2015 m. spalio 3 d., šeštadienis

Obuolių pyragas su cinamono skonio panna cotta putėsiais

Kaip žinia, šiemet esame pradedantieji sodininkai - ankstyvą pavasarį įsigijome sodą, kuris realiai buvo pieva prie miško su vaismedžiais. Visą vasarą kone kasdien džiaugėmės buvimu gamtoje, galimybe matyti, kaip auga daržovės bei vaisiai, girdėti paukščių čiulbesį, pakėlus akis į dangų regėti gražiausią vasarišką mėlynę ir baltus debesis, užuosti gėlių aromatus, braidyti po ryto rasą ar sutemus vakare sėdėti prie laužo ir skaičiuoti krentančias žvaigždes. Nuostabios akimirkos, kurių tikrai nepatirtume sėdėdami namuose. Et, ir kodėl ta vasara taip greit prabėgo...

Bet kita vertus, vasara subrandino gausų derlių. Pavasarį, kai medžiai buvo be lapų, nepatyrę sodininkai tyrinėjome, kas gi čia užderės. Vasarą džiaugėmės trešnių gausa - patys valgėm ir paukšteliams palikom. Po to derėjo vyšnios, o nuo rugpjūčio vidurio maišais tempiam namo obuolius. Jaučiamės kaip zuikiai iš filmuko "Obuolių maišas" - vasarinius obuolius dalinom ir artimiesiems, ir kaimynams, ir draugams. Jau net nekalbu apie tai, kad aš intensyviai dirbau namudiniame "konservų fabrike" - uogienių ir tyrių stiklainiai jau netelpa į įprastą tokių atsargų saugojimo spintelę. O dabar dar bent 6-7 obelys nokina (tikriausiai jau sunokino, tik mes dar nenuskynėm...) vaisius...
Bet juk tai džiaugsmas!!!! O žiemą intensyviai (norim ar ne) valgysim uogienes.


Bet ką aš čia apie sodą ir atsargas - dar ilgais rudens vakarais apie jį papasakosiu: parodysiu savo sukastas ir apipintas vytelėmis lysves, papasakosiu apie žaidimus lauke su vaiku.

Šiandien noriu pasidalinti nauju obuolių (o ko gi daugiau???) pyrago receptu. Paprasto obuolių pyrago namie jau beveik niekas nevalgo: vyras apskritai nėra saldumynų mėgėjas, o vaikas kartais valgo pyragą, o kartais ne. Žodžiu, atėjo laikas įvesti patobulinimų. Tai šį kartą pyragas pagerintas putėsiais - ir ne paprastais, o cinamono skonio ir gamintais kaip nuostabusis desertas panna cotta.


Sudėtis:
5-6 obuoliai
200 g sviesto
2/3 st. cukraus
3 kiaušiniai
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
3-4 labai kupini valg. šaukštai miltų
Putėsiams:
200 ml riebios grietinėlės
200 ml pieno
1 valg. šaukštas (be kaupo) želatinos
1/2 st. cukraus
1/2 arb. šaukštelio cinamono (galima daugiau pagal skonį)
Vanilė

Paruošimas:
Obuolius nuplauti, nulupti odelę ir išėmus sėklalizdžius supjaustyti skiltelėmis. Tešlai minkštą kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki vientisos, purios masės. Po vieną mušti kiaušinius ir gerai išmaišyti.Suberti kepimo miltelius ir persijotus miltus, išmaišyti. Tešla turi būti kaip labai tiršta grietinė.
Kepimo formą patepti sviestu, į ją sumesti obuolių skilteles ir suversti tešlą. Viršų išlyginti ir dėti kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragas kepa maždaug 45 minutes, bet priklauso nuo kepimo formos dydžio, pyrago storio ir, aišku, pačios orkaitės, tad pyragą prižiūrėkite.
Kol pyragas kepa, pasiruoškite panna cotta. Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkti. Į puodą pilti grietinėlę ir pieną, berti cukrų, vanilės sėklytes, cinamoną ir kaitinti ant silpnos ugnies vis maišant. Grietinėlės nereikia užvirinti, o kaitinti, kol puodo kraštuose pasirodys pirmi maži burbuliukai. Puodą nuimti nuo ugnies.
Kitame inde pakaitinti išbrinkusią želatiną - neužvirinti, o kaitinti tol, kol ištirps grūdeliai. Pakaitintą želatiną supilti į pakaitintą grietinėlę, gerai išmaišyti ir palikti atvėsti. Kai skystis atvėsta, dėti jį į šaldytuvą ir leisti sustingti. Kai panna cotta sustingta, išimti iš šaldytuvo ir plaktuvu (kitaip sakant, mikseriu) plakti ją mažiausiai 10-15 minučių (galima ir visą pusvalandį, jei tik turit kantrybės), kol sustingusi masė taps putomis. Tada putėsius suversti ant pyrago, išlyginti ir dėti pyragą į šaldytuvą. Kai putėsiai vėl sustingsta, galima valgyti.


Pyragas išeina drėgnas, putėsiai purūs, tad derinys tikrai vertas net išrankiausio ragautojo.
Skanaus!

1 komentaras:

  1. Atrodo labai gardžiai! Šaldytuve turiu specialų stalčių saldumynams (neveltui vadinasi candy), ačiū, kad neleidžiate jam ištuštėti, visad yra idėjų kaip jį papildyti!:)

    AtsakytiPanaikinti