2011 m. lapkričio 24 d., ketvirtadienis

Daržovės kinietiškai

Kadangi sakoma, jog kinai, ruošdami maistą, neįsivaizduoja jo be stebuklingojo natrio glutamato ir barsto jį visur, kur tik galima, tad kartas nuo karto eksperimentuoju savo virtuvėje ir bandau pagaminti kinietiškus patiekalus be šio priedo. Be to, pastarąjį kartą, kai pavalgėme neva tikrų kiniečių paruošto maisto, jautėmės nekaip - kažkaip per riebu buvo ir skonis toks ganėtinai prėskas.O gal tiesiog Klaipėdoje neradome geriausio kinietiško maisto restorano. Tačiau kaip bebūtų, gaminti kinietiškus patiekalus galima ir namie.

Šios dienos recepto sudėtį jau beveik paskelbiau šio blog'o Facebook profilyje.


Iš šių ingredientų pagaminau puikiausias daržoves kinietiškai. Patiekalas išėjo labai skanus, daržovės neperkepusios, traškios, o padažas beveik toks pat, kaip patiekiama kinietiškuose restoranuose.

Sudėtis (2 gan didelės porcijos):
1 didelis svogūnas
Cukinija
Raudonoji paprika
Didelė morka
Pomidoras
2skiltelės česnako
Sojų padažas
1 valg. šaukštas sezamų sėklų
Mažas džiovintas čili pipiras
Druska, juodi pipirai
½ šaukštelio maltos džiovintos raudonosios paprikos
1 valg. šaukštas krakmolo

Paruošimas:
Daržoves nulupti ir supjaustyti: svogūną, pomidorą, papriką stambiai, cukiniją – šiek tiek smulkiau, o morkas šiaudeliais. Česnaką susmulkinti.
Įkaitinti gilią keptuvę Wok‘ą. Tokioje keptuvėje visas kepa labai greitai, todėl visas daržoves reikia pasiruošti iš anksto, kad vėliau būtų galima dėti vieną ingredientą po kito ir maišant kepti. Be to, šiam patiekalui daržovės turi būti ne perkeptos, o tik šiek tiek apkeptos ir turi jaustis jų traškėjimas. Taigi patiekalą paruošite kone per penkias minutes.
Įpilti į keptuvę aliejaus ir į įkaitusį aliejų sumesti cukinijas bei morkas. Maišant truputį pakepinti. Pabarstyti druska ir pipirais, sutrintu džiovintu čili pipiru (galima naudoti ir šviežią čili pipirą). Sudėti papriką ir vėl šiek tiek pakepinti. Galiausiai dėti svogūnus, pamaišyti, po minutės dėti pomidorą ir vėl pamaišyti. Įpilti keletą šaukštų (o geriau iš akies ir pagal kiekvieno skonį) sojų padažo. Krakmolą ištirpinti ¼ stiklinės vandens ir supilti į keptuvę. Viskas labai greitai sutirštėja, todėl iškart į keptuvę dar įpilti gerą stiklinę vandens. Padažas turi būti tokios konsistencijos kaip netirštas kisielius. Jei trūksta skonio, įpilti dar šiek tiek sojų padažo. Suberti smulkintus česnakus, sezamų sėklas ir keptuvę iškart nuimti nuo ugnies. Daržoves patiekti su ryžiais ar kuskuso kruopomis.Skanaus! 


Beje, ar žinote, kad lietuviškai kuskuso kruopos vadinamos „kruopainiais“? Prieš keletą dienų pasinaudojau akcija ir nusipirkau Elžbietos Monkevič knygą "Žaidžiame virtuvę". Ten ir užmačiau tokį pavadinimą. Kažkaip keistai man skamba tas lietuviškas pavadinimas. Beveik taip pat kaip spausdintuvą pavadinti čiurkšliu. :) 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą