2012 m. rugpjūčio 10 d., penktadienis

Patarimai: Maistas į kelionę

Vasara - atostogų metas. Žmonės autobusais, automobiliais, lėktuvais ir kitomis transporto priemonėmis keliauja į nematytus (ar jau gerai pažįstamus ir pamėgtus) kraštus. Todėl ne vienam kyla klausimas, kokio maisto pasiimti į kelionę. Žinoma, daugelis pasakytų: geriausias maistas kelionėje lašiniai su svogūnais ir juoda duona. O ką valgyti tiems, kurie lašinių ar kitokių rūkytų, vytintų mėsų nevalgo.

Foto iš čia: Jaunted.com

Aišku, sveikiausias variantas - kelionėje maistą gamintis patiems. Bet... ne visada tam yra sąlygos. Kita vertus, jei leidžia biudžetas ir keliaujate ne su grupe (t.y. esate patys savo laiko valdovai) - geriausia valgyti kavinėse: skrandis už šiltą ir šviežią maistą tikrai padėkos. :)  Bet grįžtu prie patarimų tiems, kas lipa į autobusą ir keliauja toli toli be galimybės gamintis maistą ar leisti ilgas valandas kavinėse.
Bent jau man idealūs pusryčiai kiekvieną dieną yra balta kava su bandele ar pyrago gabalėliu. Todėl kelionėje aš taip pat rinkčiausi tokius pusryčius. Pirmai dienai įsidėkite pyrago ar bandelių, o kitoms dienoms galite pasiimti mažuose plastikiniuose indeliuose supakuotus džemus ir valgyti juos su duoniukais, ryžių paplotėliais (kiti juos vadina galetėmis), pakeliui nusipirktomis paprastomis bandelėmis ar balta duona.

Apskritai išvažiuodami išsikepkite bandelių, pyragėlių su įvairiais įdarais (daugiau idėjų čia) - jos greitai negenda, tad galėsite sočiai užkąsti. Tik jokiu būdu neimkite jokių konditerijos gaminių su kremais, jie greitai genda ir ištyžta.

Pysryčiams, o gal ir vakarienei tiks greitai paruošiamos kruopų košės - pakelio turinį tereikia užpilti karštu vandeniu ir palaukti porą minučių. Manau, tokie pusryčiai puikiai tiktų ir keliaujantiems vaikams.

Pietums visada norisi sotesnio maisto, todėl čia jau reikia pasitelkti fantaziją. Pirmai dienai (jei vis dėlto norite mėsos) tiks kepta / virta višta (sveikiausia, žinoma, be odelės) su daržovėmis (šviežiais agurkais, pomidorais). Antrą dieną valgykite virtus kiaušinius (jie negenda keletą dienų) vėlgi su daržovėmis (jei mėgstate, pasiimkite konservuotų žirnelių - jie bus puikus garnyras). Trečiai dienai siūlyčiau sočius sumuštinius - juoda duona su avokadu ir konservuotu tunu. Arba, jei nemėgstate žuvies, juoda duona su avokadu ir pomidorais. Įsimeskite į kuprinę nedidelį indelį su druska ir pipirais, šiam sumuštiniui pagardai labai tiks.

Ne toks sveikas variantas, bet greitai paruošiamas - užpilami makaronai, sriubos ir košės (bulvių, kruopų).

Maisto krepšyje turėkite juodos duonos (geriausia naminės, kuri garantuotai nesupelys), pakramsnojimui tiks ir sausainiai, džiūvėsiai, traškučiai (turiu omenyje mažas barankytes).

Visada idealus maistas yra vaisiai ir daržovės. Tik bėda, kad jie užima daug vietos ir yra pakankamai sunkūs. Bet aš vis tiek rekomenduočiau į krepšį įsimesti avokadą (galima ir kietesnį, kad per porą dienų, būdamas šiltai, prinoktų), bananų (irgi galima imti žalesnių, jei keliaujama ilgesniam laikui). Tiek avokadas, tiek bananai yra pakankamai kaloringi, todėl juos suvalgę jausitės sotūs. Be to, įsimeskite ir persikų ar nektarinų - nusipirkite juos kietokus, tačiau po paros jie jau bus tinkami valgyti.

Jei labai mėgstate pieno produktus ir be jų neįsivaizduojate nė vienos dienos, į krepšį įsimeskite jogurto, tačiau jį suvartoti reikėtų per parą ar dvi. Be to, kelionėje galite pakramsnoti ir sūrio - "Liliputo", kietojo sūrio, džiovintų sūrelių, sūrio lazdelių ar lydytų sūrelių dėžutėse (su nupiešta karve ar pan.). Jei sūrį valgysite kartu su daržovėmis - tai jau bus kaip ir salotos. O jei sūrį valgysite su duona - sumuštiniai.

Nesveikus užkandžius keiskite sveikesniais:
- daugelio mėgstamus bulvių traškučius (su galybe E) keiskite į vaflius (pvz., Talerius);
- saldžias kukurūzų lazdeles keiskite į nesaldintus spragėsius (pop corn);
- šokolado batonėlius keiskite avižinių dribsnių ir džiovintų vaisių batonėliais ar džiovintais vaisiais, riešutais;
- saldžius gazuotus gėrimus keiskite į negazuotą vandenį ar sultis.

Ir, galiausiai, galvodami apie maistą, nepamirškite ir kitų būtinų dalykų - peilio, puodelio, šaukšto / šaukštelio.

Galbūt visa tai jūs jau žinojote, tačiau norėjau dar kartą parodyti, kad kelionėse puikiai galima apsieiti be lašinių ar rūkytų dešrų. O be to, būdami bet kurioje šalyje, užsukite į vietines maisto parduotuves ir geriau nusipirkite šviežių daržovių, sūrio, duonos nei valgykite iš Lietuvos atsivežtą dešrą.

Gerų kelionių ir skanaus maisto jose!

2 komentarai:

  1. Aš šį kartą ilgoje kelionėje, važiuodama autobusu, atradau puikų "sintetinių" užpilamų makaronų ir tirpių bulvių košių pakaitalą - kuskuso kruopas. Jų nebūtina virti, užtenka turėti puodelį, dar vežiausi ghee sviesto ir tarkuoto parmezano ("Džiugo"). Žymiai mažiau sintetikos, šiltas maistas ir tikrai skanu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Super idėja! Tikrai kuskusą buvau pamiršusi, bet manau, kad tai tikrai geras atradimas.

    AtsakytiPanaikinti