2011 m. gruodžio 1 d., ketvirtadienis

Purios mielinės bandelės su kriaušių uogiene

Pirmąją žiemos dieną siūlau išgerti arbatos ir pasimėgauti skaniomis ir puriomis bandelėmis su kriaušių uogiene.


Sudėtis:
Pusė pakelio sausų mielių
250 ml pieno
50 g sviesto
Pusė stiklinės cukraus
Vanilinio cukraus
1 kiaušinis
1,5-2 stilinės miltų
Žiupsnelis druskos
Kriaušių uogienės
Kiaušinis bandelėms patepti

Pusė stiklinės pieno šiek tiek pašildyti. Į pieną sudėti mieles ir šaukštelį cukraus. Palaikyti apie 10 min., kol mielės ištirps ir šiek tiek pakils. Į likusį pieną sudėti cukrų, sviestą, vanilinį cukrų ir kaitinti, kol sviestas ir cukrus ištirps. Šį mišinį atvėsinti iki kambario temperatūros.

Dideliame dubenyje miltus sumaišyti su žiupsneliu druskos. Į miltų viduryje padarytą duobutę supilti pieno, sviesto ir cukraus mišinį, įmušti kiaušinį ir supilti pieną su mielėmis. Viską gerai išmaišyti. Tešla turi būti elastinga ir šiek tiek lipni. Nors kai kurie receptai sako, kad reikia minkyti tešlą, kol ji nelips prie rankų, tačiau iš savo patirties galiu pasakyti, kad minkščiausios ir puriausios bandelės gaunasi tada, kai tešla yra gana lipni ir nekieta.

Tešlą paliekame porai valandų, kol pakils mažiausiai dvigubai. Po to formuojame bandeles, į vidų dėdami įvairiausius įdarus. Šį kartą dariau su kriaušių uogiene. Tiesa, jei norite nesaldžių bandelių, reikėtų ruošiant tešlą dėti gerokai mažiau cukraus. 

Kad tešla neliptų prie rankų, reikia delnus suvilgyti vandeniu, o sulipdžius bandelę, ją pavolioti miltuose. Prieš kepant bandeles jas patepti plaktu kiaušiniu. Kepti iki 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min., kol viršus gražiai paruduos. Skanios popietės arbatos!


2 komentarai:

  1. O kokio dydžio mielių pakelis? Aš nežinau ar jų būna įvairių, ar visi vienodi... Kiek gramų buvo jūsų pakelyje?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Evelina, man atrodo, kad pakelis yra apie 11 g.

    AtsakytiPanaikinti