2015 m. spalio 10 d., šeštadienis

Obuolių pyragas su kokosine karamele

Kaip jau minėjau, obuoliai pas mus sode užderėjo itin gausiai, tad pyragai su obuoliais tiesiog karaliauja mano virtuvėje. Šiandien kepiau pasakišką pyragą su kokosine "karamele". Na, tai ne visai karamelė - toks sutirštintas kokosų pienas, kitaip dar jį galima vadinti "dulce de leche". Čia toks mandras pavadinimas, o pagaminti šį gėrį netrunka ilgai ir rezultatas - nuostabaus skonio pagardas desertams. Jį galima naudoti kaip sutirštintą pieną gaminant kitus desertus, galima pilti ant vanilinio plombyro, galima valgyti kartu su vaisiais. Be to, tai dar viena alternatyva tiems, kad netoleruoja karvės pieno ar nori maitintis veganiškai - juk šiai karamelei paruošti reikia tik augalinių produktų.


Kaip gaminti šį augalinio pieno padažą radau čia, tik nurodytą migdolų pieną keičiau kokosų pienu. Ir kadangi manasis kokosų pienas buvo tirštesnis, tai ir virti reikėjo trumpiau. Trumpiau tariant, skubu dalintis receptu, nes slėpti tokio skonio pyragą ir kokosinę karamelę būtų nuodėmė.


Sudėtis:
Kokosinei "karamelei":
250 ml kokosų pieno
Vanilės ankštis
2-3 valg. šaukštai rudojo cukraus (aš per pusę naudojau nerafinuotą rudajį cukranendrių cukrų ir kokosų žiedų cukrų, kurį parsivežiau iš Indijos. Šis cukrus ne itin saldus, bet labai tamsios spalvos, tad ir mano sutirštintas pienas gavosi beveik juodas. Jei naudosite tik cukranendrių cukrų, karamelė bus šviesesnės spalvos)
Pyragui:
150 g sviesto
3 kiaušiniai
1/2 st. cukraus
4 valg. šaukštai miltų
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
Vanilinis cukrus
5-6 obuoliai (geriausiai Antaniniai ar kiti panašūs, išlaikantys savo formą)

Paruošimas:
Pirmiausia reikia pasiruošti kokosinę "karamelę". Į puodą supilti kokosų pieną, suberti rudąjį cukrų, įdėti perpjautą vanilės ankštį ir statyti ant vidutinės ugnies. Kaitinti, kol užvirs. Tada vis pamaišant virti dar apie 5-7 minutes, kol pienas pradės tirštėti. Tuo pat metu turėtų ir patamsėti spalva, bet manuoju atveju ji ir taip buvo tamsi, tad šio etapo nemačiau. Kai pienas sutirštėja, nuimti nuo ugnies ir palikti šiek tiek atvėsti.
Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti skiltelėmis. Juos iškart sudėti į kepimo formą ir ant jų supilti paruoštą kokosinę karamelę.


Pyrago tešlai ištirpinti sviestą, į jį suberti cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išmaišyti. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Baltymus išplakti iki standžių putų. Trynius sudėti į sviestą, sumaišytą su cukrumi, kartu suberti kepimo miltelius ir išmaišyti. Tada dėti pusę baltymų ir porą šaukštų persijotų miltų. Atsargiai išmaišyti. Galiausiai, sudėti likusius baltymus ir dar porą šaukštų persijotų miltų. Atsargiai maišyti, kol neliks sausų miltų.
Tešlą užpilti ant obuolių su kokosine karamele ir kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.


Šiltas pyragas tiesiog tirpsta burnoje. O su ledais kaip gardu... Obuolių skonis su subtiliu kokoso prieskoniu ir karameliniu saldumu. Pyragas, vertas nuodėmės, net jei laikotės dietos ar nemėgstate saldumynų. Skanaus!

Apverstas pyragas atrodo taip pat gražiai

2015 m. spalio 7 d., trečiadienis

Šokoladiniai blynai

Maisto gaminimas ir ypač tortų bei pyragų kepimas yra mano aistra. Tai daryti man labai patinka, todėl džiaugiuosi gamindama ne tik sau, bet ir tada, kai kas nors paprašo manęs iškepti tortą kokiai nors šventei. Tad kepant tortus kartais užsilieka tirpinto šokolado. Aš jo nevalgau, o ir savo mažajam nesiūlau, tad taip ir stovi vargšas vėl  sukietėjęs šokoladas. Vieną dieną sugalvojau jį panaudoti gana paprastam tikslui - šokoladiniams blynams [arba kaip kiti vadina, sklindžiams - tik aš niekada nevartoju šio žodžio ir nesuprantu, kuo skiriasi "blynas" nuo "sklindžio"]. Rezultatas išėjo tikrai geras, vaikas šokoladinius blynus raitė taip, kad net ausys linko, o aš valgiau su geltonųjų slyvukų uogiene, tai taip pat buvo labai skanu. Paklausite, o ką sakė vyras - ne, jis šokoladinių blynų idėjos nepalaikė ir valgė savo "einamiausią" patiekalą - keptas tarkuotas bulves.


Sudėtis:
50 g tirpinto juodo šokolado
2 kiaušiniai
1,5 stiklinės pieno
1/2 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų
2/3 stiklinės paprastų kvietinių miltų
Vanilinis cukrus
Vandens pagal poreikį
Aliejaus kepimui


Paruošimas:
Šokoladą ištirpinti su puse stiklinės pieno. Kiaušinius išplakti su likusiu pienu, į juos pilti atvėsusį tirpintą šokoladą. Įberti šiek tiek vanilinio cukraus ir įmaišyti pilno grūdo miltus. Tada suberti paprastus baltus kvietinius miltus. Išmaišyti. Jei tešla per tiršta, įpilti vandens (arba dar pieno). Tešla turi būti ne itin skysta.
Blynus kepti keptuvėje su aliejumi.
Iškepusius patiekti su grietine, uogiene ar kitais mėgstamais pagardais.
Skanaus!

2015 m. spalio 5 d., pirmadienis

Beveik kinietiška sriuba

Vasarą virti sriubos beveik nebuvo kada, bet dabar, atvėsus orams, vis dažniau ant viryklės puodas, o jame - garuojanti sriuba. Nors šį kartą papasakosiu apie kiek kitokią sriubą - greit paruošiamą, beveik tinkančią žaliavalgiams ir beveik kinietišką.

Apie panašią sriubą skaičiau viename forume. Ingredientų sriubai reikia vos kelių, o rezultatas, sakyčiau, visai neblogas. Tuo labiau, kad laiko sriubos paruošimui reikia labai nedaug.


Sudėtis:
Sultiniui:
Vanduo
Morka
Saliero kotai arba šaknis
Svogūnas
Druska, pipirai, mėgstami prieskoniai
2 skiltelės česnako
2 lauro lapai
Sriubos pateikimui:
Agurkas
Morka
Svogūnų laiškai
Sojų padažas
Ryžių makaronai

Paruošimas:
Morką nuskusti, saliero kotus ir svogūną susmulkinti, užpilti vandeniu, įberti druskos, pipirų, įmesti lauro lapus ir virti apie 20 minučių. Sultiniui baigiant virti, įmesti susmulkintą česnaką. Sultinį nuimti nuo ugnies ir perkošti - mums reikalingas tik skystis.
Agurką supjaustyti šiaudeliais, morką sutarkuoti smulkesne tarka, svogūnų laiškus sukapoti, ryžių makaronus užplikyti karštu vandeniu ir palikti, kol suminkštės.
Į lėkštę dėti visų paruoštų produktų - agurko, ryžių makaronų, morkos, svogūnų laiškų - ir užpilti paruoštu karštu sultiniu. Pagardinimui pilti sojų padažo.
Štai tokia greitai paruošiama sriuba. Vietoj čia paminėtų agurko bei morkos, galima dėti ir daugiau daržovių - pomidorų, šviežios, jaunos cukinijos, brokolių, netgi topinambų. Sriuba atvira eksperimentams ir skonių atradimui. O jei visai negalite valgyti sriubos be mėsos - virkite sultinį iš vištienos ar kitos mėsos.
Skanių eksperimentų!

2015 m. spalio 3 d., šeštadienis

Obuolių pyragas su cinamono skonio panna cotta putėsiais

Kaip žinia, šiemet esame pradedantieji sodininkai - ankstyvą pavasarį įsigijome sodą, kuris realiai buvo pieva prie miško su vaismedžiais. Visą vasarą kone kasdien džiaugėmės buvimu gamtoje, galimybe matyti, kaip auga daržovės bei vaisiai, girdėti paukščių čiulbesį, pakėlus akis į dangų regėti gražiausią vasarišką mėlynę ir baltus debesis, užuosti gėlių aromatus, braidyti po ryto rasą ar sutemus vakare sėdėti prie laužo ir skaičiuoti krentančias žvaigždes. Nuostabios akimirkos, kurių tikrai nepatirtume sėdėdami namuose. Et, ir kodėl ta vasara taip greit prabėgo...

Bet kita vertus, vasara subrandino gausų derlių. Pavasarį, kai medžiai buvo be lapų, nepatyrę sodininkai tyrinėjome, kas gi čia užderės. Vasarą džiaugėmės trešnių gausa - patys valgėm ir paukšteliams palikom. Po to derėjo vyšnios, o nuo rugpjūčio vidurio maišais tempiam namo obuolius. Jaučiamės kaip zuikiai iš filmuko "Obuolių maišas" - vasarinius obuolius dalinom ir artimiesiems, ir kaimynams, ir draugams. Jau net nekalbu apie tai, kad aš intensyviai dirbau namudiniame "konservų fabrike" - uogienių ir tyrių stiklainiai jau netelpa į įprastą tokių atsargų saugojimo spintelę. O dabar dar bent 6-7 obelys nokina (tikriausiai jau sunokino, tik mes dar nenuskynėm...) vaisius...
Bet juk tai džiaugsmas!!!! O žiemą intensyviai (norim ar ne) valgysim uogienes.


Bet ką aš čia apie sodą ir atsargas - dar ilgais rudens vakarais apie jį papasakosiu: parodysiu savo sukastas ir apipintas vytelėmis lysves, papasakosiu apie žaidimus lauke su vaiku.

Šiandien noriu pasidalinti nauju obuolių (o ko gi daugiau???) pyrago receptu. Paprasto obuolių pyrago namie jau beveik niekas nevalgo: vyras apskritai nėra saldumynų mėgėjas, o vaikas kartais valgo pyragą, o kartais ne. Žodžiu, atėjo laikas įvesti patobulinimų. Tai šį kartą pyragas pagerintas putėsiais - ir ne paprastais, o cinamono skonio ir gamintais kaip nuostabusis desertas panna cotta.


Sudėtis:
5-6 obuoliai
200 g sviesto
2/3 st. cukraus
3 kiaušiniai
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
3-4 labai kupini valg. šaukštai miltų
Putėsiams:
200 ml riebios grietinėlės
200 ml pieno
1 valg. šaukštas (be kaupo) želatinos
1/2 st. cukraus
1/2 arb. šaukštelio cinamono (galima daugiau pagal skonį)
Vanilė

Paruošimas:
Obuolius nuplauti, nulupti odelę ir išėmus sėklalizdžius supjaustyti skiltelėmis. Tešlai minkštą kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki vientisos, purios masės. Po vieną mušti kiaušinius ir gerai išmaišyti.Suberti kepimo miltelius ir persijotus miltus, išmaišyti. Tešla turi būti kaip labai tiršta grietinė.
Kepimo formą patepti sviestu, į ją sumesti obuolių skilteles ir suversti tešlą. Viršų išlyginti ir dėti kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragas kepa maždaug 45 minutes, bet priklauso nuo kepimo formos dydžio, pyrago storio ir, aišku, pačios orkaitės, tad pyragą prižiūrėkite.
Kol pyragas kepa, pasiruoškite panna cotta. Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkti. Į puodą pilti grietinėlę ir pieną, berti cukrų, vanilės sėklytes, cinamoną ir kaitinti ant silpnos ugnies vis maišant. Grietinėlės nereikia užvirinti, o kaitinti, kol puodo kraštuose pasirodys pirmi maži burbuliukai. Puodą nuimti nuo ugnies.
Kitame inde pakaitinti išbrinkusią želatiną - neužvirinti, o kaitinti tol, kol ištirps grūdeliai. Pakaitintą želatiną supilti į pakaitintą grietinėlę, gerai išmaišyti ir palikti atvėsti. Kai skystis atvėsta, dėti jį į šaldytuvą ir leisti sustingti. Kai panna cotta sustingta, išimti iš šaldytuvo ir plaktuvu (kitaip sakant, mikseriu) plakti ją mažiausiai 10-15 minučių (galima ir visą pusvalandį, jei tik turit kantrybės), kol sustingusi masė taps putomis. Tada putėsius suversti ant pyrago, išlyginti ir dėti pyragą į šaldytuvą. Kai putėsiai vėl sustingsta, galima valgyti.


Pyragas išeina drėgnas, putėsiai purūs, tad derinys tikrai vertas net išrankiausio ragautojo.
Skanaus!