2015 m. sausio 19 d., pirmadienis

Aguonų pienas

Šventės jau baigėsi, bet aš nespėjau apie jas parašyti. Savo Facebook paskyroje dalinausi mūsų Kūčių stalo nuotrauka ir rašiau, kad šiemet (tiksliau praėjusiais metais) pirmą kartą ruošiau Kūčių stalą pati. Taip jau išėjo, kad mūsų mažasis apsirgo ir tą dieną dar buvome namie, bandydami nugalėti slogą ir kosulį. Bet tai buvo įdomi patirtis ir ant mūsų stalo puikavosi reikiamas skaičius patiekalų. Netgi gaminau tradicinę Kūčią (iš mirkytų grūdų su aguonomis ir medumi) bei aguonų pieną.


Žinoma, koks Kūčių stalas be spanguolių kisieliaus ar burokėlių bei raugintų kopūstų mišrainės? Dar buvo ir silkės su keptomis morkomis bei svogūnais, žalių burokėlių salotos su anakardžių majonezu, salotos su brokoliais ir lašiša ir, aišku, mūsų su mažuoju kepti kūčiukai.

Labiausiai man patiko gaminti kūčiukus ir aguonų pieną. Tiesą sakant, mano mama jo negamindavo, o prieš porą metų mano pirmasis bandymas jį pagaminti buvo nesėkmingas. Tad ir dabar nelabai ko tikėjausi. O pasirodo, viskas labai paprasta ir rezultatas geras. Net mūsų 3,5 metų pyplys gėrė tą pieną su didžiausiu malonumu.

Aguonų pienui reikia tik aguonų ir vandens. Aguonas užplikiau verdančiu vandeniu ir palikau porą valandų pastovėti. Po to aguonas nuploviau, sudėjau į virtuvinį plaktuvą-kokteilinę, gausiai užpyliau vandeniu ir plakiau, kol skystis pradėjo baltuoti. Tada viską nukošiau per merliuką ir štai - pienas paruoštas. Paskaninimui galima įdėti truputį medaus ar agavų sirupo.


Tokiu pat būdu ruošiami pienai iš riešutų. Tik juos mirkyti reikia ilgiau.Manau, aguonų pienas gali būti geriamas ne tik per Kūčias. Tiesa, labai skanu yra plakti kokteilius su tokiu pienu - aguonų ar riešutų.
Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą