2012 m. rugsėjo 25 d., antradienis

Ryžių kukuliai su padažu

Kai kam nors pasakau, kad su vyru beveik nevalgom mėsos, dažnai išgirstu klausimą: "O tai ką jūs valgot?". Anksčiau ir aš taip galvodavau, nes mėsos tiesiog turėjo būti ant stalo ir taškas. Bet dabar mėsą valgau labai retai ir visai jos nepasigendu. O tikriems mėsamėgiams pasakysiu, kad ir be mėsos tikrai yra ką valgyti. Ir tai ne tik keptos bulvės ar grikiai su kokiu padažu. Iš daržovių, kruopų ir pieno produktų galima pagaminti tiek visokių patiekalų, kad net galva sukasi nuo jų įvairovės. Ir tada net mintis nekyla apie mėsą, nes valgai ir galvoji, kad tai yra skaniausias maistas, kokį esu ragavusi. Ir tas skonių atradimo procesas tęsiasi ir tęsiasi.

Beje, viena kolegė visai neseniai užsiminė, kad motinystės "atostogų" metu pakeitė savo mitybos įpročius ir mėsą dabar valgo tik porą kartų per savaitę (nors anksčiau valgydavo kasdien). Ir ką, ji džiaugėsi padidėjusiu energijos kiekiu ir daug geresne savijauta. Siūlyčiau visiems bent porą kartų per savaitę pasigaminti ko nors sveikesnio nei kepsnys su bulvėmis. Vien mano tinklaraštyje pagal raktinius žodžius "vegetariški pietūs" galite rasti ne vieną idėją pietums be mėsos.

Šiandien papildau tą idėjų kraitelę dar vienu receptu su beveik indišku prieskoniu - siūlau pasigaminti ryžių kukulius su padažu.


Sudėtis:
Stiklinė Basmati ryžių
Pora saujų žalių žirnelių
1 kiaušinis
Pora šaukštų miltų
Druska, pipirai, maltas kuminas (indiški kmynai), karis
Šviežios petražolės ir bazilikai
2 valg. šaukštai grietinės
Nedidelis gabalėlis sviesto

Paruošimas:
Ryžius išvirti, nupilti vandenį ir praplauti šaltu vandeniu, kad nebūtų sulipę. Atvėsusius ryžius sumaišyti su žirneliais ir prieskoniais, įmušti kiaušinį, suberti miltus ir suminkyti tešlą. Ji neturi būti labai kieta, tad neberkite per daug miltų.
Į troškinimo indą (keptuvę) įpilti šlakelį vandens ir, kai jis pradės virti, dėti suformuotus ryžių kukulius. Įdėti gabaliuką sviesto, įberti druskos, kario prieskonių. Kukulius virti apie 7-10 min., kartais apsukti, kad iš visų šonų būtų pasitroškinę.
Baigiant virti kukuliams, įdėti grietinę ir atsargiai išmaišyti. Dar porą minučių patroškinti. Prieš patiekiant pabarstyti kapotomis petražolėmis ir bazilikais.
Skanaus! Šalia labai tinka patiekti šviežių daržovių salotų.

1 komentaras:

  1. Beje, šiandien gaminau tokius kukulius iš sorų kruopų - išėjo taip pat skanu kaip ir iš ryžių. :)

    AtsakytiPanaikinti