2011 m. gruodžio 8 d., ketvirtadienis

Smėlio juostelės ir pirmieji Kalėdiniai sausainiai

Kai nuvažiuoju pas tėvus, dažnai ant jų virtuvės stalo randu "Smėlio juostelių". Jas kepė vieno Lietuvos miesto didžioji duonos kepykla. Tik, sakyčiau, šios juostelės tokios tikrai nevykusios. Kramtai ir nejauti jokio skonio. Jau net nekalbu apie uogienę, kuri turėtų būti juostelės viduje, - jos ten paprasčiausiai nėra. Kramtai, kramtai ir tas sausainis tik veliasi po burna, tad kyla klausimas, iš ko tos juostelės pagamintos. Gal tikrai iš smėlio?

Iš vaikystės prisimenu, kad smėlio juostelės turi būti su daug džemo ir pabarstytos riešutais. O tokios jos gali būti tik keptos namie. 

Taigi sumaniau tokių juostelių - tikrų, su uogiene ir riešutais - išsikepti namie. O štai ir rezultatas: 

Sudėtis:
200 g sviesto
1,5-2 stiklinės miltų
¾ stiklinės cukraus
Vanilinis cukrus
Pusė šaukštelio kepimo miltelių
1 kiaušinis
Sauja migdolų riešutų
Obuolių (ar kokia tik jums patinka) uogienė ar džemas
Kiaušinis juostelių patepimui

Paruošimas:

Į indą supilti miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų. Įdėti iš šaldytuvo ištrauktą sviestą ir viską peiliu kapoti tol, kol viskas virs trupiniais. Tada įmušti kiaušinį ir gerai išminkyti tešlą. Paruoštą tešlą keletui valandų dėti į šaldytuvą.
Gerai atšaldytą tešlą padalinti į kelias dalis ir gana plonai iškočioti. Supjaustyti tešlą juostelėmis. Ant vienos tešlos juostelės vidurio išilgai dėti uogienės. Tešlos kraštelius aplink patepti kiaušiniu ir užkloti kita juostele. Juostelės viršų taip pat patepti kiaušiniu ir pabarstyti sutrintais riešutais.
Juosteles dėti į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol juostelės gražiai pagels. 


Be to, iš tos pačios tešlos pagaminau ir pirmųjų šiemet Kalėdinių sausainių - eglučių ir žvaigždučių. Patepiau iš tešlos paruoštus sausainius kiaušiniu ir pabarsčiau įvairiais priedais - kapotais riešutais, sezamo, moliūgų ar saulėgrąžų sėklomis. 



Skanaus švenčių laukimo!


6 komentarai:

  1. Nagi grožis neišpasakytas. Norėtusi paragauti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiek juostelių gauname pagal šį receptą?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kadangi jau senokai tokias kepiau, tai tiksliai nepasakysiu, kiek jų išeina iš tiek tešlos. Man atrodo, kad aš buvau iškepusi apie 9 nelabai dideles juosteles. Bet žinoma, priklauso nuo to, kokio dydžio juosteles gaminsite.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Buvau primiršusi... Šis receptas geriausias!♥♥ Ačiū :))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepiau su įdaru ir eglutės formos, gavosi nerealūs! :)))

      Panaikinti