2011 m. lapkričio 17 d., ketvirtadienis

Pirmas skanumynas - tortas su obuoliais

Vis dar kupina entuziazmo ir ta proga, kad šiandien mano vardo diena, pristatau savo pirmąjį skanumyną - tortą su obuoliais. Tiesa, kepiau tą tortą šiek tiek kita proga, bet, kol dar obuoliai puikiai guli dėžutėse ir nesuvyto, siūlau išsikepti.


Tešlai reikės:
200 g sviesto
Stiklinė miltų
Pusė stiklinės cukraus
Vanilinis cukrus
Pusė šaukštelio kepimo miltelių
1 kiaušinis
Sauja gliaudytų ir pakepintų saulėgrąžų sėklų

Kremui:
200 ml riebios grietinėlės
3 šaukštai cukraus
Vanilinis cukrus
1 šaukštas želatinos

Obuolių uogienei:
3-4 dideli obuoliai
Pusė stiklinės cukraus
Šlakelis vandens

Pirmiausia pasiruošti obuolių uogienę. Nulupti ir griežinėliais supjaustyti obuolius. Sudėti gabalėlius į nedidelį puodą, užpilti cukrumi, įpilti šiek tiek vandens ir uždengus virti apie 10-15 min., kol obuoliai suminkštės. Maniškiai obuoliai gana standūs ir nesukrito, tačiau kai kurių rūšių obuoliukai po tokio virimo virsta koše. Bet tai nėra blogai. :) Išvirusią uogienę atvėsinti. 

Tešlai į indą supilti miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų. Įdėti iš šaldytuvo ištrauktą sviestą (galima keisti margarinu) ir viską peiliu kapoti tol, kol viskas virs trupiniais. Tada įmušti kiaušinį ir gerai išminkyti tešlą. Paruoštą tešlą keletui valandų dėti į šaldytuvą.
Gerai atšaldytą tešlą padalinti į tris dalis ir iškočioti nestorus lakštus. Ant vieno iš lakštų užbarstyti saulėgrąžas ir jas šiek tiek įspausti į tešlą. Tešlos lakštus dėti į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir kepti įkaitintoje iki 180-200 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol lakštai įgaus gražų gelsvą atspalvį. Iškepusius lakštus atvėsinti. Atvėsę jie tampa kieti ir trapūs. 

Kremui grietinėlę išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Želatiną užpilti šlakeliu vandens ir, kai ji išbrinks, ant silpnos ugnies pakaitinti, kol želatinos grūdeliai ištirps. Atvėsintą želatiną plona srovele supilti į plakamą grietinėlę. 

Iš lakštų ir kremo bei uogienės formuojame tortą. Dedame vieną tešlos lakštą, aptepame kremu, dedame kitą (su saulėgrąžomis) – aptepame uogiene ir, galiausiai, trečias lakštas aptepamas kremu. Tortą galima puošti obuoliais arba iš plaktos grietinėlės kremo pašiaušti „ragelius“. Tortą dėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms, kol kremas sustings.


Štai koks grožis man gavosi. O ir skanumas neišpasakytas. Net mano vyras, kuris paprastai saldumynų nevalgo, suvalgė gabalėlį ir klausė, kada vėl tokį kepsiu. :) Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą