2012 m. gegužės 13 d., sekmadienis

Namuose gamintas sviestas

Kai namuose atsiranda mažas vaikas ir kai jis pradeda ragauti "suaugusiųjų" maisto, norisi valgyti kuo sveikesnį ir natūralesnį maistą. Niekada ir nesimaitinom perdėm nesveikai, bet daugelį produktų sėkmingai sau pirkom ir nesukom dėl to galvos. O pasirodo, reikia tiek nedaug pastangų, kad ant stalo būtų šviežiai iškeptos duonos, ką tik pagamintos varškės ar netgi sviesto.

Šiandien papasakosiu apie naminį sviestą. Jį gaminti pirmą kartą pabandžiau prieš savaitę. Vadovavausi tuo seniai žinomu posakiu: "Neplak grietinėlės torto kremui per ilgai, nes sviestą suplaksi." Plakiau, plakiau, bet tikro sviesto taip ir nepagaminau. Gavosi toks labai tirštas grietinėlės kremas. Į jį įdėjau druskos, krapų. Buvo skanu, bet tai - netikras sviestas. O šiandien pagaminau tikrą grietinėlės sviestą. Ir tuo labai džiaugiuosi. :) O ir reikėjo visai nedaug pakoreguoti gamybos technologiją.

Deja, savo gaminto sviesto (bent jau šiandien) nufotografuoti nespėjau. Pirmiausia, gaminau jo nelabai daug, o be to, su ką tik iškepta, dar šilta duona jis tiesiog tirpte ištirpo. Bet būtinai dar jo gaminsiu. Šiandien nusipirkau pusę litro riebios grietinėlės, tad ryt bus nauja partija sviesto.

Taigi.

Sudėtis:
35% riebumo grietinėlė

Paruošimas:
Kambario temperatūros grietinėlę plakti virtuviniu mikseriu, kol susidarys gelsvi gabalėliai ir atsiskirs pasukos. Aš plakiau 200 ml grietinėlės, tad gabalėliai pasirodė gal po 5-7 minučių plakimo vidutiniu greičiu. Po to ėmiau medinį šaukštą ir tuos gabalėlius suplojau į vieną gabaliuką. Išėmiau jį ir dėjau ant kelių sluoksnių marlės gabalėlio ir sietelio. Palikau šiek tiek nusivarvėti ir viskas. Minkštas, skanus sviestas pagamintas. Galite į jį įberti druskos, įdėti kitokių prieskonių arba naudoti natūralų.

P.S. Sviestą išplaksite tik tokiu atveju, jei plaksite ŠILTĄ (o ne ištrauktą iš šaldytuvo) grietinėlę.

P.P.S. Kiek gramų sviesto gavau, negaliu pasakyti - vis dar neturiu virtuvinių svarstyklių. Tiesa, po gamybos proceso liko daugiau nei pusė stiklinės pasukų. Pastovėjusios pusdienį ant stalo, jos pradėjo tirštėti. Aš pasukų ir panašių gėrimų negeriu, ketinau sunaudoti jas kokiam pyragui, bet per vakarienę vyras su vaiku tas pasukas išgėrė. Sako, skanu - tiksliau, vyras pasakė, o vaikas išsižiojęs gaudė šaukštelį su tuo skysčiu. :)

Skanaus!

5 komentarai:

  1. Kokio riebumo gavosi sviestukas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Erika, nelabai įsivaizduoju, kaip namų sąlygomis nustatyti tikslų sviesto riebumą. Galiu pasakyti tik tiek, kad sviestas išeina tikrai tikras ir riebus. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kada suplakete ta pirmini sviesta,ar poto kaitinote ji,kad ishsilyditu?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš plaku tol, kol aiškiai pradeda matytis, kaip nuo sviesto gumuliukų atsiskiria skystas "pienas". Bet tie gumuliukai nėra kieti. Tada lengvai su šaukštu suformuoju sviesto gabalą, bet jis yra toks minkštas. Tai yra jei pirktinį sviestą palaikytumėte kambario temperatūroje, ir jis pasidaro toks minkštas, paslankus, tai čia suplakus gaunasi būtent toks. Ir nereikia jo lydyti, jį puikiai galima maišyti tiek su žolelėm, tiek su prieskoniais. O sukietėja tas sviestas tik pabuvęs šaldytuve.
    Erika, pabandykit plakti, tikrai viskas daug lengviau ir paprasčiau nei atrodo skaitant. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kažkada grietinėlę iki standumo plakdama TV užsižiūrėjau. Pradėjo labai taškytis, galvoju kas čia netaip. Kai pažiūrėjau į dubenį ten jau sviestas buvo. Tai taip netyčia pasigaminau sviesto :D nieko, su šeimyna suvalgėm :P

    AtsakytiPanaikinti