2013 m. rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

Salotos su virta vištiena

 Kadangi dirbu fabrike, tai pas mus kartais vyksta visokių įdomybių. Pavyzdžiui, šiandien turėjome mokomąsias pratybas - evakuaciją bei gaisrininkų mokymus, kaip gesinti gaisrą gesintuvu. Atlėkė dvi gaisrininkų mašinos ir ieškojo "nukentėjusio žmogaus". Po to parodė savo sugebėjimus ir, kaip mes juokaujame, palaistė fabriko teritorijoje pievelę, mus pamokė naudotis gesintuvais ir išvažiavo. Tiesa, aš su savo aukštakulniais nėjau juokinti žmonių ir nebandžiau užgesinti ugnies daugiau nei 4 kg sveriančiu gesintuvu, bet kiti darbuotojai aktyviai dalyvavo šiame užsiėmime. O kolegos iš Vilniaus buvo beveik supanikavę, kas pas mus atsitiko, kad niekas nekėlė telefono ragelių, nes kaip tik tuo metu kažkam kažko baisiai iš mūsų prisireikė. Bet juk kai pypsi garsus signalas, tai jau beveik niekam nekyla mintis neštis telefono į evakuacijos vietą - nebent man. :)


Smagu kartais tokiais mokymais praskaidrinti dieną. Tuo labiau, kad dėl šios veiklos buvo proga praleisti vieną neįdomų ir niekam (išskyrus organizatorių) nereikalingą susirinkimą.

Na bet mokymai mokymais, o valgyti vis tiek reikia. Vasarą pas mus karaliauja salotos. Šį kartą lėkštėje salotos su virta vištiena. Salotos paruošiamos labai greitai ir yra labai sočios. Tokiu patiekalu pasisotinsite tiek pietų, tiek vakarienės metu.


Sudėtis: 
Virta vištienos krūtinėle
Indelis konservuotų žaliųjų žirnelių
3 švieži agurkai
Avokadas
Krapai, laiškiniai svogūnai
Druska
Alyvuogių aliejus

Paruošimas:
Virtą vištieną supjaustyti kubeliais, agurką ir avokadą - nedideliais gabalėliais. Viską dėti į salotinę lėkštę, suberti žirnelius, įberti smulkintų krapų, laiškinių svogūnų, pabarstyti druska, užpilti aliejaus ir gerai išmaišyti.
Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 21 d., trečiadienis

Meliono užkandžiai: su kumpiu ir lašiša

Kadangi darbo reikalais kartais tenka pietauti ne tik fabriko valgykloje, tad kartais lankomuose restoranuose nusižiūriu kokią skanaus patiekalo idėją. Likus gal porai savaičių iki vaiko gimtadienio kaip tik turėjau vienos organizacijos, kuriai priklauso ir mūsų įmonė, pietus, tad ragavau lengvo, bet labai įdomaus skonio užkandžio. Nutariau jį pagaminti namuose - tai vėrinukai su melionu ir lašiša.


Šalia pagaminau ir visiems turbūt jau žinomą užkandį su melionu ir vytintu kumpiu.

Taigi pirmieji vėrinukai su lašiša. Sudėtis:
Pusė meliono
100 g silpnai sūdytos lašišos
Sezamo sėklų
Mėtos lapelių
Raudonųjų ikrų (jei mėgstate)

Paruošimas:
Melioną supjaustyti didokais kubeliais. Lašišą supjaustyti tokio pat dydžio kubeliais ir apvolioti sezamo sėklose. Ant užkandžių pagaliuko verti gabalėlį meliono, lašišos, įsmeigti mėtos lapelį ir uždėti kelis ikriukus.
Aš gaminau be ikrų, nes tą dieną pamiršau jų nusipirkti. Nors iš tiesų raudonųjų ikrų net nemėgstu, bet šiame patiekale jie kažkaip gerai dera tiek su melionu, tiek su mėtomis. Pabandykite!

Antrasis užkandis - meliono ir vytinto kumpio vėrinukai, kuriems reikia tik šių dviejų ingredientų. Ir juos paprasčiausiai reikia suverti ant užkandžių pagaliuko. Arba tiesiog galima meliono gabalėlį apvynioti vytintu kumpiu.
Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 20 d., antradienis

Konservuojame žiemai: obuolių - persikų uogienė

Štai rugpjūtis persirito į antrą pusę ir, nori-nenori, jau supranti, kad vasara eina į pabaigą. Man asmeniškai tai beveik pats baisiausias metas, kai pamatau pirmuosius krintančius nuo medžių lapus ir vakarais vis anksčiau įsijungiu šviesą. O taip norisi dar pasidžiaugti šiluma, saulės šviesa...

Todėl bent dalelę saulės bandau užkonservuoti žiemai. Štai prieš gerą savaitę viriau obuolių-persikų uogienę. Ji gavosi tokia šviesi, su geltonais gabalėliais. O dar ir dangtelius panaudojau geltonus (nuo Kėdainių fabriko produkcijos). Taigi, žiemą, kai jau pasidarys visai liūdna, įsijungsiu savo ryškios šviesos lempą ir sėdėsiu prie jos bei valgysiu uogienę.

Kol yra alyvinių obuolių ir persikų, pasigaminkite šio gėrio ir jūs.Paprasta, kaip du kart du. Sunkiausias ir ilgiausiai trunkantis darbas - supjaustyti vaisius.


Sudėtis:
1 kg obuolių
1 kg persikų
1 kg cukraus
Pusė puodelio vandens
Vanilės lazdelė

Paruošimas:
Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Persikus taip pat nulupti, išimti kaulus ir supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais kaip ir obuolius. Vaisius užpilti cukrumi, įpilti vandens, įmesti perpjautą vanilės lazdelę ir puodą, uždengus dangčiu, statyti ant vidutinės ugnies virimui. Virti, kol vaisiai sukris ir nebekils putos.
Nežinau, kodėl, bet dažniausiai uogienes aš palieku atvėsti ir tada kitą rytą dar kartą užvirinu, paverdu kelias minutes ir pilstau į švariai išplautus ir verdančiu vandeniu nuplikytus stiklainius. Užsuku dangteliais ir apverstus stiklainius palieku atvėsti.
Skanaus pasiruošimo žiemai!