2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

Charčio sriuba

Kai namuose pasidaro tylu, o mažasis mūsų dienotvarkės sudarytojas saldžiai pučia į ūsą, lieka visai nedaug laiko nebaigtiems darbams ir naujam įrašui. :) Šį kartą pasidalinsiu dabar mūsų namuose einamiausios sriubos receptu. Tai aštrioji charčio.

Charčio receptų internete yra gan daug - kai kurie iš jų, rašoma, tikri gruziniški, bet man patinka toks šiek tiek supaprastintas variantas: be riešutų ir specifinių gruziniškų padažų, o tokia, kuriai produktų nereikia ilgai ieškoti ir jų beveik visada būna namie. 



Taigi sriubai reikės:
200 g jautienos (kas nori, kad sriuba būtų ne tik sriuba, o ir antrasis patiekalas, turėtų dėti mėsos bent kelis kartus daugiau. Tačiau mes norime tik gero sultinio, todėl dedame nedidelį gabalėlį)
1 didelė bulvė
1 svogūnas
1 didelė morka
1 raudonoji paprika
1 pomidoras
5 skiltelės česnako
1,5 saujos apvalių ryžių
2 šaukštai pomidorų padažo
Daug pipirų, mažas džiovintas čili pipiras, keli lauro lapeliai
Druska
Švieži arba šaldyti žalumynai (petražolės, krapai)

Paruošimas:
Jautieną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir šiek tiek apkepinti keptuvėje. Mėsą sudėti į puodą, užpilti vandeniu, įdėti druskos, maltų pipirų, čili pipirą ir virti mažiausiai valandą, kol mėsa visiškai suminkštės. Tada į puodą dėti ryžius ir virti apie 10-15 min. Po to sudėti nedideliais kubeliais pjaustytą bulvę. Kol bulvės virdamos šiek tiek suminkštės, pasiruošti likusias daržoves. Smulkiai supjaustyti svogūną, morką, papriką, nuluptą pomidorą. Keptuvėje šiek tiek apkepinti svogūną. Kai svogūno gabalėliais taps skaidrūs, sudėti morką, papriką ir kelias minutes pakepinti. Vėliau į tą pačią keptuvę sudėti pjaustytą pomidorą ir kepinti, kol pomidoras sukris ir nebesimatys jo gabalėlių. Tada dėti pomidorų padažą ir dar truputį patroškinti. Daržoves sudėti į puodą su ryžiais, mėsa, bulvėmis ir pavirti kelias minutes. Paragauti, ar užtenka druskos ir, svarbiausia, pipirų. Sriuba turi būti aštroka. Nukelti puodą nuo ugnies ir į jį sudėti smulkiai pjaustytas česnako skilteles ir žalumynus. Puodą uždengti ir leisti keletą minučių pastovėti. Patiekti su grietine. Skanaus!

P.S. Aišku, mano nuotraukos nėra tokios meniškos, kaip kituose maisto blog'uose, bet juk svarbiausia turbūt yra skonis. :)

3 komentarai:

  1. Čia jau lietuviška (stipriai sulietuvinta) charčio, nes gruzinai į šią sriubą NIEKADA nededa pomidorų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, aš nepretenduoju į autentiškumą, mano sriuboje nėra ir graikinių riešutų, kuriuos jie būtinai deda į charčio. Bet vis tiek labai skani ta sriuba, net su pomidorais. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Geras receptas. Kiekvienas kas mėgsta gaminti pasiima iš recepto tai kas patinka. Improvizuot reikia 👍

    AtsakytiPanaikinti