2015 m. spalio 10 d., šeštadienis

Obuolių pyragas su kokosine karamele

Kaip jau minėjau, obuoliai pas mus sode užderėjo itin gausiai, tad pyragai su obuoliais tiesiog karaliauja mano virtuvėje. Šiandien kepiau pasakišką pyragą su kokosine "karamele". Na, tai ne visai karamelė - toks sutirštintas kokosų pienas, kitaip dar jį galima vadinti "dulce de leche". Čia toks mandras pavadinimas, o pagaminti šį gėrį netrunka ilgai ir rezultatas - nuostabaus skonio pagardas desertams. Jį galima naudoti kaip sutirštintą pieną gaminant kitus desertus, galima pilti ant vanilinio plombyro, galima valgyti kartu su vaisiais. Be to, tai dar viena alternatyva tiems, kad netoleruoja karvės pieno ar nori maitintis veganiškai - juk šiai karamelei paruošti reikia tik augalinių produktų.


Kaip gaminti šį augalinio pieno padažą radau čia, tik nurodytą migdolų pieną keičiau kokosų pienu. Ir kadangi manasis kokosų pienas buvo tirštesnis, tai ir virti reikėjo trumpiau. Trumpiau tariant, skubu dalintis receptu, nes slėpti tokio skonio pyragą ir kokosinę karamelę būtų nuodėmė.


Sudėtis:
Kokosinei "karamelei":
250 ml kokosų pieno
Vanilės ankštis
2-3 valg. šaukštai rudojo cukraus (aš per pusę naudojau nerafinuotą rudajį cukranendrių cukrų ir kokosų žiedų cukrų, kurį parsivežiau iš Indijos. Šis cukrus ne itin saldus, bet labai tamsios spalvos, tad ir mano sutirštintas pienas gavosi beveik juodas. Jei naudosite tik cukranendrių cukrų, karamelė bus šviesesnės spalvos)
Pyragui:
150 g sviesto
3 kiaušiniai
1/2 st. cukraus
4 valg. šaukštai miltų
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
Vanilinis cukrus
5-6 obuoliai (geriausiai Antaniniai ar kiti panašūs, išlaikantys savo formą)

Paruošimas:
Pirmiausia reikia pasiruošti kokosinę "karamelę". Į puodą supilti kokosų pieną, suberti rudąjį cukrų, įdėti perpjautą vanilės ankštį ir statyti ant vidutinės ugnies. Kaitinti, kol užvirs. Tada vis pamaišant virti dar apie 5-7 minutes, kol pienas pradės tirštėti. Tuo pat metu turėtų ir patamsėti spalva, bet manuoju atveju ji ir taip buvo tamsi, tad šio etapo nemačiau. Kai pienas sutirštėja, nuimti nuo ugnies ir palikti šiek tiek atvėsti.
Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti skiltelėmis. Juos iškart sudėti į kepimo formą ir ant jų supilti paruoštą kokosinę karamelę.


Pyrago tešlai ištirpinti sviestą, į jį suberti cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išmaišyti. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Baltymus išplakti iki standžių putų. Trynius sudėti į sviestą, sumaišytą su cukrumi, kartu suberti kepimo miltelius ir išmaišyti. Tada dėti pusę baltymų ir porą šaukštų persijotų miltų. Atsargiai išmaišyti. Galiausiai, sudėti likusius baltymus ir dar porą šaukštų persijotų miltų. Atsargiai maišyti, kol neliks sausų miltų.
Tešlą užpilti ant obuolių su kokosine karamele ir kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.


Šiltas pyragas tiesiog tirpsta burnoje. O su ledais kaip gardu... Obuolių skonis su subtiliu kokoso prieskoniu ir karameliniu saldumu. Pyragas, vertas nuodėmės, net jei laikotės dietos ar nemėgstate saldumynų. Skanaus!

Apverstas pyragas atrodo taip pat gražiai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą