2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Daržovių pyragas

Rytas buvo baltas - šiandien į Lietuvos pajūrį atkeliavo žiema. Tiesa, pasisvečiavo ji tik pusdienį, ir vėl pila lietus, kartais krenta kruša. Galvoju, gal ši žiema jau bus gerokai panašesnė į tas, kurias prisimenu iš savo studentavimo pajūryje metų: kai visoje Lietuvoje sninga, čia lyja.

O tokiu oru norisi ne tik praskaidrinti nuotaiką puošiant namus Kalėdoms [papuošimų nuotraukos bus artimiausiu metu], bet ir suvalgant ką nors karšto ir skanaus. Nekalbu apie tuos sausainius, kurie dar liko iš vakarykštės kepimo dienos. :) Kalbu apie tikrą lietuvišką maistą - bulves. Šį kartą iš jų gaminau savotišką pyragą. 


Sudėtis:
5 vidutinio dydžio bulvės
1 didelė morka
Svogūnas
Pusė vidutinio dydžio cukinijos
2 kiaušiniai
2 šaukštai grietinės arba majonezo
Druska, pipirai, maltos kalendros, kiti prieskoniai
Fermentinis sūris

Paruošimas:
Daržoves nulupti, nuskusti. Morką, cukiniją ir bulves sutarkuoti stambia tarka, svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais. Į kepimo indą dėti pusę tarkuotų bulvių, pabarstyti druska, pipirais, maltomis kalendromis. Ant jų dėti pusę supjaustyto svogūno, po to sluoksnis tarkuotos morkos. Vėl viską pabarstyti druska ir prieskoniais. Sekantis sluoksnis – tarkuota cukinija, ant jos – likęs svogūnas. Pabarstom druska ir prieskoniais. Galiausiai, dedame likusias tarkuotas bulves. Kiaušinius išplakame su grietine ar majonezu ir prieskoniais. Plakinį pilame ant bulvių. Kepimo indą uždengiame folija ir kišame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po gero pusvalandžio foliją nuimame, ant pyrago užberiame tarkuoto sūrio ir kepame dar apie valandą, kol visos daržovės tampa minkštos, o viršus pasidengia rusva plutele. Skanaus!


Mes šį pyragą valgėme kaip karštąjį patiekalą, tačiau mėsos mėgėjams tai gali būti ir savotiškas garnyras.

1 komentaras: