2015 m. balandžio 22 d., trečiadienis

Anakardžių riešutų majonezas

Jau seniai knietėjo išbandyti žaliavalgiškus majonezus, tad vieną dieną ryžausi ir išbandžiau. Tiesa, pagailėjau savo virtuvinio plaktuvo-trintuvo ir nebemaliau tos masės iki vienalytiškumo, bet ir taip buvo skanu. Manau, kitą kartą dar įdėsiu pusę šaukštelio krienų.


Sudėtis:
100 g anakardžių riešutų
2 valg. šaukštai citrinos sulčių
Druska, pipirai
Švieži krapai
1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
1 skiltelė česnako
~ 0,5 stiklinės vandens

Paruošimas:
Riešutus užpilti vandeniu ir mirkyti bent 4-5 valandas, o geriausia - per naktį. Vandenį, kuriame mirko riešutai, nupilti, o riešutus sumesti į virtuvinį trintuvą. Įberti druskos, pipirų, įmesti sukapotą česnako skiltelę, įpilti šiek tiek vandens (pyliau pirmiausia pusę nurodyto kiekio, o po to žiūrėjau į konsistenciją) ir trinti S formos peiliais. Šie tiek sutrynus, supilti citrinos sultis, aliejų ir sukapotus krapus. Trinti iki vienalytės konsistencijos.
Valgykite su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

P.S. Taip pat galima pagaminti majonezą iš bet kurių riešutų ar sėklų.

2015 m. balandžio 20 d., pirmadienis

Sushi tortas

Vieną kartą per Velykas atsitiko toks dalykas... Susiruošiau gaminti sushi, išviriau kibius ryžius. Žvilgt į lentynėlę, o ten nėra Nori lapų sušiams gaminti. Buvo tik mažutis pakelis traškių, pakepintų dumblių lapų, kurie valgomi kaip traškučiai. Teko suktis iš padėties - lipdžiau sušių pyragą - tortą.


Tiesą sakant idėją užmačiau kadaise internete. Gal maniškis ir nebuvo toks išvaizdus, bet tikiu, kad toks pat skanus. :)

Sudėtis:
Kibūs ryžiai
Ryžių actas
Sūdyta lašiša
Agurkas
Avokadas
Sezamų sėklos
Pora Nori lapelių

Paruošimas:
Ryžius išvirti ir dar šiltus sulaistyti ryžių actu. Į pasirinktą formą (aš naudojau silikoninę formą pailgam keksui) dėti Nori lapą, ant jo ryžius. Viską pabarstyti sezamų sėklomis, sėti sluoksnį avokado griežinėlių, agurko ir sūdytos lašišos. Tada vėl sluoksnis ryžių ir Nori lapeliai. Formą uždengti maistine plėvele ir palikti šaldytuve porą valandų.
Valgyti kaip ir įprastus sušius su Wasabi krienais, sojų padažu ir marinuotais imbierais.
Tiesą sakant, galite improvizuoti - dėti tiek sluoksnių, kiek tik norite, galite vietoj lašišos dėti krevetes, o gal išvis tik daržoves. Skanių fantazijų!

O kai turėsiu daug Nori lapų, vėl darysiu įprastus sushi. :)


2015 m. balandžio 18 d., šeštadienis

Sveiki pusryčiai - vaisių salotos su Chia pudingu

Turbūt prieš porą metų neįsivaizduodavau savo pusryčių be kavos su pienu ir bandelės, pyrago ar kokio kito saldau kepinio. Kepdavau pyragus vieną po kito ir, kadangi mano šeimynos vyrai nebuvo tokie saldumynų mėgėjai, valgydavau juos pati bei vaišinau kolegas. Tik staiga įvyko toks keistas dalykas: sulūžo (tiksliau, mažasis šiuo klausimu pasidarbavo) orkaitė ir nebegalėjau kepti pyragų. Įdomiausia tai, kad niekaip negalėjome rasti, kas tą orkaitę sutaisys, o visi meistrai tiesiog sakė, kad laikas pirkti kitą. Taigi taip natūraliai įvyko, kad prisižadėjau sau keisti savo pusryčiavimo įpročius ir nebevalgyti rytais kepinių. Nuo to laiko darbe pusryčiaudama valgau 2 bananus ir (nuo šių metų pradžios) geriu arbatą. O kartais, kai pavyksta atsikelti anksčiau, arba savaitgaliais, lepinuosi vaisių salotomis. 

Pastaruoju metu man labai patinka kokosų pienas. Plaku su juo kokteilius arba pagardinu vaisių salotas. O šiandien pasidalinsiu, kaip ruošiu chia sėklų pudingą, kuriuo gardinu vaisių salotas.


Sudėtis:
1 bananas
1 kriaušė
1 obuolys
Pusė saujos razinų
Šiek tiek anakardžių riešutų
1 valg. šaukštas chia sėklų
Pusė stiklinės kokosų pieno
1 valg. šaukštas agavų sirupo

Paruošimas:
Į kokosų pieną įpilti agavų sirupo ir suberti chia sėklas. Gerai išmaišyti ir palikti 15-20 minučių pastovėti. Chia sėklos turi tokią savybę išbrinkti, dėlto skystis, su kuriuo jos sumaišomos tampa tirštos, pudingo konsistencijos.
Į lėkštę pjaustome vaisius, suberiame razinas, riešutus. Beje, vaisius galite rinktis tokius, kokius mėgstate, ar kokius tuo metu turite. Kai chia sėklos išbrinksta, vaisius užpilti šiuo pudingu, išmaišyti ir skanauti.
Skanių ir sveikų pusryčių!

P.S. Beje, mūsų lietuviški linų sėmenys yra tikrai ne ką blogesni nei chia sėklos. Ir jei maltus linų sėmenis užpilsite skysčiu bei paliksite pusvalandžiui, jūs taip pat turėsite tirštoką "kisielių".
Po tokių pusryčių - tiek su chia, tiek su linų sėmenimis - jausitės žvalūs ir sotūs.

2015 m. balandžio 4 d., šeštadienis

Jaukių švenčių!

Nors jau kelinti metai iš eilės gamta krečia pokštus ir vietoj baltų Kalėdų paberia sniego per Velykas, bet vis tiek švęskime džiaugsmingą gamtos pabudimą. Jaukaus laiko kartu su artimaisiais, skanių vaišių, stiprių ir gražių margučių.


O šiemet ir mes su mažuoju pagalbininku išbandėme margučių "dekupažą". Kiaušinius išvirėme, nudažėme juos mirkydami pirktiniuose kiaušinių dažuose, o po to su tirpinta želatina priklijavome iš popierinių servetėlių iškirptas gėles. Gan paprasta, gražu ir netrunka daug laiko.
O kaip dažėte margučius Jūs?