2014 m. liepos 14 d., pirmadienis

Džiovintų vaisių saldainiai

Šiandien papasakosiu apie visų vaikų ir saldumynų mėgėjų džiaugsmą - saldainius. Kadangi namie stengiamės gaminti tik sveiką maistą, tai ir saldainiai būna dažniausiai daugmaž sveiki (neskaitant tų vaiko itin mėgstamų dėl išvyniojimo ir siurprizo suradimo šokoladinių kiaušinių). Jau esu rašiusi apie itin lengvai paruošiamą, bet daugelį sužavintį žaliavalgišką šokoladą. O šį kartą pasidalinsiu džiovintų vaisių saldainių receptu.

Džiovintų vaisių saldainius pagaminti yra labai paprasta, tik reikia šiek tiek išankstinio pasiruošimo - vaisius reikia išmirkyti. Na, ir kad vaikų akiai vaizdas būtų malonesnis, tai tuos saldainius galima apvolioti kokoso drožlėse, skrudintose sezamo sėklose, kapotuose riešutuose ar cukraus pabarstukuose (aišku, tai - ne pats geriausias variantas).

Dar šiek tiek rekomendacijų dėl pačių džiovintų vaisių. Kadaise labai skeptiškai žiūrėjau į ekologiškus džiovintus vaisius, nes nelabai tikėjau, kad jie gali kuo nors skirtis nuo įprastų. Bet, kiek išbandžiau įvairių džiovintų vaisių (žinoma, tų, kurių galima įsigyti Lietuvos parduotuvėse), vis dėlto geriausio skonio džiovinti vaisiai yra ekologiški. Ypač tą galima pasakyti apie datules ir abrikosus. Po ekologiškų, tamsios spalvos ir natūralaus skonio abrikosų įprastų, nenatūraliai ir ryškiai oranžinių abrikosų net nesinori į rankas imti. Na, ir žinoma, mamytėms net nereikia sakyti, kad vaikams skirkite viska, kas geriausia ir tokiems džiovintiems vaisiams netaupykite. Laikausi principo - geriau valgyti šiek tiek mažiau, bet sveikesnius ir kokybiškesnius produktus. 


Sudėtis:
Sauja datulių
Sauja džiovintų abrikosų
Sauja džiovintų slyvų
Sauja razinų

Paruošimas:
Džiovintus vaisius gerai nuplauti, užpilti šaltu vandeniu ir 2-3 valandas išmirkyti. Po šio laiko, vandenį nupilkite ir vaisius palikite šiek tiek nuvarvėti. Tada viską sudedame į virtuvinį trintuvą su S formos peiliais ir sutriname iki vientisos masės. Jei vaisiuose liks per daug vandens, saldainių masė gali būti skystoka. O jei jau taip atsitiko, galima įdėti porą nemirkytų vaisių ir dar kartą sutrinti arba įdėti nedaug sutrintų riešutų (būtų geriau, jei jie būtų sutrinti atskirai ir tik tada sudedami į saldainių masę)
Iš gautos masės formuoti rutuliukus, apvolioti juos "pabarstukuose" (apie juos rašiau aukščiau) ir apie 30 min. palikti šaldytuve. Po to mėgaukitės! Puikiai tiks prie arbatos ar kaip valgoma dovana.
Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą