2012 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Obuolių pyragas su manais

Turbūt šį kartą nieko naujo neparašysiu - daug kas esate girdėję šį receptą. Prieš porą metų šio pyrago receptą kaip savo firminį žurnalistams diktavo ir Asta Pilypaitė, ir Atlanta, ir dar kažkokios lietuviškos žvaigždūnės. Nors tikrai esu ragavusį šį pyragą gerokai anksčiau nei jos pasisavino šį receptą. Gal dar ir mama yra tokį kepusi. Todėl sunku ir pasakyti, kas tikrasis šio recepto autorius. Bet kuriuo atveju pyragas labai lengvai ir greitai pagaminamas. Be to, jam nereikia kiaušinių. Žinoma, užtrunka, kol šitas gėris iškepa, bet palaukti verta. O jei dar ant viršaus užsidedi vanilinių ledų ar plaktos grietinėlės.... Mmmmm...... Apsivalgymas...


Sudėtis:
Stiklinė miltų
Stiklinė manų kruopų
Nepilna stiklinė cukraus
6-7 obuoliai
Vanilinis cukrus
~100 g sviesto arba margarino

Paruošimas:
Cukrų, vanilinį cukrų, manų kruopas ir miltus sumaišyti dubenyje. Obuolius nulupti, išpjaustyti sėklas ir sutarkuoti burokine tarka. Kepimo formą gausiai ištepti sviestu ar margarinu, suberti 1/3 miltų mišinio. Ant jo dėti pusę tarkuotų obuolių. Po to berti pusę likusio miltų mišinio, sudėti likusius obuolius. Galiausiai, suberti likusį miltų mišinį ir ant jo išdėlioti plonomis riekelėmis pjaustytą sviestą ar margariną. Geriau iki paskutinės minutės riebalus laikyti šaldytuve, kad pjaustyti būtų lengviau.
Kepimo formą kišam į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepam 50 minučių.
Skanaus!

7 komentarai:

  1. nepavyko...manai su miltais tarp dandu...nezinau kur suklydau..o gal aip ir turi buti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne, ne, manai neturi jaustis tarp dantų. Gal nepavyko dėl to, kad obuolių buvo per mažai - juk jie turi savo sultimis tuos miltus ir manus sudrėkinti, kad iškeptų kaip normali tešla. O gal kepėt per trumpai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuostabus pyragas, laukiam rudens, obuoliukų, tada vėl kepsim ir kepsim.
    O šitas receptas dar senoje knygoje "Sau ir svečiams" (1989 m.) buvo - iš ten jį ir nužiūrėjom tuomet dar su mama...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai gali būti, kad receptas būtent iš senos knygos. Juk geriausi receptai - skanūs ir paprasti, iš kiekvienam prieinamų produktų - paslėpti senose knygose.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kokio dydžio kepimo formą naudojate?
    Ar ne geriau kepti formą išklojus kepimo popieriumi?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kadangi forma širdutės formos, tai net negaliu pasakyti tikslaus jos dydžio. Bet tokio kiekio produktų užtenka 21-23 cm formai. Galite tiesti ir kepimo popierių, tada pyragą bus lengviau išimti. O jei kepsite silikoninėje formoje, tai popieriaus nereikia, bet sviestu gausiai ištepii vis tiek privalu.

    AtsakytiPanaikinti