2013 m. sausio 25 d., penktadienis

Oranžinis rizoto (daugiaryžis)

Panašu, kad sausis mano blog'e bus pats neproduktyviausias mėnuo per visą rašymo istoriją. Kažkaip taip jau išėjo, kad iš pradžių švenčiau savo gimtadienį ir per savaitę teko vakarais kepti / gaminti tris tortus, o vėliau per savo tiesioginių darbų gausą jau nieko nespėdavau. Tai ir dabar, nutaikiusi minutę, kol vaikas miega, sugalvojau, kad reikia greitai ką nors parašyti. Gerai, kad juodraštyje jau turiu keletos receptų nuotraukas.

Šį kartą papasakosiu apie savo gamintą oranžinį rizoto, arba lietuviškai vadinamą daugiaryžį. Kodėl šito patiekalo pavadinimas taip išverstas į mūsų kalbą, tai iki šiol nesuprantu. Na, taip, ryžių čia nemažai, bet gal tada ir plovą reikėtų vadinti daugiaryžiu? Juk plovas - irgi nelietuviškas pavadinimas.


Sudėtis:
1 didelis svogūnas
2 skiltelės česnako
Gabalėlis moliūgo
1 didelė morka
Puodelis ryžių (geriausia naudoti tuos, kurie skirti rizotui, bet man tinka ir Basmati ryžiai)
Grietinėlė
Gabalėlis sviesto
Druska, pipirai, kario prieskoniai

Paruošimas:
Svogūną ir česnakus susmulkinti ir suberti į keptuvę. Kartu suberti mažais kubeliais pjaustytą morką ir moliūgą. Daržoves pakepinti su sviestu. Po kelių minučių suberti ryžius ir dar šiek tiek pakepinti maišant. Po to įpilti porą puodelių vandens arba sultinio, įberti druską, prieskonius ir vis pamaišant troškinti apie 15 min. Jei skysčiai susigeria, galima įpilti ir daugiau vandens. Kai ryžiai jau beveik suminkštėja, įpilti grietinėlės ir dar truputį patroškinti. Visi skysčiai neturi susigerti į ryžius - sako, kad geriausias rizoto yra tas, kuris įdėjus jį į lėkštę nelaiko savo formos ir "išbėga" į šonus kaip skysta košė. Panašu, kad šį kartą mano daugiaryžis taip neišbėgo ir buvo standesnės formos, bet tai skoniui nepakenkė.
Skanaus!



2013 m. sausio 5 d., šeštadienis

Greitas tortas su mascarpone sūriu

Batsiuvys be batų, o didžioji kepėja savo gimtadieniui gamina greitą tortą. Bet ką jau darysi... Buvau numačiusi tortą daryti pavakare, o tada visą laiką rankos turėjo "nešulį": atrodo, kad dar vienas (ar daugiau) dantis kalasi mano mažajam. Taigi savo gimtadieniui greitai sumeistravau tortą su grietinėlės ir mascarpone sūrio kremu.


Sudėtis:
Biskvitas (žinoma, geriausia savo keptas, bet šį kartą naudojau pirktinį)
300 ml riebios grietinėlės
200 g mascarpone sūrio
3/4 stiklinės cukraus
Vanilė
Kvapnaus stipraus alkoholinio gėrimo biskvito sulaistymui
Konservuoti persikai
Migdolų riekelės

Paruošimas:
Grietinėlę išplakti su cukrumi ir vanile iki standžios masės. Į ją įdėti mascarpone sūrį ir dar kartą gerai sumaišyti.
Biskvitą šiek tiek sulaistyti alkoholiniu gėrimu. Tepti pusę kremo, ant jo išdėlioti konservuotų persikų gabalėlius. Ir vėl sluoksnis likusio kremo. Išlyginti paviršių ir pabarstyti apkeptais migdolais.
Jei biskvitas storas, žinoma, reikėtų tepti kremą tarp sluoksnių ir pasilikti šiek tiek aptepimui. Bet mano atveju biskvitas plonas, tad tortas toks labai jau kreminis išėjo.
Skanaus! 

2013 m. sausio 2 d., trečiadienis

Rankų darbo kosmetika: balzamai lūpoms

Nors sniegas ir nutirpo, o šiandien net saulutė buvo trumpam išlindusi iš už debesų, bet (kad ir kaip bebūtų liūdna) žiema dar nesibaigė. Todėl siūlau apsaugoti savo lūpas ir pasigaminti namie lūpų balzamą.

Anksčiau tokius balzamus pirkdavau parduotuvėje, bet dabar pabandžiau juos pagaminti namuose ir, pasirodo, tai labai paprasta. O be to, juk visa tai tepame ant lūpų ir po to, nori nenori, visa tai "nuvalgome", tad kam teptis visokius cheminius balzamus, kai juos galima pasigaminti namie.


Sudėtis:
Bičių vaškas
Kakavos sviestas
Saldžiųjų migdolų aliejus
Keli lašiukai eterinio aliejaus (vieną porciją gamindama naudojau kavos eterinį aliejų, o kitai porcijai - citrinų)
Keli lašiukai vitamino E

Paruošimas:
Visus ingredientus, išskyrus eterinį aliejų ir vitaminą E, sudėjau į indelį, kurį įstačiau į kitą indelį su verdančiu vandeniu. Ant tokios garų vonelės viską šildžiau tol, kol ištirpo vaškas. Tada indelį nuėmiau nuo garų ir palikau šiek tiek atvėsti. Kai mišinys šiek tiek atvėso, įlašinau eterinė aliejų ir vitaminą E, išmaišiau ir supilsčiau į lūpų balzamo indelius. Palikau per naktį ir ryte jau balzamą buvo galima tepti ant lūpų.
Tikslių ingredientų proporcijų nepasakysiu, dėjau maždaug viską "iš akies" - eksperimentuokite: jei norite kietesnio balzamo, dėkite daugiau vaško. Maniškiai išėjo tokie įdomūs - tepant jie tampa tokie aliejiniai, ir lūpos nuo to gražiai blizga.

Be to, gaminau ir skystesnį balzamą lūpoms, kurį naudoju vietoj blizgio. Jis neišlieka ant lūpų taip ilgai kaip pirktiniai lūpų blizgesiai, bet yra labai malonus ir blizgus.

Sudėtis:
1 arb. šaukštelis kokosų aliejaus
1 arb. šaukštelis saldžiųjų migdolų aliejaus
1 arb. šaukštelis kakavos sviesto
Pora lašiukų vitamino E
Pora lašiukų eterinio aliejaus

Paruošimas toks pat kaip ir lūpų balzamo su vašku, tik šildyti mišinį reikia, kol ištirps kokosų aliejus ir kakavos sviestas. Supilkite mišinį į indelį ir tepkite teptuku. Tiesa, galite mišinį supilti į besibaigiančio lūpų blizgio indelį, tai turėsite blizgesį su spalva.

Būkite gražios su natūraliomis priemonėmis!

2013 m. sausio 1 d., antradienis

Bulvių salotos su Fetos sūriu

Nauji metai atėjo su trenksmu - turbūt daugiau nei pusvalandį už lango pokšėjo fejerverkai, nuo kurių triukšmo atsibudo ir mūsų pipiras. Žiūrėjo patenkintas į margaspalvius žiburėlius ir tiek įsiaudrino, kad po to net ir miego jam nebesinorėjo. Naujus metus sutikom gerai. :)

O dabar apie šiandieninį patiekalą. Per vieną Jamie Oliver'io laidą mačiau panašų receptą, kur jis derino paprastas bei saldžiąsias bulves ir Fetos sūrį. Tad aš dar "patobulinau" receptą ir pagaminau skanią bulvių mišrainę su sūriu. Pabandykit - skonis tikrai įdomus.


Sudėtis:
3 bulvės
1 didelė saldžioji bulvė (batatas)
1 svogūnas
Pusė cukinijos
100 g sūrio Feta
Petražolės
Aliejus
Balzaminis actas
Sojų padažas
Citrinos sultys

Paruošimas:
Bulves (paprastas ir saldžias) išvirti, atvėsinti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais.
Svogūną supjaustyti pusžiedžiais ar truputį mažesniais šiaudeliais, sudėti į indelį, gausiai apibarstyti druska ir užpilti verdančiu vandeniu - taip svogūnai bus švelnesnio skonio. Po 10-15 min. vandenį nupilti ir svogūnus nusausinti.
Cukiniją supjaustyti šiaudeliais ir apkepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Į salotinę sudėti susmulkintas bulves, svogūnus, cukiniją ir kubeliais pjaustytą Fetos sūrį.
Užpilui sumaišyti aliejų, sojų padažą, balzaminį actą ir truputį citrinos sulčių. Ragaukite, kol užpilo skonis bus tinkamas jums. Užpilą supilti į salotas, įberti sukapotų petražolių ir gerai išmaišyti.
Skaniausia, kai mišrainė pastovi sumaišyta bent valandą.
Gero apetito!