2015 m. birželio 17 d., trečiadienis

Braškinis rachat-lukum desertas

Įsibėgėjant braškių sezonui, skubame mėgautis ne tik paprastu vasaros džiaugsmu - braškėmis su pienu, bet ir mąstom, ką dar įdomaus ir skanaus iš jų galima pagaminti. Kadangi man vakar atsitiko toks dalykas, kad nusipirkau ne itin skanių braškių [būna ir tokių], tad teko galvoti, kaip jas panaudoti. Pirmiausia, išviriau kompotą iš braškių ir rabarbarų, o po to netyčia užtikau labai lengvą deserto receptą. Rašoma, kad tai - rachat lukum desertas, nors iš tiesų aš jį labiau pavadinčiau putėsiais. O vaikas valgydamas sakė, kad tai braškinis zefyras. Žodžiu, kaip pavadinsim, taip nepagadinsim.


Desrtas gaminamas labai paprastai ir jam reikia vos kelių ingredientų. Be to, kas man labai patinka, yra didžiulė erdvė fantazijai - sakyčiau, kad galima į šį desertą pridėti grietinėlės ir netgi tokiu pagrindu pagamintus putėsius panaudoti torto pertepimui.

Sudėtis:
300 g braškių
220 g cukraus pudros
20 g želatino (galima naudoti agar agarą)
Pusės citrinos sultys
Vanilinis cukrus

Paruošimas:
Uogas nuplauti ir virtuviniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Į sutrintas braškes suberti želatiną ir palikti apie 15-20 min. išbrinkti. Kai želatinas išbrinksta į tą patį dubenį suberti cukraus pudrą, vanilinį cukrų, įspausti citrinos sultis, gerai išmaišyti ir statyti ant viryklės. Ant silpnos ugnies masę kaitinti, kol želatino granulės ištirpsta. Tik jokiu būdu neužvirinkite.
Kai želatinas ištirpsta, dubenį nuimti nuo viryklės ir palikti atvėsti. Ataušusią masę plaktuvu (mikseriu) plakti tol, kol jos tūris padidės ir spalva taps gerokai šviesesnė. Gerai išplaktą masę supilti į formą ir dėti į šaldytuvą bent valandai.


Kai masė sutvirtėja, ją galima supjaustyti kvadratėliais ir pabarstyti cukraus pudra.
Puikus desertas paruoštas! Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą