2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Kalėdiniai saldumynai skanumynai

Pirmosios saldžios Kalėdinės dovanos jau įteiktos, kitos išsiųstos, o už savaitės bus ruošiama saldumynų skanumynų antra porcija. Gaila, šiandien taip skubėjau nunešti pirmąsias saldumynų dėžutes įteikti, kad nebespėjau nufotografuoti galutinio rezultato, kaip viskas atrodė jau supakuota. Bet dėžučių sudėtis bus fotoreportaže. :)

Bet pirmiausia pasigirsiu, kad jau atlikau Kalėdų senelio slapuko pareigą ir išsiunčiau dovaną. Ją sudarė Jamie Oliver patiesalai stalui (su kišenėlėmis įrankiams), mano rankų darbo žaisliukas eglutei iš veltinio lakštų ir juostelių, mano vąšeliu nerta snaigė ir, žinoma, vėlgi mano papaišytas atvirukas. Dovana atrodė taip:


Aišku, aš ją supakavau ir išsiunčiau. Tikiuosi, tas, kas gaus šią dovaną, liks ja patenkintas. :)

O saldžiąsias dovanas pradėjau ruošti jau prieš kelias dienas. Nes vieni saldainiai - džiovintos slyvos šokolade - reikalauja išankstinio pasiruošimo. Tiksliau jas reikia gan ilgai mirkyti, kad jos įgautų tam tikrą skonį.  Šį kartą paėmiau apie 250 g (~50 vnt.) džiovintų slyvų ir jas užpyliau šlakeliu Ouzo (kas nežino, tai graikų alkoholinis gėrimas su stipriu anyžių skoniu) bei kokiais 80 g Žalių devynerių (pyliau iš akies, tai tiksliai nežinau, kiek ten tų gramų išėjo). Žodžiu, anyžinio gėrimo nepadauginau, kad jo skonis jaustųsi tik šiek tiek - ne visi juk mėgsta tą anyžių skonį.
Taigi tokiame skystyje slyvas mirkiau dvi paras. Per tą laiką didžioji dalis skysčio susigėrė į slyvas, o pačių jų skonis tapo lengvai alkoholinis.
Po to ėmiau 100 g juodojo šokolado, ~50 g baltojo šokolado ir apie 40-50 g sviesto. Metalinį dubenėlį su šokoladu uždėjau ant puodo su verdančiu vandeniu ir ant šios garų vonelės ištirpinau šokoladą.
Slyvas šiek tiek nusausinau ir merkiau į skystą šokolado masę. Tokį paruoštą saldainį dėjau ant folijos. Ant saldainio viršaus pabarsčiau migdolo lapelių

arba sezamo sėklų.


Kitas skanumynas - tai baltojo šokolado triufeliai, kurių receptą užtikau čia. Juodojo / pieniško šokolado triufelius jau buvau gaminusi, o baltojo šokolado - ne. O čia receptas dar toks su kokosais ir migdolo riešutu - visai kaip Rafaelo saldainiai. Negalėjau nesusigundyti pabandyti pagaminti šiuos grožius.
Perskaičiusi receptą, pagalvojau, jog man 40 triufelių bus per daug (naivuolė! Taip galvojau, kol dar nebuvau jų pagaminusi ir paragavusi), tai proporcijas šiek tiek mažinau. Ėmiau 100 ml kokosų pieno (ant pakuotės rašo "Extra creamy" - suprask, pagerintas riebumo ir tirštumo prasme. Jame ištirpinau 250 g baltojo šokolado ir įtarkavau šiek tiek citrinos žievelės. Atvėsusį šokoladą kišau į šaldytuvą ir laukiau, kol sustings. Turbūt recepto autorės naudotas kokosų pienas buvo gerokai tirštesnis nei maniškis, todėl, kaip ji rašo, užtenka kelias valandas pašaldyti. Bet man masė sustingo tik po geros paros šaldytuve.
Žodžiu, po tiek laiko ėmiau dviem šaukšteliais formuoti rutuliukus ir apvoliojau juos kokosų drožlėse.


Galiausiai į juos smeigiau po šiek tiek apkepintą migdolo riešutą be odelės.

Baigta!

Taigi galima formuoti  saldžias dovanėles. Pirmas sluoksnis: griliažas su sezamo sėklomis, riešutais ir saulėgrąžų sėklomis. 


Antras sluoksnis - džiovintos slyvos šokolade.


Ir galiausiai baltojo šokolado triufeliai.


Dėžutę uždarom ir jau galima dovanoti. Skanaus pasiruošimo šventėms!

11 komentarų:

  1. Viktorija, tu nereali!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laukiam laukiam mes tokių saldumynų :) Turėtų būti labai skanu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Antrą partiją saldumynų gal darysiu šiek tiek kitokią. :) Dar laukia vienas (o gal du) neišbandytas saldainių receptukas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Viktorija, tikrai taip, kokosų kremas, deja, gerokai tirštesnis už tirščiausią (Lietuvoj randamą) kokosų pieną. Džiaugiuos, kad masė sustingo (uf) ir pavyko suformuoti triufelius :)
    Pavyko labai gražūs :)

    Skanių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jurgita, bandau antrą kartą. Šį kartą įdėjau daugiau balto šokolado ir pagudravau - įdėjau nedidelį gabalėlį sviesto. Sakau, gal tai padės masei greičiau sustingti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Siandien atsiemiau slapuko senelio dovana, jau jis ir nebe slapukas! Aciu uz puikius patiesaliukus ir grazius ranku darbo zaisliukus! Is kur zinojai, kad as Oliver'io fanas? :) Beje pagal adresa ziuriu, kad kadais mes beveik kaimynai buvom, jei jau senai ten gyvenat.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Beje dovanele atejo 25 diena, taciau tarp 20 ir 29 buvom isvyke, todel atsiemiau tik siandien. Dar kart aciu! Labai malonu gauti miela dovanele! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Smagu, kad patiko dovanėlė. :) Net nežinojau, kad esi Oliverio fanas, bet džiugu, kad taip netikėtai pataikiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Turiu klausimėlį apie slyvas šokolade: o kam reikalingas sviestas? Ar be jo šokoladas ne geriau sustingtų? Man kažkaip atrodo, kad sviestas šioje vietoje tik gadina reikalą... Beje, kaip variantas vien su juodu šokoladu? Gal nebūtų taip saldu?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laura, šokoladą galima naudoti kokį tik nori ir mėgsti - ir vien tik juodą, ir vien tik pienišką arba maišytą. Sviestą aš naudoju tam, kad šokoladas įgautų tokio savotiško blizgesio. O be to, man patinka šiek tiek minkštesnis šokoladas, o ne toks kietas ir traškus, tad visada ką nors gamindama iš šokolado ir tirpindama jį, įdedu gabaliuką sviesto arba įpilu šlakelį grietinėlės. Bet pritariu - pagal skonį galima sviesto ir nedėti. :)

    AtsakytiPanaikinti