2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Lečo - paprikos su pomidorais

Vakar pietavau šaunioje ir įvairialypėje draugijoje armėniškame restorane. Prieš porą savaičių tos pačios bendruomenės pietų metu buvo pasiūlytas iš Nyderlandų atvykusio šefo meniu. Buvo skanu, bet ne taip, kad galėčiau sušukti: "Oho!". Be to, į darbą grįžau beveik alkana, nes porcijos negalėjo pasigirti savo dydžiu.

Šį kartą mums buvo pasiūlytas tradicinis armėniškas meniu - barščiai su ką tik kepta bandele, tikras kiaulienos sprandinės šašlykas ir šefo desertas - pyragaitis su plikytu kremu. Tokių sočių ir skanių pietų seniai neturėjau. Barščiai beveik kaip naminiai - aštroki, bet prisotinti įvairių skonių. Šašlykas nuostabus - minkštas, sultingas su natūraliu, taip pat šiek tiek aštroku pomidorų padažu. O pyragėlis nedidelis, ne per saldus - toks puikus pietų pabaigos akcentas.

Žodžiu, likau labai patenkinta pietumis ir jaučiausi soti iki pat vakarienės. :)
Na, ir šiandien noriu pasigirti ne tik valgytais kitų gamintais patiekalais, bet ir savo receptu. Šią vasarą mane apėmė šaldymo, konservavimo manija. Šaldiklyje žiemos jau laukia trintos braškės, serbentai, žalumynai, net rabarbarai. Spintelėje tūno braškių, vyšnių, rabarbarų, obuolių su vanile uogienės. Savaitgalį viriau uogienę iš tėvų sode augančių uogų, kurių pavadinimo neprisimenu, - juodųjų serbentų ir agrastų hibridų. Ir, galiausiai, gaminau ir į stiklainius dėjau lečo - paprikas su pomidorais. Man tai be galo skanu ir galiu jį valgyti ne tik kaip garnyrą, bet ir kabinti tiesiog šaukštais.

Paprastai lečo gaminamas iš baltųjų paprikų, bet aš dažniausiai jas maišau su kitomis paprikomis. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad baltosios paprikos yra minkštesnės ir jei jas troškinate kartu su kitomis, reikėtų kitų spalvų paprikas dėti į puodo dugną, o baltąsias ant viršaus.


Sudėtis (~4 indeliai):
1 kg baltųjų paprikų
700 g raudonųjų paprikų
1 didelė ir 1 maža skardinės konservuotų pomidorų savo sultyse
2 dideli svogūnai
3-4 skiltelės česnako
4-5 arb. šaukšteliai cukraus
1-2 valg. šaukštai balzaminio acto
1-2 valg. šaukštai ryžių acto
2-3 valg. šaukštai sojų padažo
Druskos
Pipirų
Aliejaus

Paruošimas:
Paprikas supjaustyti juostelėmis ir sudėti į puodą. Įpilti šlakelį vandens, sultis nuo konservuotų pomidorų ir dėti ant ugnies. Puodą uždengti ir leisti pasitroškinti 10 min.
Svogūnus nulupti, supjaustyti juostelėmis ir apkepinti keptuvėje su aliejumi. Į kepančius svogūnus įpjaustyti ir vieną česnako skiltelę. Apkepintus svogūnus sudėti į puodą su paprikomis. Ten pat sudėti ir susmulkintus konservuotus pomidorus, pagardinti druska, pipirais, sojų padažu. Gerai viską išmaišyti ir palikti ant silpnos ugnies troškintis apie 20 min. Prieš baigiant troškintis įberti cukrų ir įpilti acto. Jo kiekis priklauso nuo jūsų skonio - jei mėgstate rūgščiau, pilkite daugiau, jei ne - tai mažiau. Ragaukite! Kai skonis yra tinkamas, o paprikų gabalėliai pakankamai išsitroškinę, sudėkite smulkintą česnaką, gerai išmaišykite ir galite dėti lečo į sterilizuotus stiklainius.

Mano sterilizavimo būdas labai paprastas - gerai išplaunu stiklainius su indų plovikliu, o po to su soda. Ir prieš pat dedant lečo (ar bet ką konservuojamo) į indelius, į juos įpilu verdančio vandens ir išskalauju. Dangelius prieš naudodama taip pat išplaunu plovikliu ir soda, o po to giliame dubenyje juos užpilu verdančiu vandeniu. Na, ir, žinoma, prieš užsukdama dangtelius juos pravalau vatos gabalėliu, suvilgytu degtine. Galiausiai, pasitelkiu į pagalbą savo vyrą, kuris stipriai užsuka indelius. :)

Beje, kai paprikas troškinate iškart supylę pomidorų sultis, jos nesukrenta ir net troškinimo pabaigoje lieka truputį kietos.
Skanaus dabar ir žiemą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą