2012 m. spalio 30 d., antradienis

Lęšiai su moliūgu

Nežinau, kaip jūs, bet mes Helovyno nešvenčiam. Man tai atrodo taip nenatūralu. Tiesiog kažkas sugalvojo, kad reikia nusikopijuoti amerikonišką šventę ir tą dieną gąsdinti vieni kitus visokiom grimasom, baisiais kostiumais ir makiažu. Kažkoks mokyklinis karnavalas. O kur tie Helovyno šventėjai būna per lietuviškas Užgavėnes, kai irgi galima visokias baisias kaukes dėvėti? Tada persirenginėja tik etnografinių būrelių dalyviai ar vaikai, o Helovyną, mat, švenčia "visi".

Aš daug mieliau švęsčiau nusikopijuotą Padėkos dieną, kai visi susirenka su šeima vakarienės ir dėkoja vieni kitiems už tai, kad jie tiesiog yra. Nors apskritai, kodėl mes turime kopijuoti kitų tautų šventes, kai patys jų turim tikrai pakankamai.

Bet vis tiek, pabambėjusi dėl nemūsiškų švenčių, šiandien siūlau patiekalą su moliūgu. Bet ne dėl to, kad Helovynas, o dėl to, kad dabar jų sezonas ir gabalas moliūgo jau labai liūdnai į mane žiūrėjo ištisą savaitę.


Sudėtis:
Stiklinė lęšių
Svogūnas
1 skiltelė česnako (gali būti ir daugiau)
Gabalas (turbūt kokių ~300 g) moliūgo
Keli džiovinti pomidorai (aš naudojau 1 valg. šaukštą saulėje džiovintų, kapotų pomidorų aliejuje)
Aliejaus kepimui
Pora valg. šaukštų grietinės
Druska, džiovinta malta raudonoji paprika, kario prieskoniai (arba indiškų prieskonių mišinys, pvz., Pav Baji)

Paruošimas:
Lęšius išvirti pasūdytame vandenyje. Kai jie suminkštės, nupilti vandenį ir atidėti į šalį.
Svogūną ir česnaką smulkiai sukapoti ir pakepinti su aliejumi. Po poros minučių sudėti mažais kubeliais pjaustytą moliūgą ir šiek tiek pakepinti. Tada įpilti lašelį vandens, keptuvę uždengti ir palikti 5 minutes pasitroškinti. Po to sudėti smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, suberti druską ir prieskonius, įdėti grietinės, vėl įpilti truputį vandens ir viską gerai išmaišyti. Dar patroškinti porą minučių. Tada sudėti lęšius ir gerai išmaišyti.
Galite patiekti karštą kaip patiekalą pietums arba šaltą kaip užkandį / mišrainę. 
Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą