2011 m. gruodžio 22 d., ketvirtadienis

Kalėdų senelis nebeslapukas ir Kūčiukai

Apšerkšniję mūsų žiemos... Jau antra diena Klaipėda apsitraukusi šerkšnu. Tiesa, vakar buvo sunku ką nors ir įžiūrėti per rūką, bet šiandien jau žiemiškai pilkas dangus. Tokia mūsų pajūrio žiema - kol kas žemiau -3C ribos nekrentam. :) Bet apšerkšnijusios Kalėdos irgi gražu. :)

Šiandien noriu pasidžiaugti dviem dalykais. Pirmiausia tuo, kad vakar gavau pirmąją Kalėdinę dovaną šiemet. :) Kadangi dalyvavau organizuotoje maisto tiklaraštininkų akcijoje "Kalėdų senelis slapukas", tai mane jau aplankė tas dovanas nešantis "senelis". Labai labai ačiū Jurgitai iš blog'o Duonos ir žaidimų, kurios dovanėlė pasiekė mane.


Dabar visi laikykitės - kepsiu išsijuosus. :))

Kitas malonus dalykas yra tas, kad mūsų kabelinės TV tiekėjas prieš šventes (matyt, viliodamas klientus) įjungė visus papildomus paketus ir pas mus rodo "Kuchnia TV". Dabar jau nebereikia taikyti laiko, kada gi rodo kokią nors kulinarinę laidą - tiesiog įsijungi ir bet kada pamatysi ką nors įdomaus. :) Aišku, likus porai dienų iki švenčių prie televizoriaus sėdėti nelabai tenka, bet vis užmetu akį, ką ten gamina.

Ir galiausiai, šiandien dalinuosi kūčiukų receptu, nes vakar bandžiau kepti tikrus, tradicinius, sauso pasninko Kūčių pyragėlius - be pieno, be kiaušinio. Receptą radau Nijolės Marcinkevičienės knygoje "Metai už stalo". Beje, ten rašo, kad šližikai ir kūčiukai - tai ne tas pats valgis. Hmm... mūsų šeimoje kūčiukus visada vadindavom šližikais, o, pasirodo, pastarieji yra verdami puode kaip kokie skryliai.

Taigi, kūčiukai.

Sudėtis:
0,5 kg miltų
10 g mielių (aš naudojau pusę pakelio, t.y. apie 7 g sausų mielių)
Šaukštas aguonų
Šaukštas cukraus (būtų galima dėti ir daugiau)
2 šaukštai aliejaus
Druska

Paruošimas:
Vandenį pašildyti, sudėti pusę miltų, su cukrumi ištrintas mieles. Gerai išplakti, paviršių pabarstyti miltais ir pastatyti šiltai, kad pakiltų. Vėliau suberti likusius miltus, aguonas, supilti aliejų ir išminkyti tešlą. Paviršių sulyginti ir palikti pakilti. Iš pakilusios tešlos daryti volelius, juos supjaustyti ir dėti į miltais pabarstytą skardą. kepi karštoje orkaitėje, kol gražiai pagels.
Valgyti su aguonų pienu ar kisieliumi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą