2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis

Kitokie margučiai - šokoladiniai saldainiai Velykoms

Velykos atėjo ir praėjo. Kaip visada, šventės buvo sočios, todėl po jų kažkaip net apsunkau ir visą savaitę nieko taip ir nerašiau. Bet bandau pasitaisyti. :) 

Kaip sakoma, Velykos - kiaušinių šventė. Margučius dažniausiai dažau tik būdama pas tėvus. Ankstesniais metais ant kiaušinių dėliodavau svogūnų lukštus, kitokius augaliukus, barstydavau maistinius dažus ir sukdavau kiaušinius į marlės gabalėlius. Rezultato laukti būdavo įdomu, nes visi kiaušiniai išeidavo skirtingi. Šiemet su mama išbandėm mano jau minėtą būdą - taip vadinamus, marmurinius kiaušinius. Iš tikrųjų baisiai paprasta - į dažus įpilam aliejaus ir darbuojamės. Kišam kaušinį į vienus dažus, popierine servetėle nusausinam, kišam į kitus, vėl nusausinam ir, jei norim, vėl kišam į dažus. Rezultatas įdomus.


Bet savo namuose kiaušinių aš nedažau ir šiemet, kai ruošėmės pas tėvus, sugalvojau, kad vietoj tradicinių margučių geriau pagaminsiu šokoladinius kiaušinio formos saldainius. Tam reikalui net nusipirkau specialias formeles ir gausybę šokolado, kurio pati jau kuris laikas beveik visai nevalgau.


O gaminau trijų rūšių saldainius: juodojo šokolado su karamelės įdaru, baltojo šokolado su pieniško šokolado ir Brigadeiro kremo įdaru, pieniško šokolado su tuo pačiu Brigadeiro kremo įdaru.
Gaila, nuotraukas padariau tik su sveikais (t.y. neperpjautais / neperlaužtais) saldainiais, tad apie jų vidų galiu tik papasakoti.


Juodojo šokolado saldainiams su karamele reikės:
Juodojo šokolado
Šiek tiek sviesto
Šlakelis grietinėlės
Karamelei:
Rudasis cukranendrių cukrus (~stiklinė)
~100 ml riebios grietinėlės
Truputis sviesto

Paruošimas:
Juodąjį šokoladą sulaužyti gabalėliais, įdėti truputį sviesto, įpilti šlakelį grietinėlės ir ištirpinti ant garų, t.y. statom puodą su verdančiu vandeniu, ant jo kitą indą su šokoladu ir laukiam, kol šokoladas ištirps.
Karamelei paruošti geriau naudoti rudąjį cukrų - tada gaunamas tikresnis karamelės skonis. Cukrų verti į keptuvę ir laukti, kol išsilydys ir pradės tamsėti. Tada supilti kambario temperatūros grietinėlę ir įdėti sviestą. Maišant kaitinti tol, kol masė taps vienalytė. [Beje, tokią karamelę galima naudoti ne tik saldainiams, bet ir kaip užpilą lietiniams arba su vaniliniais ledais. Skanumas neišpasakytas.]
Į saldainių formeles pilti šiek tiek šokolado ir dėti į šaldytuvą, kad truputį sustingtų. Tada dėti po truputį karamelės, vėl leisti atšalti ir, galiausiai, pilti dar sluoksnį šokolado. Keletą valandų saldainius palaikyti šaldytuve ir galite skanauti.


Pieniško šokolado saldainiams su Brigadeiro kremu reikės:
Pieniško šokolado (geriausiai tinka "Princas", nes šį kartą tirpdžiau "Milka" ir "Pergalę", tai rezultatas buvo tikrai nekoks)
Šiek tiek sviesto
Šlakelis grietinėlės
Kremui:
Pusė indelio kondensuoto saldinto pieno
50 g baltojo šokolado
Pusė šaukšto sviesto
Šlakelis kvapnaus stipraus alkoholinio gėrimo 

Paruošimas:
Šokoladą su sviestu ir grietinėle ištirpdyti garų vonelėje.
Apie Brigadeiro saldainius jau esu rašiusi, tik šį kartą masę viriau trumpiau, kol ji nespėjo visiškai sutirštėti. Ir pyliau lašelį alkoholio (galėjau daugiau šliūkštelėti, nes nelabai jautėsi, todėl jei pilsit, tai drąsiau). :)
Kremui kondensuotą pieną supilti į kaitinimo indą. Įdėti sviestą ir sutarkuotą baltąjį šokoladą. Indą statyti ant silpnos ugnies ir nuolat maišant kaitinti, kol masė pradės tirštėti. Tada indą nuimti nuo ugnies ir įpilti šiek tiek stipraus, bet kvapnaus alkoholinio gėrimo (priklauso nuo jūsų skonio, tai gali būti ir romas, ir brendis, ir kokia trauktinė). Viską gerai išmaišyti ir leisti atvėsti.
Saldainius formuoti taip pat kaip ir iš juodojo šokolado - pilam truputį šokolado, leidžiam atvėsti ir šiek tiek sustingti, po to kremas ir vėl šokoladas. Po kelių valandų imam saldainius iš formelių ir vaišinam svečius ar valgom patys.


Baltojo šokolado saldainiams reikės:
Baltojo šokolado
Šiek tiek sviesto
Šlakelis grietinėlės
Pieniško šokolado
Brigadeiro kremo (žr. aukščiau)

Paruošimas:
Baltąjį šokoladą ištirpinti su sviestu ir grietinėle.
Į saldainių formeles pilti šiek tiek baltojo šokolado, leisti atvėsti. Po to pilti truputį pieniško šokolado, vėl leisti atvėsti, įpilti šiek tiek kremo ir paskutinis sluoksnis vėl baltojo šokolado. Palaikyti kelias valandas šaldytuve.


Saldainius geriau laikyti vėsioje vietoje, nes šokoladas lydytas su sviestu ir grietinėle, dėl ko jis tampa minkštesnis ir greičiau tirpsta. Skanių saldainių! Gražaus Atvelykio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą