2014 m. kovo 17 d., pirmadienis

Daržovėmis įdarytas baklažanas

Mėgstu visokias įdarytas daržoves - jau esu rašiusi apie įdarytas paprikas (čia ir čia), bulves, dar pievagrybius, o juodraščiuose dar laukia nuotraukos su įdaryta cukinija. Bet šiandien noriu pasidalinti įdarytų baklažanų receptu. Įdaras paprastai paruošiamas iš daržovių, o kol baklažanai su įdaru keps orkaitėje, galėsite nuveikti ką nors naudingo namuose.

Beje, kalbant apie baklažanus, reikia priminti, kad jie labai mėgsta riebalus, todėl nepadauginkite jų kepdami įdarą. Be to, galite drąsiai eksperimentuoti su prieskoniais. Aš šiam patiekalui naudojau Tahini pastą, bet savaitgalį kaip tik "Aliejaus" parduotuvėje prisipirkau prieskonių, tad galvoju, čia tiktų indiško skonio pagardai su kuminais, kariu. Kitą kartą išbandysiu.

Na ką, kimbam į darbus - prie puodų! 


Sudėtis:
2 baklažanai
2 morkos
Svogūnas
2 skiltelės česnako
Pusė paprikos
100 g Fetos sūrio
Tahini pasta (perkama indeliuose, bet galima pasigaminti gerai trintuvu sutrynus sezamų sėklas su aliejumi)
Druska, pipirai
Džiovintas mairūnas


Paruošimas:
Baklažanus perpjauti išilgai per pusę ir išskobti vidų, paliekant apie centimetro storio sieneles. Tiesa, vieną baklažaną aš nuskutau, o kitą - ne. Panašu, kad tas baklažanas, kuris kepė su odele, buvo šiek tiek riebesnis. Matyt, odelė neleido riebalams išbėgti ir sulaikė juos viduje.
Baklažanų puselių vidinę pusę, kur bus dedamas įdaras, pabarstyti druska ir šiek tiek patepti Tahini pasta.
Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti, morkas sutarkuoti burokine tarka, baklažanų dalis, kurios buvo išskobtos iš puselių, supjaustyti nedideliais gabalėliais, papriką - kubeliais. Į keptuvę pilti aliejaus, sumesti svogūnus ir česnakus ir pakepinti keletą minučių. Tada į keptuvę berti tarkuotas morkas, vėl, pakepinus kelias minutes, mesti smulkintus baklažanus. Kepančias daržoves pagardinti druska, pipirais. Kai kai visos daržovės apkepa ir suminkštėja, keptuvę nuimti nuo ugnies, sumesti smulkiai pjaustytą papriką ir Fetos sūrį.Viską gerai išmaišyti - įdaras paruoštas.
Baklažanų puseles dėti į folija išklotą kepimo indą, į kiekvieną puselę dėti įdaro, pabarstyti džiovintu mairūnu ir uždengus kišti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po maždaug valandos kepimo, kai baklažanas suminkštėja, foliją atidengti ir dar kepti apie 10-15 minučių, kad apkeptų viršus. Baklažanus patiekti su šviežių daržovių salotomis. Porcijai visiškai užtenka vienos baklažano puselės. Skanaus!

2014 m. kovo 15 d., šeštadienis

Lietiniai su karamele

Parodykite žmogų, kuris nemėgtų blynų. Mūsų šeimos favoritai - ploni, minkšti, ne itin perkepti lietiniai. Iki šiol dažniausiai juos valgydavome su sviestu ir cukrumi, t.y. į karštą lietinį susuku gabaliuką sviesto ir cukraus, o kai sviestas ištirpsta, valgom ir džiaugiamės. Bet pastaruoju metu, kai tenka šiek tiek apriboti riebalų vartojimą, sviesto įdarą pakeitėm karamele. Ir rezultatas, galiu pasakyti, gal net geresnis. Žinoma, tik paruošimas užtrunka ilgiau. Bet jei pasiruošite karamelės iš anksto, tada užtruksite tiek pat laiko, kiek ir kepant lietinius su sviestu. Taigi labai rekomenduoju.


Sudėtis:
Lietiniams:
Miltai
Pienas, vanduo
2 kiaušiniai
Karamelei:
100 g cukraus
200 ml grietinėlės
50 g sviesto

Paruošimas:
Pirmiausia paruošti karamelę: cukrų berti į keptuvę ar puodą, neprilimpančia danga, ir dėti ant viryklės, kol išsilydys. Kai cukrus išsilydo ir įgauna vos rusvą spalvą, pilti grietinėlę, dėti sviestą ir gerai išmaišyti.Šiame etape reikia labai greitai maišyti, kad, įpylus grietinėlę, lydytas cukrus nesušoktų į vieną gabalą. Ir grietinėlę geriau pilti ne ką tik išimtą iš šaldytuvo, bet kambario temperatūros. O galiausiai, paskutinis patarimas - geriau masė tegul būna skystesnė nei labai tiršta: grietinėlės negailėkit, nes ataušdama karamelė dar sutirštės.
Iš kiaušinių, pieno, vandens ir miltų užmaišyti tešlą lietiniams. Tešla turi būti skysta, kad būtų galima lietinius iškepti plonus ir minkštus. Kepti po vieną lietinius ir, kai abi pusės gražiai apkepa, išimti į lėkštę. Ant lietinio vieno šono dėti karamelės ir susukti į tūtelę.
Viskas! Skanaus!

2014 m. kovo 11 d., antradienis

Ryžiais ir daržovėmis įdaryti kalmarai

Pastaruoju metu iš naujo atrandam kalmarus. Ir, kaip jau minėjau prieš kelias dienas, vėl susidraugavusi su garų puodu, norėjau išbandyti ir jo naudą ruošiant šį patiekalą. Tiesa, buvau pamiršusi, kad kalmarai turi savybę susitraukti, tad pusė mano įdaro atsidūrė išorėje, bet nuo to skonis nepablogėjo.

Beje, galiu pasidalinti savo atradimu gaminant kalmarus. Jei norite, kad jie būtų minkšti ir neperkeptų, reikia prieš juos gaminant kelias valandas (ar geriausia per naktį) palaikyti gerokai apipylus sojų padažu. Toks marinavimas suminkština kalmarą ir jis netampa guminis.


Sudėtis:
4 kalmarai
Basmati ryžiai
2 morkos
Gabalėlis moliūgo
Svogūnas
2 skiltelės česnako
Sojų padažas
Druska, pipirai
Kario prieskoniai
Aliejus kepimui

Paruošimas:
Basmati ryžius išvirti. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustyti, morkas ir moliūgą sutarkuoti burokine tarka. Daržoves apkepinti keptuvėje su aliejumi, kol jos taps beveik visai minkštos. Bekepant daržoves, pagardinti jas druska, pipirais, kario prieskoniais. Apkepintas daržoves sumaišyti su virtais ryžiais. Štai įdaras jau ir paruoštas.
Kalmarus, kaip jau minėjau, kelias valandas (ar geriausiai per naktį) pamarinuoti sojų padaže. Į juos kimšti įdaro. Nekimškite labai daug įdaro, nes kalmaras susitrauks.
Prikimštus kalmarus dėti į garų puodą ir virti apie 15 minučių.
Patiekti su šviežių daržovių salotomis. Kadangi mano vyras tada dar negalėjo valgyti šviežių daržovių, tad aš buvau patiekusi su troškintais briuselio kopūstais su liesu šiek tiek pabalintu neriebia grietine padažu.
Skanaus!

2014 m. kovo 10 d., pirmadienis

Žaliavalgiškas šokoladas

Žaliavalge tikrai nesu ir, vargu, ar galėčiau tokia būti, nes labai jau mėgstu šiltą maistą (ypač žiemą). Bet šiuo žaliavalgiško šokolado receptu noriu pasidalinti jau seniai. Receptą radau kažkur interneto platybėse, tad nenurodysiu šaltinio. Šio šokolado pagaminimo procesas toks paprastas, kad užtruksite vos kelias minutes. Be to, šį skanumyną sugebės padaryti net ir tie, kurie niekada negamina bei sakosi, kad nemoka to daryti. Ir šiame recepte labai plačios interpretavimo galimybės - kaip priedus galite dėti bet kokias sėklas (pvz., sezamo), riešutus (pvz., migdolų plokšteles ar kokosų drožles), džiovintus vaisius.

Žodžiu, tikrai rekomenduoju išbandyti, nes kiek kartų esu gaminusi šį šokoladą ir juo vaišinusi ką nors, visada sulaukdavau klausimo: kaip tai pagaminti.


Sudėtis:
Pusė pakelio kakavos miltelių
Agavų sirupas (pagal skonį)
Kokosų aliejus
Priedai pagal fantaziją ar virtuvės lentynos turinį (nuotraukoje su sezamo sėklomis)

Paruošimas:
Kakavos miltelius sumaišyti su sirupu ir ištirpintu kokosų aliejumi, kad gautųsi saldi, vienalytė grietinės tirštumo masė. Suberti norimus priedus ir dar kartą viską gerai išmaišyti. [Tiesa, jei norite barstyti, pavyzdžiui, migdolų plokšteles, geriau jas berti ant masės, kai ją sukrėsite į formą.]
Masę sukrėsti į silikoninę ar kitokią formą ir kišti į šaldytuvą valandai ar dviems. Kai masė sustingsta, pjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir valgyti.
Skanaus!


Prieš Kalėdas tokį pagamintą šokoladą pjausčiau gabalais, suvyniojau į gražų celofaną ir surišau su kitokiu šokoladu - Fudge, - apie kurį dar parašysiu artimiausiu metu, ir įteikiau kartu su Kalėdų senelio dovanomis.


2014 m. kovo 9 d., sekmadienis

Trinta porų sriuba

Matau, kad šiemet apsileidau dar labiau nei praėjusiais metais ir vis nepradedu rašymo maratono. Bet turiu pateisinamą priežastį, kas mane vis stabdė, - mus užpuolė ligos. Ilga istorija, bet iš tiesų nuo sausio pabaigos iki pat beveik kovo kapstėmės iš tos padėties, kai nelabai norėjosi galvoti apie nieką kita, tik sveikatą ir poilsį. Beje, kuriam laikui dėl vieno šeimos nario mums visiems teko pakoreguoti savo valgiaraštį ir į labiausiai naudojamų virtuvės prietaisų sąrašą grįžo garų puodas. Tiesą sakant, net nesitikėjau, kad ir garų puode galima tiek visokių patiekalų pagaminti. Jam "kepiau" omletą, varškės apkepą, gaminau balandėlius, vištienos kukulius, įdarytus kalmarus ir pan. Žodžiu, ne tik daržovės be prieskonių gali būti gaminamos garų puode. :)

O šiandien noriu pasidalinti lengvu receptu - trinta bulvių ir porų sriuba. Trintos sriubos man labai patinka, bet mano vyras ir vaikas labiau mėgsta tokias, kur būtų galima įžiūrėti visus ingredientus ir juos atskirai šaukštu pakabinti. Bet šitą porų sriubą valgėm visi. Beje, šiandien nusipirkau rūkytos paprikos prieskonių ir įbėriau į šią sriubą vos šiek tiek ir tai suteikė tokio ypatingo skonio.


Sudėtis:
Poras
3-4 bulvės
Svogūnas
2-3 skiltelės česnako
Krapai
Druska, pipirai
Rūkyta paprika
Aliejaus ir sviesto kepimui

Paruošimas:
Į puodą įpilti vandens ir jame virti nedideliais gabalėliais pjaustytas bulves. Česnaką, svogūną ir porą susmulkinti ir kepti keptuvėje su aliejumi ir sviestu. Kai porai su svogūnais apkepa, suminštėja, juos suversti į puodą, kur verda bulvės. Dar kelias minutes pavirti ir nuėmus nuo ugnies sutrinti virtuviniu trintuvu. Jei išeina labai tiršta masė, įpilti šiek tiek vandens. Vėl statyti puodą ant ugnies, įberti druskos, pipirų. Baigus virti įdėti smulkiai pjaustytus krapus (galima naudoti ir džiovintus), o patiekiant pabarstyti rūkyta paprika.
Patiekti su grietine. Skanaus!

2014 m. kovo 8 d., šeštadienis

Moterų diena!

Mielos moterys, sveikinu mūsų dienos proga. Tegul mums nuolat žydi gėlės, šypsenos neblėsta mūsų veiduose, o sėkmė lydi kiekviename žingsnyje! 

Šią visuotinai pripažintą tulpių dovanojimo dieną, siunčiu Jums virtualią rožių puokštę. Būkime kitokios, būkime įdomios!