtųsi greitesnio tempo mezginiams, bet kol kas labai sunku rasti tam laiko. Tikiuosi, vasarą, kai baigsiu organizuoti mūsų įmonės dvidešimtmečio renginius, bus daugiau laisvo laiko vakarais ir galėsiu praleisti daugiau valandų prie savo rankdarbių.

Beje, dar vienas džiaugsmas - kadangi mano susidomėjimas natūralia kosmetika vis dar neblėsta, o degte dega, tad išbandžiau namie ir hidrolatų (gėlių, augalų vandens) gamybą. Viskas puikiai pavyko ir netrukus blog'e aprašysiu visą procesą ir parodysiu rezultatus.

O šiandien noriu pasidalinti dar viena vegetariškų pietų idėja - avinžirnių pyragu su Fetos sūriu. Jei mėgstate visokias ankštines daržoves - tikrai nenusivilsite.


Sudėtis:
Stiklinė avinžirnių
Didelis svogūnas
2 morkos
Raudonoji paprika
2-3 pomidorai
3 kiaušiniai
3-4 valg šaukštai grietinės
150 g Fetos sūrio
Keletas saulėje džiovintų pomidorų
Druska, pipirai, džiovintas raudonėlis


Paruošimas:
Avinžirnius išvirti ir atvėsinti. Svogūną, morkas ir papriką supjaustyti nedideliais kubeliais ir apkepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus. Atskirame inde suplakti kiaušinius su prieskoniais, druska ir grietine.
Avinžirnius sumaišyti su apkepintomis daržovėmis, smulkiai pjaustytais saulėje džiovintais pomidorais, kubeliais pjaustytu Fetos sūriu bei kiaušinių plakiniu. Viską dėti į kepimo indą ir gerai paspausti. Ant viršaus išdėlioti supjaustyto (geriau nulupto) pomidoro griežinėlius, dar pabarstyti džiovintais raudonėliais ir žiupsneliu druskos. Jei norite, pyrago viršų dar galite pabarstyti ir tarkuotu fermentiniu ar kietuoju sūriu. Tokį pyragą kišti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 20-30 minučių.
Patiekti su šviežiomis daržovėmis, salotų lapais. Jei mėgstate, galite šalia paruošti ir kokio nors padažo.
Skanaus!

2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Pagerintas Kuršėnų vyniotinis

Kad jau praėjusiame įraše užsiminiau, tai ilgai nedelsdama ir papasakosiu apie šaltą balandžio 1-ą dieną gamintą Kuršėnų vyniotinį. Anksčiau labai dažnai pirkdavau Kuršėnų vyniotinį Maximoje. Tiesiog negalėdavau praeiti pro tą pyragų skyrių ir visada grįždavau namo nešina vyniotiniu. Bet kai vieną kartą atidžiai perskaičiau to gaminio sudėtį, supratau, kad arba reikia gamintį jį namie, arba jo nevalgyti visai.

Iš tiesų vyniotinius gaminu gana retai - man vis atrodo, kad tam reikia ypatingų pastangų ir daug laiko, todėl dažniau užmaišau pyragams tešlą, supilu į kepimo formą ir tiesiog kepu pyragą. Bet juk vyniotinis yra tas pats pyragas, tik susuktas. Ir visai nereikia tam sugaišti daug laiko. Galiausiai, ir produktų jokių ypatingų nereikia - viską galima rasti šaldytuve.

Jau turbūt nepamenu, kad koks pyragas su kremu mūsų namuose būtų sulaukęs tokio populiarumo - šitas vyniotinis buvo sudorotas per vieną dieną. Dažniausiai pyragus su kremais ar tortus valgau viena: vaikas suvalgo vieną gabaliuką, o po to raukosi; vyras nuvalgo kremą ir palieka lėkštėje pyrago pagrindą. Tad likusį pusę torto valgau kelias dienas pati viena - nebent sugalvoju nusinešti jį į darbą ir pasidalinti su kolegomis, kurie tik ir laukia mano pyragų. :) Bet kolegoms šį kartą nieko nekliuvo, nes ir vaikas, ir vyras valgė vyniotinį taip, kad net ausys linko. Aišku, užsiriebinom kaip reikiant, bet skanuuuuuuu............ pasaka, o ne skonis. :) Išsikepkit ir jūs!!!

Tiesa, kodėl mano vyniotinis yra "pagerintas". Paprastai Kuršėnų vyniotinis gaminamas su varške, bet aš pažvelgiau į savo šaldytuvą ir supratau, kad varškė, net jei aš ją būčiau pertrinusi per sietelį, neatlaikė mascarpone sūrio konkurencijos. Skonis gavosi daug švelnesnis nei su varške, nors kitą kartą pabandysiu gaminti ir su ja. Tiesa, kai kuriuose internete esančiuose receptuose rekomenduoja naudoti plombyro skonio varškę, bet tada jau neišvengsime tų nelabųjų E priedų - juk plombyro skonis varškėje savaime neatsiranda.


