2013 m. kovo 29 d., penktadienis

Plaktos grietinėlės keksiukai su mascarponės sūrio kremu

Kažkaip netikėtai pasisuko įvykiai, ir atsitiko taip, kad šiemet Velykas švęsime namie, o ne pas tėvus. Na, šiaip Velykos niekada man nebuvo didelė šventė ir jos didelės prasmės neįžvelgiu. Esame kartą su vyru Velykas sutikę beatostogaudami Egipte - tada keistai atrodė kažkokios Velykinės dekoracijos musulmoniškoje šalyje, bet tiesiog džiaugėmės saule ir laisvu laiku.

Kita vertus, visada man Velykos asocijavosi tiesiog su šeimos švente, kai visi susirenkame prie gausiai nukrauto vaišėmis stalo ir vis tiek, kaip sako mano mama, "nėra čia ką valgyt". :) Nuo Velykų dažniausiai prasideda tas metas, kada jau ir lauke, ir širdyje jaučiasi pavasaris. Tik šiemet to pavasario kol kas nelabai matosi, bet tikėkimės, kad tie išmarginti saulėmis kiaušiniai prišauks šilumą.

Šiemet bus proga namie marginti kiaušinius ir gaminti šventinius patiekalus. Turbūt mums trims itin gausių vaišių ir nereikia, bet mano manymu, bent tortas tai tikrai turi būti. O gal ne tortas, bet pyragėliai, keksiukai. Tik būtinai su kremu.

Pasirausiau savo nuotraukų archyve ir pamačiau, kad vis dar esu neaprašiusi nuostabaus skonio ir purumo keksiukus iš plaktos grietinėlės. Tad jei norite ypatingo skonio keksiukų Velykoms - kepkite šiuos. O ant viršaus galime ir kremo uždėti. ;)

P.S. Keksiukai kepti pagal čia rastą receptą (aišku, šiek tiek pakoreguotą pagal mano šaldytuvo turinį).
P.P.S. Parašiusi komentarą skliausteliuose prisiminiau anekdotą apie receptų pakoregavimą. :))
Moteriškė rašo laišką: "Mielasis Jamie Oliver, ačiū už nuostabų salotų su avokadu ir krevetėmis receptą. Tiesa, avokadą aš pakeičiau keptomis bulvėmis, o krevetes - lašinukais. Bet salotos išėjo puikios ir buvo labai skanu." :))))


Sudėtis:
250 ml riebios grietinėlės
3 kiaušiniai
200 g cukraus
Stiklinė ar šiek tiek daugiau miltų
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
Vanilinis cukrus
Kremui:
100 ml grietinėlės
200 g mascarpone sūrio
Pusė stiklinės cukraus
Keli šaukštai vyšnių sirupo

Paruošimas:
Grietinėlę išplakti su puse cukraus iki švelnių putų. Kiaušinius atskirai išplakti su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po to abu plakinius sumaišyti. Į plakinį suberti kepimo miltelius ir miltus, švelniai išmaišyti. Dėti tešlą į keksiukų kepimo formeles - jei jos silikoninės arba į jas įdėti popierėliai keksiukams, tai niekuo tepti nereikia, o jei paprastos kepimo formelės ar norite kepti keksą didelėje formoje (ne silikoninėje) - ištepkite ją riebalais.
Keksiukus kepti apie 25-30 minučių 190 laipsnių orkaitėje.


Keksiukus galima "pagerinti" mascarpone sūrio kremu, kuriam reikia iki standžių putų išplakti grietinėlę su cukrumi, sumaišyti ją su mascarpone sūriu ir supiltu vyšnių sirupu. Kremą dėti į konditerinį švirkštą ir raityti ant atvėsusių keksiukų gėles. :)
Skanaus! Paragavę šių keksiukų, suprasite, kad va tokie ir turi būti keksiukai. Ir, kas svarbiausia, purūs, lengvi ir minkšti be jokių puriklių (kaip pirktiniai keksiukai - magdalenos)!!!

2 komentarai:

  1. Tiek keksas, tiek keksiukai su plakta grietinėle - nerealūs. Kepsiu ir aš juos Velykoms, visiems jie patinka. O magdelanų galima išsikepti ir pačiam ;) daug skanesni nei pirktiniai, receptas taip pat mano bloge ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Teks išbandyti ir magdalenas, jei jau receptas yra užrašytas. :) Bet ir šitie keksiukai tikrai puikūs - kepsiu dar ne kartą!!! :)

    AtsakytiPanaikinti