Pirmosios saldžios Kalėdinės dovanos jau įteiktos, kitos išsiųstos, o už savaitės bus ruošiama saldumynų skanumynų antra porcija. Gaila, šiandien taip skubėjau nunešti pirmąsias saldumynų dėžutes įteikti, kad nebespėjau nufotografuoti galutinio rezultato, kaip viskas atrodė jau supakuota. Bet dėžučių sudėtis bus fotoreportaže. :)
Bet pirmiausia pasigirsiu, kad jau atlikau
Kalėdų senelio slapuko pareigą ir išsiunčiau dovaną. Ją sudarė Jamie Oliver patiesalai stalui (su kišenėlėmis įrankiams), mano rankų darbo žaisliukas eglutei iš veltinio lakštų ir juostelių, mano vąšeliu nerta snaigė ir, žinoma, vėlgi mano papaišytas atvirukas. Dovana atrodė taip:
Aišku, aš ją supakavau ir išsiunčiau. Tikiuosi, tas, kas gaus šią dovaną, liks ja patenkintas. :)
O saldžiąsias dovanas pradėjau ruošti jau prieš kelias dienas. Nes vieni saldainiai -
džiovintos slyvos šokolade - reikalauja išankstinio pasiruošimo. Tiksliau jas reikia gan ilgai mirkyti, kad jos įgautų tam tikrą skonį. Šį kartą paėmiau apie 250 g (~50 vnt.) džiovintų slyvų ir jas užpyliau šlakeliu
Ouzo (kas nežino, tai graikų alkoholinis gėrimas su stipriu anyžių skoniu) bei kokiais 80 g
Žalių devynerių (pyliau iš akies, tai tiksliai nežinau, kiek ten tų gramų išėjo). Žodžiu, anyžinio gėrimo nepadauginau, kad jo skonis jaustųsi tik šiek tiek - ne visi juk mėgsta tą anyžių skonį.
Taigi tokiame skystyje slyvas mirkiau dvi paras. Per tą laiką didžioji dalis skysčio susigėrė į slyvas, o pačių jų skonis tapo lengvai alkoholinis.
Po to ėmiau 100 g juodojo šokolado, ~50 g baltojo šokolado ir apie 40-50 g sviesto. Metalinį dubenėlį su šokoladu uždėjau ant puodo su verdančiu vandeniu ir ant šios garų vonelės ištirpinau šokoladą.
Slyvas šiek tiek nusausinau ir merkiau į skystą šokolado masę. Tokį paruoštą saldainį dėjau ant folijos. Ant saldainio viršaus pabarsčiau migdolo lapelių
arba sezamo sėklų.
Kitas skanumynas - tai
baltojo šokolado triufeliai, kurių receptą užtikau
čia. Juodojo / pieniško šokolado triufelius jau buvau gaminusi, o baltojo šokolado - ne. O čia receptas dar toks su kokosais ir migdolo riešutu - visai kaip
Rafaelo saldainiai. Negalėjau nesusigundyti pabandyti pagaminti šiuos grožius.
Perskaičiusi receptą, pagalvojau, jog man 40 triufelių bus per daug (naivuolė! Taip galvojau, kol dar nebuvau jų pagaminusi ir paragavusi), tai proporcijas šiek tiek mažinau. Ėmiau 100 ml kokosų pieno (ant pakuotės rašo "Extra creamy" - suprask, pagerintas riebumo ir tirštumo prasme. Jame ištirpinau 250 g baltojo šokolado ir įtarkavau šiek tiek citrinos žievelės. Atvėsusį šokoladą kišau į šaldytuvą ir laukiau, kol sustings. Turbūt recepto autorės naudotas kokosų pienas buvo gerokai tirštesnis nei maniškis, todėl, kaip ji rašo, užtenka kelias valandas pašaldyti. Bet man masė sustingo tik po geros paros šaldytuve.
Žodžiu, po tiek laiko ėmiau dviem šaukšteliais formuoti rutuliukus ir apvoliojau juos kokosų drožlėse.
Galiausiai į juos smeigiau po šiek tiek apkepintą migdolo riešutą be odelės.
Baigta!
Taigi galima formuoti saldžias dovanėles. Pirmas sluoksnis:
griliažas su sezamo sėklomis, riešutais ir saulėgrąžų sėklomis.
Antras sluoksnis - džiovintos slyvos šokolade.
Ir galiausiai baltojo šokolado triufeliai.
Dėžutę uždarom ir jau galima dovanoti. Skanaus pasiruošimo šventėms!