2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Bananinis pyragas su plikytu kremu ir braškėmis

Savaitgalį vėl šiaip ne taip radau laiko savo rankdarbiams. Kai jau mano mezgamo palto visos dalys baigiamos užpildyti ir vis labiau matosi šviesa to darbo darymo tunelio gale, tai vis labiau viduje džiaugiuosi ir jau svajoju, kaip tą paltą užsivilksiu. Bet dar ne pabaiga, dar prie jo teks padirbėti. O juk jau planuose kiti darbai....

Bet rankdarbiais galima pavadinti ir pyragų kepimą. Šiandien siūlau bananinės tešlos pyrago su braškėmis ir plikytu kremu receptą. Pasidarbuoti prie jo teks truputį ilgėliau nei prie įprastų pyragų, bet, manau, kartais verta sugaišti daugiau laiko dėl gero skonio.


Sudėtis:
Tešlai:
1 gerai prinokęs (netgi pernokęs) bananas
3 kiaušiniai
150 g sviesto ar margarino
4 valg. šaukštai cukraus
2 stiklinės miltų (gali prireikti ir šiek tiek daugiau)
Vanilinis cukrus
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
Kremui:
1 kiaušinis
2-3 valg. šaukštai cukraus
1 valg. šaukštas (su kaupu) miltų
~300 ml pieno
100 g sviesto
100 g kondensuoto pieno
Vanilinis cukrus
Braškių sluoksniui:
400 g šaldytų braškių
2-3 valg. šaukštai cukraus
1 kupinas valg. šaukštas krakmolo
Truputis vandens

Paruošimas:
Tešlai sviestą ištirpdyti, suberti cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išmaišyti. Po vieną išmušti kiaušinius, išmaišyti. Bananą sutrinti šakute ar virtuviniu trintuvu, sudėti į tešlą. Suberti kepimo miltelius ir miltus. Suminkyti ne itin kietą tešlą. Paruoštą tešlą šiek tiek palaikyti šaldytuve.
Kol tešla ilsisi šaldytuve, pasiruošti braškes. Šaldytas uogas (galite naudoti ir šviežias, jei gaminate jų sezono metu) apibarstyti cukrumi, įpilti lašelį vandens ir dėti ant ugnies. Kaitinti, kol išsiskyrusios sultys pradės po truputį burbuliuoti. Krakmolą atskirame inde ištirpdyti vandenyje ir jį supilti į verdančias uogas. Gerai išmaišyti, pakaitinti, kol pamatysite pirmuosius užvirimo burbuliukus ir nuimti nuo ugnies. Turi gautis labai tirštas uogų kisielius. Jį kuriam laikui atidėkite į šalį.
Iš šaldytuvo ištraukite tešlą ir nestoru sluoksniu dėkite į kepimo formą. Aš tešlos paprastai nekočioju, o paimu gabalėlį ir rankomis išmaigau, kad būtų nestoras sluoksnis. Be to, reikia padaryti ir aukštesnius kraštelius. Ant tešlos uždėti kepimo popieriaus, ant jo užberti kokių sunkių kruopų (pupų, žirnių) ir įdėti 20 minučių į įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę. [Kruopos reikalingos tam, kad tešla neiškiltų per daug ir liktų aukšti krašteliai]
Kol tešla kepa, pasiruošti plikytą kremą. Kiaušinį išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Dėti miltus ir vėl gerai išmaišyti. Tada supilti pieną, dar kartą viską permaišyti ir dėti ant ugnies. Kremą nuolat maišant kaitinti tol, kol jis sutirštės ir beveik užvirs. Tada nuimti kremą nuo ugnies, sudėti sviestą, kondensuotą pieną ir palikti atvėsti.
Pakeptą tešlą išimti, nuo jos nuimti kruopas [pasidėkite jas atskirai ir palikite kitiems panašiems kepiniams], sudėti braškių "kisielių", o ant jo kremą. Vėl kiškite pyragą į orkaitę ir pakepkite dar apie 20 minučių. Iškeptą pyragą būtina atvėsinti ar net palaikyti šaldytuve, kad kremas būtų stangresnis. O tada jau galite mėgautis.
Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą