2012 m. lapkričio 28 d., trečiadienis

Naujas pomėgis: namuose gaminta kosmetika - šampūnas

Mano namuose užgimė naujas pomėgis. Prieš keletą mėnesių išgirdau apie tai, kaip visas pirktines kosmetikos priemones (kremus, šampūnus) galima pakeisti aliejais ar namuose pagamintais kremais ir kitais gaminiais.

Pirmasis mano bandymas buvo pakeisti kūno kremus ir losjonus natūraliais, ekologiškais, nerafinuotais aliejais. Ir tas eksperimentas man pavyko - po dušo naudoju makadamijų ar saldžiųjų migdolų aliejų, į masažo saloną nešuosi savo abrikosų kauliukų aliejų.

Vėliau išbandžiau ir aliejų vietoj veido kremo. Tiesa, čia dar neatradau to vienintelio ir geriausio, tad kol kas naudoju ir pirktinį kremą, ir porą kartų per savaitę (kai pavyksta anksčiau atsikelti) simodsijų (jojobos) aliejų. Puikumas neišpasakytas - veido oda tampa švelni kaip aksomas.

Pirktinio kremo irgi su laiku turbūt atsisakysiu, kai tikrai išmoksiu pati susisukti kremą. SU keliomis kolegėmis buvome eko-dirbtuvėlėse ir bandėm kremus gamintis. Turiu paminėti, kad iš visos mūsų kompanijos, nors ir degiau didžiausiu noru išmokti tuos kremus gaminti, bet man pirmasis kremas nepavyko. Bet gal ir gerai, kremų sukimo mokytoja prilašino ten tiek skirtingų eterinių aliejų, kad tas kremo kvapas mane išmušo iš vėžių. Žodžiu, namie eksperimentuosiu su mažiau kvapų. 

Be to, veidui vietoj toniko naudoju gėlių vandenis (hidrolatus) - vakare rugiagėlių, o ryte Damaskinių rožių.

O su šampūnais situacija gerokai sudėtingesnė - mano galvos oda labai jautri ir linkusi pleiskanoti, todėl daugelis šampūnų man netinka. Labai ilgai ieškojau ir rinkausi, o visai neseniai išbandžiau šampūną, pagamintą iš Gasulo molio. Pirmas įspūdis buvo keistas - šampūnas visiškai neputoja ir sunku suprasti, kiek jo pilti ant plaukų. Bet mintis, kad galima pačiai pasigaminti tokį šampūną man nedavė ramybės, tad prisipirkau reikiamų ingredientų ir ėmiausi eksperimentų. Šiandien man visiškai pavyko!

Nuotrauką pasiskolinau iš čia: Milagrotrading.com

Šampūno sudėtis:
Gasulo molis - 3 šaukšteliai
Levandų hidrolatas - 6 šaukšteliai
Vanduo - 3-4 kartus daugiau nei hidrolato [be to, reikia maišant žiūrėti, kokia gaunasi konsistencija]
Alavijo gelis - 1 šaukštelis
Augalinis glicerinas - 1/3 šaukštelio
Kanapių sėklų aliejus - 12 lašų
Vitaminas E - 4 lašai
Citrinų eterinis aliejus - 4-5 lašai

Paruošimas:
Viename stikliniame indelyje sumaišiau hidrolatą ir vandenį. Indelį įstačiau į indą su karštu vandeniu ir palikau truputį pašilti. Kitame indelyje aliejų sumaišiau su alavijų geliu ir glicerinu. Ir šitą indelį įstačiau į indą su karštu vandeniu, nes taip lengviau susimaišo aliejus su geliu. Po to maža srovele supyliau hidrolatą ir vandenį į aliejaus mišinį ir gerai išmaišiau. Tada paruoštą skystį galima po truputį pilti į molį ir gerai išmaišyti. Turi gautis skystoka košelė. Kai viskas gerai sumaišyta ir konsistencija tenkina, tada įlašinau eterinį aliejų ir vitaminą E, dar kartą permaišiau ir ėjau plauti plaukų. 

Galiu pasakyti, kad mano pagamintas gasulo molio šampūnas man patiko netgi labiau nei pirktinis. Mat, aš naudojau šiek tiek daugiau glicerino, o jis suteikė šampūnui tokio švelnumo ir minkštumo. Plaukai atrodo puikiai ir yra švelnūs. Taigi, pavyko! O juk galima eksperimentuoti toliau - vieną aliejų keisti kitu, naudoti kitos rūšies hidrolatą, dėl kvapo įlašinti ir kitokių eterinių aliejų. Nesibaigiantys fantazijos polėkiai. 

Tiesa, namuose gamintos kosmetikos eilėje dar laukia bandymai susisukti kremą rankoms ir pasigaminti balzamą lūpoms.Jei viskas pavyks, papasakosiu išsamiau ir apie juos.

2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Bananinis pyragas su plikytu kremu ir braškėmis

Savaitgalį vėl šiaip ne taip radau laiko savo rankdarbiams. Kai jau mano mezgamo palto visos dalys baigiamos užpildyti ir vis labiau matosi šviesa to darbo darymo tunelio gale, tai vis labiau viduje džiaugiuosi ir jau svajoju, kaip tą paltą užsivilksiu. Bet dar ne pabaiga, dar prie jo teks padirbėti. O juk jau planuose kiti darbai....

Bet rankdarbiais galima pavadinti ir pyragų kepimą. Šiandien siūlau bananinės tešlos pyrago su braškėmis ir plikytu kremu receptą. Pasidarbuoti prie jo teks truputį ilgėliau nei prie įprastų pyragų, bet, manau, kartais verta sugaišti daugiau laiko dėl gero skonio.


Sudėtis:
Tešlai:
1 gerai prinokęs (netgi pernokęs) bananas
3 kiaušiniai
150 g sviesto ar margarino
4 valg. šaukštai cukraus
2 stiklinės miltų (gali prireikti ir šiek tiek daugiau)
Vanilinis cukrus
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
Kremui:
1 kiaušinis
2-3 valg. šaukštai cukraus
1 valg. šaukštas (su kaupu) miltų
~300 ml pieno
100 g sviesto
100 g kondensuoto pieno
Vanilinis cukrus
Braškių sluoksniui:
400 g šaldytų braškių
2-3 valg. šaukštai cukraus
1 kupinas valg. šaukštas krakmolo
Truputis vandens

Paruošimas:
Tešlai sviestą ištirpdyti, suberti cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išmaišyti. Po vieną išmušti kiaušinius, išmaišyti. Bananą sutrinti šakute ar virtuviniu trintuvu, sudėti į tešlą. Suberti kepimo miltelius ir miltus. Suminkyti ne itin kietą tešlą. Paruoštą tešlą šiek tiek palaikyti šaldytuve.
Kol tešla ilsisi šaldytuve, pasiruošti braškes. Šaldytas uogas (galite naudoti ir šviežias, jei gaminate jų sezono metu) apibarstyti cukrumi, įpilti lašelį vandens ir dėti ant ugnies. Kaitinti, kol išsiskyrusios sultys pradės po truputį burbuliuoti. Krakmolą atskirame inde ištirpdyti vandenyje ir jį supilti į verdančias uogas. Gerai išmaišyti, pakaitinti, kol pamatysite pirmuosius užvirimo burbuliukus ir nuimti nuo ugnies. Turi gautis labai tirštas uogų kisielius. Jį kuriam laikui atidėkite į šalį.
Iš šaldytuvo ištraukite tešlą ir nestoru sluoksniu dėkite į kepimo formą. Aš tešlos paprastai nekočioju, o paimu gabalėlį ir rankomis išmaigau, kad būtų nestoras sluoksnis. Be to, reikia padaryti ir aukštesnius kraštelius. Ant tešlos uždėti kepimo popieriaus, ant jo užberti kokių sunkių kruopų (pupų, žirnių) ir įdėti 20 minučių į įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę. [Kruopos reikalingos tam, kad tešla neiškiltų per daug ir liktų aukšti krašteliai]
Kol tešla kepa, pasiruošti plikytą kremą. Kiaušinį išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Dėti miltus ir vėl gerai išmaišyti. Tada supilti pieną, dar kartą viską permaišyti ir dėti ant ugnies. Kremą nuolat maišant kaitinti tol, kol jis sutirštės ir beveik užvirs. Tada nuimti kremą nuo ugnies, sudėti sviestą, kondensuotą pieną ir palikti atvėsti.
Pakeptą tešlą išimti, nuo jos nuimti kruopas [pasidėkite jas atskirai ir palikite kitiems panašiems kepiniams], sudėti braškių "kisielių", o ant jo kremą. Vėl kiškite pyragą į orkaitę ir pakepkite dar apie 20 minučių. Iškeptą pyragą būtina atvėsinti ar net palaikyti šaldytuve, kad kremas būtų stangresnis. O tada jau galite mėgautis.
Skanaus!

2012 m. lapkričio 25 d., sekmadienis

Šventės ant nosies: Kalėdų senelis vėl bus slapukas ir idėja: eglutės žaisliukai iš makaronų

Praėjusiais metais kartu su kitais maisto blogeriais dalyvavau akcijoje "Kalėdų senelis slapukas". Labai džiugu buvo gauti pačiai dovanėlę (apie ją rašiau čia) ir, žinoma, siųsti dovaną kitam maisto blogą rašančiam žmogui (apie tai čia). Gaila, kad man praėjusiais metais tekęs blogeris buvo ne iš Lietuvos, tad negalėjau įdėti į siuntinį nieko valgomo. Bet vis tiek dovanoti yra smagu. :)

Šiemet Viktorija iš Receptumedis.lt tęsia tradiciją ir kviečia prisijungti prie antrosios slaptų dovanėlių nešiotojų akcijos. Aš jungiuosi! Laukiu laiško su nurodymu, kam reikės siųsti dovaną, ir jau suku galvą, ką reikės padovanoti.

O kad nuotaika tikrai būtų šventinė, dalinuosi keliomis idėjomis, kokius eglutės žaisliukus galima pasigaminti iš... makaronų. Tereikia makaronų (nevirtų, žinoma) ir karštų klijų. Visi kiti priedai priklauso nuo jūsų fantazijos: purškiamieji aukso ar sidabro spalvos dažai, paprasti akriliniai ar panašūs dažai, blizgučiai ir t.t.

Nuotrauka iš čia: Abstract.desktopnexus.com

Nuotrauka iš čia: Craftily-ever-after.blogspot.com

Nuotrauka iš čia: Living.weelife.com

Nuotrauka iš čia: Twocitiestwogirls.blogspot.com

Nuotrauka iš čia: Dirbinys.lt


Nuotrauka iš čia: Housebeautiful.com



2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Avinžirnių košė (a la humusas) su daržovių salotomis

Grįžtu prie receptų, kurie atsako į klausimą - ką valgai, jei nevalgai mėsos. Šiandien siūlau labai sotų patiekalą - improvizuotą avinžirnių košę, beveik humusą. Jau esu rašiusi apie humusą iš pupelių, o šį kartą su sezamais "nežaidžiau" ir iš jų pastos nedariau. Bet ir taip patiko, nes tos sėklytės suteikia savotiško skonio.


Sudėtis:
Stiklinė avinžirnių
Baltosios sezamų sėklos
Juodosios sezamų sėklos
Sezamų aliejus
Cukinija
3 pomidorai
Didelis svogūnas
Avokadas
Skiltelė česnako
Druska, pipirai, malti kuminai

Paruošimas:
Avinžirnius užpilti vandeniu ir palaikyti per naktį. Kitą dieną juos išvirti, kol taps labai minkšti.
Tuo metu, kai avinžirniai verda, susipjaustyti svogūną ir jį pakepinti keptuvėje su aliejumi. Kitoje, sausoje keptuvėje šiek tiek apkepinti sezamų sėklas.
Kai avinžirniai išverda, nuo jų nupilti dalį vandens (galima nupilti vandenį į kokį indą ir, jei košė trinant bus labai tiršta, iš ten skysčio įpilti), sudėti apkepintus svogūnus, sezamus, įspausti skiltelę česnako, įberti druskos, pipirų, malto kumino, įpilti šiek tiek sezamų aliejaus ir virtuviniu trintuvu gerai sutrinti iki vientisos košės.
Šalia paruošti salotas. Cukiniją supjaustyti skritinėliais ir apkepinti keptuvėje (arba ant grilio). Pomidorus ir gerai prinokusį avokadą supjaustyti gabalėliais, sudėti apkepintus cukinijos gabalėlius, pabarstyti druska, pipirais ir sumaišyti. Galima pagardinti įvairiais žalumynais.
Košę patiekti su salotomis.
Skanaus!

2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

Avokado ir agurkų padažas

Atrodo, kad daugelis tinklaraščio skaitytojų jau pradeda ruoštis šventėms - įrašai apie Kalėdinius saldumynus ar atvirukus jau tapo lankomiausiais. Mano galvoje jau taip pat sukasi mintys apie dovanas ir saldumynus - negaliu gi sulaužyti tradicijos pagaminti saldumynų rinkinius savo artimiesiems.

Bet apie saldumynus kitą kartą - šiandien siūlau lengvą padažo receptuką. Jį galite valgyti su žuvimi, sūriais varškėčiais, grikių blynais, cukinijų-bulvių blynais ar bulvių traškučiais.


Sudėtis:
Agurkas
Avokadas
Krapai
Natūralus jogurtas be priedų
Česnako skiltelė
Druska, pipirai
Šiek tiek citrinos sulčių

Paruošimas:
Gerai prinokusį avokadą sutrinti virtuviniu trintuvu ar tiesiog sumaigyti šakute. Užspausti šiek tiek citrinos sulčių, kad avokadas nepatamsėtų.
Nuluptą agurką sutarkuoti burokine tarka. Krapus sukapoti. Viską sumaišyti kartu su natūraliu jogurtu, pagardinti druska, pipirais, įspausti česnako skiltelę. Jogurto dėkite tiek, kokios konsistencijos padažo norite.
Viskas! Skanaukite!
O jei įpilsite šiek tiek vandens arba vietoj natūralaus jogurto naudosite kefyrą, gausite puikią vasarišką šaltą sriubą.
Skanaus!

2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Gimtadienis!!!!!!

Netikėtai per vėlai, bet gal ir laiku - prisiminiau, kad lygiai prieš metus parašiau šiame tinklaraštyje pirmąjį savo įrašą. Tad galiu sveikinti savo su gimtadieniu. :)

Foto iš čia: Dearloveblog
Manau, visai neblogai per šiuos metus padirbėjau - kraitelėje susikaupė beveik 180 įrašų, kasdien mano tinklaraštį peržiūri jau daugiau nei 400 kartų. Aišku, nesilyginu su didžiaisiais, populiariausiais blog'ais, bet man džiugu, kad peržiūrų skaičius nuolat auga ir kažkam gal net įdomu paskaitinėti tai, ką aš rašau. O gal kažkas ir kokį sau naudinga receptuką čia randa.

Nors pastaruoju metu ir rečiau rašau nei pačioje blog'o pradžioje, bet vis tiek sustoti neketinu. Be to, tikiuosi, kad jau pagaliau pavyks susitvarkyti su vaiko miegu, tad gal ir daugiau laiko rašymui atsiras.

Na ką, sveikinu save. O Jums visiems linkiu toliau čia užsukti. Ir dažniau pakomentuoti. :)

2012 m. lapkričio 14 d., trečiadienis

Įspūdžiai iš BAF - Baltijos maisto ir gėrimų mugės

Labai netikėtai situacija susiklostė taip, kad praėjusią savaitę turėjau išvažiuoti į komandiruotę Vilniuje. Apsižiūrėjau, kad tuo pačiu metu vyksta Baltijos maisto ir gėrimų mugė, tad nepraleidau progos suderinti naudingus darbus ir malonumus, ir apsilankiau tame renginyje.

Tiesą sakant, iš programos ir renginio aprašymo buvau susidariusi įspūdį, kad pateksiu į didžiulę maisto parodą, kurioje pilvas apsunks nuo visokių gėrybių ragavimo. O iš tiesų didžiausia Litexpo parodų salė buvo skirta restoranų, kavinių ir šiaip maisto gamybos įrangai, viena salė buvo skirta arbatoms ir virtuvės meistrų varžytuvių vietai, ir tik trečioji salė buvo skirta maistui ir gėrimams.

Tiesa, arbatos salėje paragavom, o vėliau ir nusipirkom miežių salyklo arbatos. Pasirodo, kad atsigertum skanios arbatos, net nereikia turėti arbatžolių. :)

Išėję iš mugės dar ilgai svarstėm - ar mes kažko nepastebėjom, nemokėjom ieškoti, ar iš tikrųjų mugėje nedalyvavo beveik jokios lietuviškos maisto produktų gamybos įmonės. Kur lietuviški sūriai? Kur kiti pieno produktai? Kur lietuviška duona?..

Taigi pasidalinsiu foto reportažu iš tos salės, kurioje buvo demonstruojami įvairiausi tortai.


O kaip padaryti tokią širdutę viduje, tai ilgai sukau galvą....




Tortas šokolado maniakams. :)


Vaikiškų tortų kategorijoje į mus žiūrėjo pelėdžiukas.


Šitas tortas buvo tokio dydžio, kad jo viduje tilpo net fontanėlis.








Buvo ir kitokių patiekalų, bet tas porcijų mažumas.... Gražu tai gal ir gražu, bet valgyti čia tikrai nėra ką.


 O kas turėjo daugiau laiko ir noro, galėjo pasiklausyti ir pažiūrėti, kaip gamina profesionalūs virėjai.


Tiesa, nebesulaukėme, kada vyko žurnalo "Virtuvė" organizuotas pyragų kepimo konkursas, bet turbūt jis bus aprašytas kokiuose kituose maisto tinklaraščiuose, kurių rašytojos dalyvavo jame.

Taigi tokie mano įspūdžiai. Norėjosi pamatyti, paragauti ir užuosti daugiau, tad vis dar turiu svajonę nuvažiuoti į kokią užsienyje vykstančią tikrą maisto ir gėrimų parodą / mugę.