2015 m. vasario 12 d., ketvirtadienis

Bananiniai keksiukai

Aš tiesiog negaliu nekepti. Anksčiau neįsivaizduodavau savo pusryčių be puodelio kavos su pienu ir kokio nors kepinio - bandelės, pyrago, keksiukų. Bet vis labiau domintis sveika mityba, atėjo ir tas metas, kai visus kepinius mano racione pakeitė vaisiai. Dabar pusryčiams valgau bananus ir geriu Pu-er arbatą. Taip, taip - jau laikausi šių metų pažado ir galiu pasakyti, kad jau tris savaites visiškai negeriu kavos.

Žinoma, sakoma, kad nereikia per daug savęs spausti ir varžyti, tad torto gabalėlį švenčių proga tikrai suvalgau, bet kepiniais nepiktnaudžiauju. Ir kas keisčiausia, visai jų nebenoriu - kuo ramiausiai praeinu bandelių bei pyragų skyrių parduotuvėse, o iškeptus savo pyragus mieliau nešu kolegoms ar įdedu vaikui į darželį.

Taip buvo ir su šiais bananiniais keksiukais. Kadangi mano mažasis 3,5 metų pipiras yra pirmas pagalbininkas virtuvėje ir jam labai patinka ką nors su manimi gaminti, tad kažkurį savaitgalį sugalvojome kepti keksiukus. Vaikas, kaip visada, buvo atsakingas už miltų dėjimą į tešlą ir už popierėlių sudėjimą į keksiukų formeles. Keksiukai pavyko puikūs - lengvi, purūs, minkšti, tiesiog tirpstantys burnoje.


Sudėtis:
1 didelis, labai gerai prinokęs bananas
2 kiaušiniai
200 g sviesto ar margarino kepiniams
3-4 valg. šaukštai aliejaus
Pusė stiklinės baltojo cukraus
1 labai kupinas valg. šaukštas rudojo drėgnojo cukraus
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
Vanilinis cukrus
Stiklinė miltų (dedu paprastai "iš akies", tad reikia žiūrėti į tešlos konsistenciją)
Migdolų riekelės

Paruošimas:
Sviestą ar margariną ištirpinti. Į jį sudėti rudąjį ir baltą cukrų, vanilinį cukrų, išmaišyti. Po vieną įmušti kiaušinius, išmaišyti, sudėti sutrintą bananą ir vėl išsukti. Supilti aliejų ir įberti kepimo miltelius. Išmaišius berti miltus ir po truputį sukti tešlą. Aš beriu miltus po labai kupiną šaukštą ir išmaišau, tada beriu vėl ir vėl maišau. Taip lengviau stebėti, kiek miltų užtenka. Tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos. Jei dėsite per daug miltų, keksiukai bus kieti, todėl nepadauginkite.
Paruoštą tešlą dedame į keksiukų formeles. Tešla turi užpildyti apie 2/3 formelės. Ant viršaus užberti migdolų riekelių. Kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 30 minučių. Nors beveik prie kiekvieno recepto tą rašau, bet pasikartosiu - kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, todėl nesivadovaukite aklai tuo, kas parašyta - stebėkite, kaip keksiukai kepa. Auksinė taisyklė - pirmas 15 minučių orkaitės negalima atidarinėti, nes kepinys sukris. Bet po 15 minučių jau vis žvilgčiokite, kaip kepinys atrodo. Jei per greitai apskrudo, bet vidus dar neiškepė, sumažinkite orkaitės temperatūrą ir dar pakepkite.
Iškepusius keksiukus palikite atvėsti ir skanaukite.
Skanaus!

2015 m. vasario 10 d., antradienis

Pats skaniausias vegetariškas sumuštinis

Galvojate, kad tie žmonės, kurie rašo maisto tinklaraščius, niekada nevalgo sumuštinių? Netiesa. Kartais ir aš noriu ko nors greito, lengvai pagaminamo ir skanaus. Žinoma, sumuštinio su dešra manęs valgančios tikrai nepamatysite, bet sumuštiniai su sūriu ir daržovėmis kartais yra tikras išsigelbėjimas. Žinau, kad tai nesuderintas maistas ir duona su sūriu nėra geriausi draugai, bet kartais taisyklėms nusižengiu.


Taigi šiandien pasakoju apie patį skaniausią sumuštinį - su sūriu, džiovintais pomidorais ir paprikomis.

Sudėtis:
2 riekelės šviesios duonos
Kietojo sūrio
Džiovinti pomidorai
Marinuotos paprikos (naudojau savo mamos gamintas marinuotas paprikas aliejuje)
Adžikos padažas arba Tikka Masala padažas
Keli gabalėliai svogūno
Krapai
Aliejus, cukrus, druska, actas, karštas vanduo svogūno marinavimui

Paruošimas:
Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, pabarstyti druska, cukrumi, užpilti karštu vandeniu. Gerai išmaišyti, įpilti aliejaus, acto ir palikti pastovėti apie 10-15 minučių.
Pasiruošti kitus produktus: sūrį sutarkuoti, krapus susmulkinti, šiek tiek pasmulkinti džiovintus pomidorus ir paprikas (jei jos stambios).
Duonos riekeles apkepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus. Kai duona apskrunda iš abiejų pusių, ant karštos vienos riekelės tepti padažą (pagal skonį - adžiką ar indiško skonio Tikka masala), dėti džiovintus pomidorus, paprikas, pamarinuotus svogūnus. Viską gausiai pabarstyti sūriu, užberti krapų ir užvožti sumuštinį kitu duonos gabalėliu. Šiek tiek paspausti.
Gal ir ne toks jau greitas šio sumuštinio paruošimas, bet skonis atperka sugaištą laiką. 
Skanaus!

2015 m. vasario 8 d., sekmadienis

Žaliavalgiškas šokoladinis pudingas

Mano vaikas - didysis šokoladinių kiaušinių gerbėjas. Žinoma, labiau vilioja pats kiaušinio išlupimo ir žaisliuko radimo procesas, bet turbūt kaip ir visi vaikai dažniausiai neatsisako ir to šokolado. Kadangi vasarą ruošiausi vaiko gimtadieniui Piktų paukščių ir auksinių kiaušinių tema, tad prisirinkau plastikinių puselių nuo tada parduotuvėse buvusių Kinder kiaušinių. Dabar tos puselės pravertė gaminant ir patiekiant vaikui šokoladinį pudingą. Tikriausiai šokoladinio skonio valgis ir taip būtų suvalgytas, bet kiaušinių puselėse jis atrodė dar labiau viliojantis ir buvo užskaitytas, kaip šokoladiniai kiaušiniai.

Beje, tokia idėja patiekti pudingą plastikinių kiaušinių puselėse bus labai tinkama ir Velykoms.


Bet ko aš čia apie kiaušinius pasakoju - juk šiandien noriu pasidalinti be galo paprastu receptu, kaip greitai ir gardžiai palepinti save ir vaikus, jei norite šokolado. O šokoladas - ne pirktinis su neaišku kokiais priedais, o žaliavalgiškas, pagamintas tik iš sveikų produktų.

Apie žaliavalgišką šokoladą jau buvau rašiusi, tačiau šį kartą receptas šiek tiek patobulintas, remiantis vienu užsienio tinklaraščiu, kuriame buvo aprašytas šis pudingas. Tiesa, nuorodos į originalų receptą nebeturiu, nes jo neišsaugojau.

Sudėtis:
1 prinokęs avokadas
4-5 datulės
Agavos sirupas (jei trūksta saldumo)
3 valg. šaukštai kakavos
4-5 valg. šaukštai kokosų aliejaus

Paruošimas:
Kaip ir visi žaliavalgiški patiekalai, taip ir šis ruošiamas labai paprastai - visus ingredientus sumetame į virtuvinį trintuvą, kitaip vadinamą blenderį ir triname iki vientisos masės. Tiesa, datules prieš ruošiant patiekalą reikėtų bent porą valandų pamirkyti vandenyje. Tada jos geriau susitrina.
Pudingą galima valgyti tiesiog kabinant šaukšteliu, tepti ant skrebučių ar sausainių, maišyti su vaisiais, netgi naudoti pyragams pertepti.
Skanaus!