2011 m. lapkričio 18 d., penktadienis

Cepelinų diena ir salotos su baklažanais

Sako, anksti kėlęs - nesigailėsi. Tad šį rytą, išvirtusi iš lovos pakankamai anksti, sugalvojau, kad diena neturi praeiti veltui ir aš šiandien noriu išvirti... cepelinų. Taip, taip, pačių tikriausių cepelinų su mėsa arba varške ir spirgučių padažu. O ką, manau, kiekviena lietuvė moteris tiesiog privalo mokėti virti cepelinus, tačiau prisipažinsiu, kad aš tik antrą kartą juos viriau savarankiškai (žinoma, neskaičiuojant tų kartų, kai padėdavau mamai juos virti). Taigi pasikonsultavau su mama dėl virtų ir nevirtų bulvių proporcijų cepelinų tešloje ir kibau į darbus. Mėsos įdarą ruošiau su kiaulienos faršu, svogūnais, česnakais ir petražolėmis, o varškę maišiau su kiaušiniu ir džiovintomis mėtomis. Prisimenu, tokį varškės įdarą gamindavo mano baba, pas kurią vaikystėje važiuodavom valgyti savaitgalio pietų. Tiesa, tada dar šalia cepelinų būdavo ir migdolinių sausainių bei skanaus limonado "Varpelis" arba "Tarchūnas". :) Šiandien limonado nebuvo, bet, manau, viskas pavyko - ant stalo garavo 6 cepelinai su mėsa ir 5 - su varške. Net neįveikėm visų...

Cepelinų nuotraukos nebus, nes labai jau norėjosi valgyti, tad ir fotografuoti nebuvo kada. O ir šiaip - negi kas nežino, kaip atrodo cepelinai. :) Už tai pasirausiau savo archyve ir šiandien pasidalinsiu salotų su baklažanais receptu. Paprastos ir gana lengvos salotos puikiai tinka vakarienei.


Sudėtis:
Pusė gūžės „Iceberg“ salotos
Baklažanas
100 g kietojo sūrio (aš dažniausiai naudoju sūrį "Prussia" - jame nėra visokių kietiklių ir standiklių, o ir skanus jis man)
2 pomidorai
Svogūnas

Užpilui:
3 skiltelės česnako
1 šaukštelis garstyčių
2 šaukšteliai sojų padažo
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Citrinos sulčių

Paruošimas:
Baklažaną nulupti, supjaustyti riekelėmis ir apkepti keptuvėje. Sudėti gabalėlius ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Į lėkštę priplėšyti salotų lapų, svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais, pomidorą – skiltelėmis. Ant salotų lapų sudėti pomidorus, svogūnus ir dar šiltus apkeptus baklažanus. Užtarkuoti kietojo sūrio. Užpilui česnaką smulkiai supjaustyti, užpilti sojų padažu, aliejumi. Įdėti garstyčias, įspausti šiek tiek citrinos sulčių ir gerai išmaišyti. Užpilu pagardinti salotas prieš pat patiekiant. Skanaus!

Beje, tik noriu pastebėti, kad daugelio mano receptų proporcijos yra tokios, kad paruoščiau 2 porcijas patiekalo. Todėl, jei jums reikalingas didesnis kiekis, didinkite viską proporcingai.

1 komentaras: