2015 m. sausio 17 d., šeštadienis

Indiški pyragėliai su daržovėmis - samosa

Jau antrą kartą gaminu indiškus pietus namuose ir vaišinu tais patiekalais ne tik vyrą ar vaiką, bet ir tėvus bei sesės šeimą. Pirmą kartą gaminau papadamus su padažu bei du karštuosius patiekalus - panyrą daržovių bei prieskonių sviestiniame padaže ir krevetes su moliūgais kokosų pieno padaže.


Viską patiekiau su Basmati ryžiais ir šviežių daržovių salotomis.

Šiandien buvo indiškų pietų antrasis dublis, kai šalia kai ragautų papadamų bei panyro padaže gaminau jogurto gėrimą Lassi su prieskoniais bei kepiau pyragėlius - Samosas.

Ilgai užtrukčiau, jei dabar rašyčiau visų patiekalų receptus, tad šį kartą pasidalinsiu tik tuo, kaip gaminti Samosas.


Indijoje šių pyragėlių galima rasti beveik visur - gatvėse, mažose kavinukėse šalies šiaurėje ar pietuose. Juos patiekia su padažu - dažniausiai pagamintu iš kalendros ir mėtos su trupučiu vandens, aliejaus ir prieskonių. Lietuvoje juos valgant galima paeksperimentuoti padažais - gal tiktų azijietiškas saldžiai aštrus česnakų ir čili pipirų padažas, o gal aštroka Adžika.

Receptas paprastas ir pagaminama gana lengvai. Žinoma, jei jums patinka minkyti ir kočioti tešlą, tada tikrai sunkumų nekils. Mano mažasis padėjėjas, nuo ryto norėjęs man padėti, reikiamu momentu atėjo į virtuvę, pažiūrėjo ir nusprendė, kad "Čipoliną" žiūrėti yra svarbiau.

Sudėtis:
Tešlai:
150 g miltų
~50 g lydyto sviesto (aišku, indusai sakytų, kad geriausia naudoti Ghee sviestą)
Šiek tiek šilto vandens

Įdarui:
4-5 bulvės
Sauja žalių žirnelių (aš naudojau šaldytus)
Keli žiedinio kopūsto žiedynai
Kalendros lapelių
Prieskoniai:
Druska
Garstyčių sėklos
Maltas imbieras
Kumino sėklos
Maltas muskato riešutas
Juodieji pipirai, čili pipirai
Maltos ožragės
Cinamonas
[vietoj visų prieskonių galima naudoti specialius indiškų patiekalų prieskonių mišinius]

Aliejaus arba sviesto Ghee pyragėlių kepimui

Paruošimas:
Pirmiausia, paruošti tešlą. Sviestą išlydyti, nugriebti susidariusias putas. Į dubenį suberti miltus, į juos supilti lydytą sviestą, sumaišyti ir įpylus šiek tiek vandens suminkyti tvirtą, bet nelabai kietą tešlą. Tada tešlą bent 30 min. palikti pailsėti. Sako, tada ji tampa elastingesnė ir su ja maloniau dirbti.
Tuo tarpu, kol tešla ilsisi, paruošti įdarą. Bulves nuskusti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Į keptuvę pilti aliejaus (arba Ghee sviesto), suberti prieskonius (išskyrus druską) ir šiek tiek pakepinti. Tada dėti bulvių kubelius ir kepinti, kol pradeda minkštėti. Sumesti šaldytus žirnelius ir smulkiai supjaustytą žiedinį kopūstą, kepinti, kol daržovės suminkštėja. Pagardinti druska. Kai daržovės iškepa, sumesti smulkiai sukapotus kalendros lapelius ir išmaišius palikti atvėsti.  
Įdarui atvėsus formuoti pyragėlius. Tešlą iškočioti labai plonai, supjaustyti trikampiais. Vieną tešlos kraštą sulipdyti kaip piltuvėlį, į vidų dėti įdaro ir kitą kraštą sulipdyti suformuojant trikampį.
Keptuvėje ar giliame puode įkaitinti aliejų ir jame kepti samosas. Galima kepti jas ir gruzdintuvėje. Užtenka kepti tiek, kol gražiai apskrunda tešla.
Skanaus!

2 komentarai:

  1. "Ghee" sviestą gamino dar mūsų protėviai. Ir taip mandrai nevadino. Pasiimkit tikro sviesto ir jį išlydykit. Nugriebkit putas, nupilkit, kas liko ant indo dugno - išmeskit. Ataušinkit. Jei ataušus susidarys išrūgų - nupilkit. Turi gautis grynas riebalas. Va jums ir "ghee". Ir už normalią kainą

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai teisingai parašėte ghee sviesto gaminimo procesą. Tikrai nebūtina jo pirkti parduotuvėse. O kadangi čia aprašau indiško patiekalo receptą, todėl taip mandrai - pagal indus - ir vadinu. ;)

    AtsakytiPanaikinti