2014 m. gruodžio 13 d., šeštadienis

Rankų darbo žaislas vaikui

Jau kalėdinė nuotaika beldžiasi į duris ir šiandien mūsų namuose sužibo eglutė. Nors ir ketinau su vaiku gaminti naujus žaisliukus eglutei, bet ... nespėjau nusipirkti vilnos, iš kurios žadėjome velti burbuliukus. Tikiuosi, kitais metais juos nuvelsime. O gal ir šiemet per visą Kalėdų laukimo laiką dar spėsime sukurti ką nors gražaus.

Šį kartą noriu pasidalinti rankų darbo žaislo idėja. Nors tai visai nesusiję su Kalėdomis, bet jei savo 3-4 metų pypliui padovanosite laukimo laikotarpiu šį žaislą, sulauksite daug gerų emocijų. Žaislas labai lengvai pagaminamas - užtruksite daugiausiai valandą, o vaikui - tai ne tik užsiėmimas, bet ir nauda: smulkiosios motorikos lavinimas bei mokymasis užsegti sagas.

Žaislas atrodo taip:


Jam pagaminti reikės: skirtingų spalvų veltinio lakštų, tokių pat spalvų sagų, siūlų, adatos ir žirklių.
Nuo kiekvienos spalvos veltinio lakšto atkerpame maždaug 3-4 cm juostelę.


Ant kiekvienos juostelės siuvame atitinkamos spalvos sagą ir kitoje juostelės pusėje prakerpame sagos užsegimui skirtą skylutę.
Viskas! Žaislas paruoštas. Žinoma, reikės vaikui parodyti, kaip užsegti ir atsegti sagutes, bet po to bent jau pusę valandos vaikas bus užsiėmęs.


Man labai patinka tokie rankų darbo žaislai. Ypač, jei juos galima lengvai ir greitai pagaminti. Iš tiesų tokie žaislai iš natūralių medžiagų daug labiau skatina vaikų kūrybiškumą, o jei juose yra ir mokomoji funkcija (kaip šiuo atveju sagų užsegimo) - tai vaikui tik į naudą. Be to, sagų užsegimas ir atsegimas vaikui yra didelis darbas. Mums tai atrodo natūralu, o jų pirštukai nemoka dar tokio darbo. Galiausiai, užsiėmimai pirštukams, smulkiosios motorikos lavinimas, nors ir kaip keistai tas ryšys skambėtų, padeda lavinti vaiko kalbą. Tad, mielos mamytės, netingėkime pagaminti tokių užsiėmimų vaikui.

1 komentaras:

  1. Koks mielas zaislas! Galbut truksta vaikiskos formos, dazniausiai zaislai turi kokia meskiuko/masinytes ar pan forma, bet man patinka toks abstraktumas:)

    AtsakytiPanaikinti