Sudėtis:
Tešlai:
4 kiaušiniai
4 valg. šaukštai cukraus
4 valg. šaukštai miltų
2 valg. šaukštai aliejaus arba tirpinto sviesto
Kremui:
150 g sviesto
Pusė indelio (~200 g) kondensuoto saldinto pieno
250 g mascarpone sūrio

Paruošimas:
Biskvitui atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius gerai išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi. Įpilti aliejų ir vėl gerai išmaišyti.
Kitame inde iki standžių putų (kurios iš indo neiškrenta net jį apvertus) išplakti kiaušinių baltymus.
Į kaiušinių trynių plakinį dėti porą šaukštų miltų ir trečdalį baltymų, išmaišyti. Po to sudėti likusius miltus ir gerai išmaišyti. Galiausiai, sudėti likusius baltymus ir lengvai šaukštu išmaišyti, bet labai neplakti, kad tešloje liktų pakankamai daug oro.
Paruoštą tešlą supilti į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Tešlą išlyginti, kad gautųsi didelis stačiakampis. Biskvitą kepti įkaitintoje iki 180-190 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių.
Kai biskvitas iškepa, ištraukite jį iš orkaitės, nuimkite nuo kepimo popieriaus ir su švariu medvilniniu rankšluosčiu iškart susukite. Atidėkite, kad biskvitas atvėstų ir tuo tarpu pasiruoškite kremą.
Kremui minkštą kambario temperatūros sviestą gerai išsukti. Į puriai išsuktą sviestą supilti kondensuotą pieną, vėl išmaišyti iki vienalytės masės. Galiausiai sudėti mascarpone sūrį ir vėl gerai išmaišyti. Galite įlašinti ir šiek tiek vanilės ekstrakto.
Atvėsusį biskvitą atsargiai išsukti, užtepti kremo ir vėl susukti. Viršų pabarstyti cukraus pudra arba (jei jos neturite lentynoje, kaip aš šį kartą) kakavos milteliais.
Skanaus! Tokio vyniotinio norisi dar ir dar. Receptas tikrai netinka tiems, kurie laikosi dietos. ;)

2013 m. balandžio 2 d., antradienis

Salotos su grūdėta varške

Na ką, kalėdiškai baltos Velykos jau praėjo, ir toliau visi laukiam pavasario. Toks jausmas, kad kuo mes visi labiau to pavasario norim, tuo labiau gamta iš mūsų juokiasi ir siunčia baltus sniego debesis. Ypač nejuokingas buvo Balandžio 1-osios pokštas, kai ryte atitraukus užuolaidas pamačiau baltas sniego pusnis. Ir Klaipėdoje snigo visą tą dieną. Čia turbūt gamta pagalvojo, kad jei juokauti, tai iki galo. Tik kad niekas nesijuokė, o į galvą vis ateidavo mintys iš to anekdoto, kaip žmogelis atsikraustė į Kanadą ir "mėgavosi" sniegu. Net nepamenu, kad kada nors būtų buvę sniego balandžio 1-ąją... Žodžiu, žiemos depresija balandžio mėnesį...

Nuotaikos pakėlimui dažniausiai pasitarnauja geri desertai - pavyzdžiui, pyragėliai su kremu. Tad antrąją Velykų dieną kepiau pagerintą Kuršėnų vyniotinį. Superinis dalykas, vertas didelio apsivalgymo grieko, bet apie jį parašysiu kitą kartą. :) O šiandien lengvai vakarienei siūlau salotas su grūdėta varške. Iš tiesų grūdėtą varškę valgau tik su daržovėmis (dažniausiai pomidorais) ir tos parduodamos grūdėtos varškės su uogiene man yra kažkoks nesusipratimas. Tad traukiam daržoves ant stalo ir gaminam! Užtruksite tik kelias minutes ir galėsite mėgautis lengva vakariene.



Sudėtis:
3 pomidorai
Ilgas agurkas
Pusė svogūno
Ryšulėlis ridikėlių [jei norite - aš šį kartą jų neturėjau]
Krapai
Indelis grūdėtos varškės
Iceberg salotos
Druska, pipirai

Paruošimas:
Viskas labai paprasta - agurką, pomidorus ir svogūną supjaustyti, užberti druskos, pipirų ir sumaišyti su grūdėta varške. Į lėkštę priplėšyti Iceberg salotų, ant jų dėti daržovių su varške ir galiausiai pabarstyti krapais. Skanaus!