2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Pagerintas Kuršėnų vyniotinis

Kad jau praėjusiame įraše užsiminiau, tai ilgai nedelsdama ir papasakosiu apie šaltą balandžio 1-ą dieną gamintą Kuršėnų vyniotinį. Anksčiau labai dažnai pirkdavau Kuršėnų vyniotinį Maximoje. Tiesiog negalėdavau praeiti pro tą pyragų skyrių ir visada grįždavau namo nešina vyniotiniu. Bet kai vieną kartą atidžiai perskaičiau to gaminio sudėtį, supratau, kad arba reikia gamintį jį namie, arba jo nevalgyti visai.

Iš tiesų vyniotinius gaminu gana retai - man vis atrodo, kad tam reikia ypatingų pastangų ir daug laiko, todėl dažniau užmaišau pyragams tešlą, supilu į kepimo formą ir tiesiog kepu pyragą. Bet juk vyniotinis yra tas pats pyragas, tik susuktas. Ir visai nereikia tam sugaišti daug laiko. Galiausiai, ir produktų jokių ypatingų nereikia - viską galima rasti šaldytuve.

Jau turbūt nepamenu, kad koks pyragas su kremu mūsų namuose būtų sulaukęs tokio populiarumo - šitas vyniotinis buvo sudorotas per vieną dieną. Dažniausiai pyragus su kremais ar tortus valgau viena: vaikas suvalgo vieną gabaliuką, o po to raukosi; vyras nuvalgo kremą ir palieka lėkštėje pyrago pagrindą. Tad likusį pusę torto valgau kelias dienas pati viena - nebent sugalvoju nusinešti jį į darbą ir pasidalinti su kolegomis, kurie tik ir laukia mano pyragų. :) Bet kolegoms šį kartą nieko nekliuvo, nes ir vaikas, ir vyras valgė vyniotinį taip, kad net ausys linko. Aišku, užsiriebinom kaip reikiant, bet skanuuuuuuu............ pasaka, o ne skonis. :) Išsikepkit ir jūs!!!

Tiesa, kodėl mano vyniotinis yra "pagerintas". Paprastai Kuršėnų vyniotinis gaminamas su varške, bet aš pažvelgiau į savo šaldytuvą ir supratau, kad varškė, net jei aš ją būčiau pertrinusi per sietelį, neatlaikė mascarpone sūrio konkurencijos. Skonis gavosi daug švelnesnis nei su varške, nors kitą kartą pabandysiu gaminti ir su ja. Tiesa, kai kuriuose internete esančiuose receptuose rekomenduoja naudoti plombyro skonio varškę, bet tada jau neišvengsime tų nelabųjų E priedų - juk plombyro skonis varškėje savaime neatsiranda.


Sudėtis:
Tešlai:
4 kiaušiniai
4 valg. šaukštai cukraus
4 valg. šaukštai miltų
2 valg. šaukštai aliejaus arba tirpinto sviesto
Kremui:
150 g sviesto
Pusė indelio (~200 g) kondensuoto saldinto pieno
250 g mascarpone sūrio

Paruošimas:
Biskvitui atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius gerai išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi. Įpilti aliejų ir vėl gerai išmaišyti.
Kitame inde iki standžių putų (kurios iš indo neiškrenta net jį apvertus) išplakti kiaušinių baltymus.
Į kaiušinių trynių plakinį dėti porą šaukštų miltų ir trečdalį baltymų, išmaišyti. Po to sudėti likusius miltus ir gerai išmaišyti. Galiausiai, sudėti likusius baltymus ir lengvai šaukštu išmaišyti, bet labai neplakti, kad tešloje liktų pakankamai daug oro.
Paruoštą tešlą supilti į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Tešlą išlyginti, kad gautųsi didelis stačiakampis. Biskvitą kepti įkaitintoje iki 180-190 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių.
Kai biskvitas iškepa, ištraukite jį iš orkaitės, nuimkite nuo kepimo popieriaus ir su švariu medvilniniu rankšluosčiu iškart susukite. Atidėkite, kad biskvitas atvėstų ir tuo tarpu pasiruoškite kremą.
Kremui minkštą kambario temperatūros sviestą gerai išsukti. Į puriai išsuktą sviestą supilti kondensuotą pieną, vėl išmaišyti iki vienalytės masės. Galiausiai sudėti mascarpone sūrį ir vėl gerai išmaišyti. Galite įlašinti ir šiek tiek vanilės ekstrakto.
Atvėsusį biskvitą atsargiai išsukti, užtepti kremo ir vėl susukti. Viršų pabarstyti cukraus pudra arba (jei jos neturite lentynoje, kaip aš šį kartą) kakavos milteliais.
Skanaus! Tokio vyniotinio norisi dar ir dar. Receptas tikrai netinka tiems, kurie laikosi dietos. ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą