2012 m. sausio 7 d., šeštadienis

Humusas iš pupelių

Žodis humusas reiškia ne tik derlingą žemę, bet tai ir rytietiško patiekalo pavadinimas. Jis gaminamas iš avinžirnių ir valgomas su duona ar paplotėliais. Daug esu girdėjusi apie šį patiekalą - koks jis skanus, įdomus ir sotus, todėl nutariau pasigaminti jį namuose. Tik vėl improvizavau - vietoj avinžirnių panaudojau kitą ankštinę daržovę - pupeles. Ir ką, skonis puikus. O paruošiamas lengvai ir ingredientų reikia vos kelių. Ir, kas rytietiškuose patiekaluose itin svarbu, nepamiršti geros saujos prieskonių. 

Sudėtis:
300 g pupelių
100 g sezamų sėklų
~100 ml alyvuogių aliejaus
Citrinos sultys
Druska, pipirai
Maltas kuminas (indiški kmynai)
Maltos raudonosios paprikos milteliai

Paruošimas: 
Pupeles (geriausiai iš anksto nuluptas) užpilti šaltu vandeniu ir pamirkyti bent 10 valandų. Mano pupelės buvo didokos, tad aš jas mirkiau beveik parą. O dar jos buvo ir neluptos, tai jaučiuosi nudirbusi pelenės darbą, mat, visas jas nulupau.
Išmirkytas pupeles virti, kol jos taps labai minkštos.
Tikrajame humuse naudojama tahini pasta iš sezamų sėklų. Kadangi mano lentynose šios pastos nebuvo, pasidariau šią pastą pati. Tam sezamų sėklas reikia apkepinti sausoje keptuvėje ir virtuviniu trintuvu sutrinti su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Jei trintuvas gerai atlieka savo darbą, tai išeina tikra sezamų pasta.
Virtas atvėsusias pupeles dėti į virtuvinį trintuvą. Į jas sudėti sezamų sėklų pastą, įspausti citrinos sulčių, sudėti prieskonius – druską, pipirus, maltus kuminus (indiškus kmynus). Viską gerai sutrinti. Jei trūksta drėgmės, įpilti aliejaus. Aš dar pyliau ir truputį vandens. Kai sutrintos masės konsistencija yra tinkama, viską supilti į lėkštę, padaryti įdubą ir į ją įpilti aliejaus. Viršų apibarstyti malta raudonąja paprika. Patiekti su lavašu ar tiesiog skrudinta balta duona. Mums šalia to dar tiko ir paprastos daržovių salotos.
Patiekalas labai sotus ir kaloringas, bet vertas grieko.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą