2011 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Napoleonas, keptas keptuvėje

Aš labai mėgstu saldumynus. Bandelės, pyragai ir kitokie skanėstai man yra tiesiog būtini. Jei per dieną nesuvalgau nieko saldaus, tai vakare jaučiu angliavandenių abstinenciją ir suku ratus aplink šaldytuvą, kur vis bandau rasti kažką, kas galėtų tą angliavandenių trūkumą panaikinti.

Vakar sugalvojau, kad reikia išsikepti kokį skanų pyragą ar net tortą. O ko gi savęs nepalepinus ir nesuvalgius torto tiesiog šiaip - be jokios progos. :) Tačiau susiruošus kepti, pamačiau, kad šaldytuve tyliai tūno tik vienas vienintelis kiaušinis. Aišku, bėgti pirkti nesinorėjo, todėl sukausi iš padėties ir radau tam puikų sprendimą - tortą "Napoleonas", kuris kepamas keptuvėje. 

Iš tikrųjų šį tortą gaminu jau ne pirmą kartą. Jis pakankamai greitai paruošiamas ir bent jau man labai skanus. Pirminį šio torto receptą buvau radusi Supermamų forume, tačiau receptą šiek tiek pakoregavau, todėl tortas išėjo su persimonų skoniu. 

Tešlai:
Pusė stiklinės grietinės
Pusė stiklinės saldinto kondensuoto pieno
3 šaukštai cukraus
Pusė šaukštelio kepimo miltelių
2,5-3 stiklinės miltų

Pertepimui:
1 kiaušinis
3 šaukštai cukraus
2 šaukštai miltų
350 ml pieno
100 g sviesto
Pusė stiklinės kondensuoto pieno
Didelis prinokęs persimonas
Citrinos sultys

Paruošimas:
Tešlai grietinę, kondensuotą pieną sumaišyti su cukrumi ir kepimo milteliais. Po truputį dėti miltus ir suminkyti minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Ją padalinti į 6 dalis ir iškočioti plonus lakštus. Patarčiau pasiruošti visus lakštus iškart prieš kepant.
Gerai įkaitinti keptuvę ir po vieną iškepti lakštus. Kepti sausoje keptuvėje be jokių riebalų. Lakštai kepa labai greitai – gal po kokią minutę iš kiekvienos pusės.
Kol lakštai vėsta, pasiruošti plikytą kremą. Kiaušinį išplakti su cukrumi. Įdėti miltus ir gerai išmaišyti. Supilti pieną ir vėl gerai išmaišyti. Statyti indą su kremu ant silpnos ugnies ir virti nuolat maišant, kol kremas sutirštės. Tada nuimti puodą nuo ugnies, įdėti sviestą, supilti kondensuotą pieną ir išmaišyti. Leisti kremui atvėsti.
Didelį prinokusį persimoną nulupti ir virtuviniu trintuvu sutrinti su trupučiu cukraus ir citrinos sulčių.
Atvėsus torto papločiams, formuoti tortą. Dėti vieną tešlos lakštą ir jį sutepti kremu. Po to dėti kitą lakštą – sutepti persimono mase. Persimono masės šiek tiek pasilikti.
Po to dėti kitus lakštus ir juos pertepti kremu. Uždėjus paskutinį tešlos lakštą, likusį kremą sumaišyti su atidėta persimono mase ir tada aptepti torto viršų.
Tortą dėti į šaldytuvą ir palaikyti bent kelias valandas. Aš torto niekuo nepuošiau, bet jei ruošite jį kokiai šventei, papuoškite persimono gabalėliais.


Tortas minkštas, sodrus, saldus ir labai skanus. :)  Gaila, kad visi skanūs dalykai taip greitai baigiasi... Tiesa, dar pusė šito torto yra, tačiau tiek jo liko tik labai didelės mano valios jėgomis - būčiau galėjusi visą dieną tik šį tortą ir tevalgyti... :)

4 komentarai:

  1. Ar galima persimoną pakeisti kokiu nors kitu vaisiumi? Pvz., bananu (panaši konsistencija) ar šiaip kažkuo kitu? Nes įprastose parduotuvėse aš jo nerandu.
    Ir dar. Kaip suprasti citrinų sultys? Čia tos, kur iš pokelių ar tinka ir iš paprastos citrinos išspaudus sultis?
    Nepykit, kad taip smulkmeninuosi - maisto gamybos reikaluose nesu dar toks patyręs.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Persimoną galite drąsiai keisti kitais vaisiais ar uogomis. Rinkitės tuos, kuriuos mėgstate ar kurių sezonas yra tuo metu, kai kepate tortą.
    O citrinos sultys yra tos sultys, kurias išspaudžiate iš šviežios citrinos. Iš pokelių (kokie jie bebūtų) citrinos sulčių, ypač kepiniams, geriau nenaudokite.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gal pasakytumete kiek tai užtruktų pagaminti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai neužtruksite gamindami šį tortą - na, gal valandą, tikrai ne daugiau. Lakštai kepa labai greitai - tik spėk vartyti.

    AtsakytiPanaikinti