2013 m. sausio 25 d., penktadienis

Oranžinis rizoto (daugiaryžis)

Panašu, kad sausis mano blog'e bus pats neproduktyviausias mėnuo per visą rašymo istoriją. Kažkaip taip jau išėjo, kad iš pradžių švenčiau savo gimtadienį ir per savaitę teko vakarais kepti / gaminti tris tortus, o vėliau per savo tiesioginių darbų gausą jau nieko nespėdavau. Tai ir dabar, nutaikiusi minutę, kol vaikas miega, sugalvojau, kad reikia greitai ką nors parašyti. Gerai, kad juodraštyje jau turiu keletos receptų nuotraukas.

Šį kartą papasakosiu apie savo gamintą oranžinį rizoto, arba lietuviškai vadinamą daugiaryžį. Kodėl šito patiekalo pavadinimas taip išverstas į mūsų kalbą, tai iki šiol nesuprantu. Na, taip, ryžių čia nemažai, bet gal tada ir plovą reikėtų vadinti daugiaryžiu? Juk plovas - irgi nelietuviškas pavadinimas.


Sudėtis:
1 didelis svogūnas
2 skiltelės česnako
Gabalėlis moliūgo
1 didelė morka
Puodelis ryžių (geriausia naudoti tuos, kurie skirti rizotui, bet man tinka ir Basmati ryžiai)
Grietinėlė
Gabalėlis sviesto
Druska, pipirai, kario prieskoniai

Paruošimas:
Svogūną ir česnakus susmulkinti ir suberti į keptuvę. Kartu suberti mažais kubeliais pjaustytą morką ir moliūgą. Daržoves pakepinti su sviestu. Po kelių minučių suberti ryžius ir dar šiek tiek pakepinti maišant. Po to įpilti porą puodelių vandens arba sultinio, įberti druską, prieskonius ir vis pamaišant troškinti apie 15 min. Jei skysčiai susigeria, galima įpilti ir daugiau vandens. Kai ryžiai jau beveik suminkštėja, įpilti grietinėlės ir dar truputį patroškinti. Visi skysčiai neturi susigerti į ryžius - sako, kad geriausias rizoto yra tas, kuris įdėjus jį į lėkštę nelaiko savo formos ir "išbėga" į šonus kaip skysta košė. Panašu, kad šį kartą mano daugiaryžis taip neišbėgo ir buvo standesnės formos, bet tai skoniui nepakenkė.
Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą