Tad šį kartą meniu buvo toks:
- Lašišos tartaras ant baltos duonos skrebučių
- Žalios salotos su marinuotomis midijomis
- Juodos duonos mišrainė su saulėgrąžomis
- Tortilijų traškučiai su tzatziki padažu
- Daržovių salotos
- Plovas su kuskuso kruopomis ir vištiena
- Plikytos tešlos tortas su kavos skonio kremu
Šiandien dalinuosi torto receptu, o apie kitus patiekalus pažadu parašyti artimiausiu metu.
Sudėtis:
Tešlai:
Stiklinė pieno
Stiklinė miltų
4 kiaušiniai
3 valg. šaukštai cukraus
100 g sviesto (arba margarino)
Kremui:
400 ml riebios grietinėlės
Pusė indelio sutirštinto kondensuoto pieno su kava
Pusė stiklinės cukraus
Vanilinio cukraus
1 valg. šaukštas (su kaupu) želatinos
Paruošimas:
Pirmiausia paruošti plikytą tešlą. Cukrų suberti į pieną, įdėti sviestą (arba margariną). Indą statyti ant viryklės ir pakaitinti, kol cukrus ištirps ir sviestas išsilydys. Nuimti puodą nuo ugnies ir supilti miltus. Gerai išmaišyti ir vėl statyti ant ugnies. Kaitinti, kol tešla sušoks į vieną gniužulą ir atšoks nuo puodo sienelių. Tada puodą nuimti nuo ugnies ir po vieną įmaišyti kiaušinius. Įmušus vieną kiaušinį jį būtina labai gerai išmaišyti ir tik tada mušti kitą. O kai kuriuose plikytos tešlos receptuose rašo, kad reikia kiekvieną įmuštą kiaušinį plakti po 5 minutes. Aš laiko neskaičiavau, bet stengiausi gerai išmaišyti. Pirmuosius du kiaušinius išmaišant reikėjo pakankamai daug jėgų – mankšta garantuota. Kiti ėjosi lengviau. :)
Kai visi kiaušiniai išplakti, tešla turi būti nekieta, elastinga. Nuo šaukšto turi kristi, o ne tekėti. Tešlą krauname į konditerinį švirkštą ir ant kepimo popieriaus, kur nusibraižome pieštuku apskritimą, formuojame tešlos lakštus. Man išėjo du tešlos lakštai ir dar apie 10 plikytų sausainių.
Tešlos lakštus kišti į iš anksto įkaitintą iki 200-210 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepti apie 15 minučių, kol gražiai apskrus, o po to šiek tiek sumažinti ugnį ir dar pakepti 7-10 min. Geriausia tešlos lakštus kepti atskirai, o ne abu kartu kišti į skirtingus orkaitės lygmenis. Aš kišau iškart abu ir vienas greičiau apkepė iš viršaus, kitas – iš apačios. Tad reikėjo juos sukeisti vietomis, o plikyta tešla pretenzinga, – jai kepant orkaitės atidarinėti negalima! – tad truputį sukrito. Bet nuo to skonis nenukentėjo. :)
Kremui želatiną užpilti keliais šaukštais vandens ir palaukti, kol išbrinks. Vėliau indą su išbrinkusia želatina dėti ant ugnies ir pakaitinti, kol želatinos grūdeliai ištirps. Grietinėlę su cukrumi išplakti iki standžių putų. Į masę supilti sutirštintą kondensuotą pieną su kava. Jei neturite tokio pieno, galite naudoti atskirai sutirštintą kondensuotą pieną ir išpilti pusę puodelio stiprios kavos (aišku, be nuosėdų). Tik, jei naudosite skystą kavą, reikės truputį daugiau želatinos.
Gerai išmaišykite grietinėlę ir toliau plakant mikseriu, supilti želatiną. Dar paplakti ir pastatyti vėsiai.
Iš atvėsusių tešlos lakštų ir kremo formuoti tortą. Į torto formą, nuimamais kraštais, dėti vieną lakštą, užpilti puse kremo. Po to dėti antrą lakštą ir užpilti likusiu kremu. Paruoštą tortą dėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriausia nakčiai.
Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą