Įsibėgėjant braškių sezonui, skubame mėgautis ne tik paprastu vasaros džiaugsmu - braškėmis su pienu, bet ir mąstom, ką dar įdomaus ir skanaus iš jų galima pagaminti. Kadangi man vakar atsitiko toks dalykas, kad nusipirkau ne itin skanių braškių [būna ir tokių], tad teko galvoti, kaip jas panaudoti. Pirmiausia, išviriau kompotą iš braškių ir rabarbarų, o po to netyčia užtikau labai lengvą deserto receptą. Rašoma, kad tai - rachat lukum desertas, nors iš tiesų aš jį labiau pavadinčiau putėsiais. O vaikas valgydamas sakė, kad tai braškinis zefyras. Žodžiu, kaip pavadinsim, taip nepagadinsim.
Desrtas gaminamas labai paprastai ir jam reikia vos kelių ingredientų. Be to, kas man labai patinka, yra didžiulė erdvė fantazijai - sakyčiau, kad galima į šį desertą pridėti grietinėlės ir netgi tokiu pagrindu pagamintus putėsius panaudoti torto pertepimui.
Sudėtis:
300 g braškių
220 g cukraus pudros
20 g želatino (galima naudoti agar agarą)
Pusės citrinos sultys
Vanilinis cukrus
Paruošimas:
Uogas nuplauti ir virtuviniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Į sutrintas braškes suberti želatiną ir palikti apie 15-20 min. išbrinkti. Kai želatinas išbrinksta į tą patį dubenį suberti cukraus pudrą, vanilinį cukrų, įspausti citrinos sultis, gerai išmaišyti ir statyti ant viryklės. Ant silpnos ugnies masę kaitinti, kol želatino granulės ištirpsta. Tik jokiu būdu neužvirinkite.
Kai želatinas ištirpsta, dubenį nuimti nuo viryklės ir palikti atvėsti. Ataušusią masę plaktuvu (mikseriu) plakti tol, kol jos tūris padidės ir spalva taps gerokai šviesesnė. Gerai išplaktą masę supilti į formą ir dėti į šaldytuvą bent valandai.
Kai masė sutvirtėja, ją galima supjaustyti kvadratėliais ir pabarstyti cukraus pudra.
Puikus desertas paruoštas! Skanaus!
2015 m. birželio 17 d., trečiadienis
2015 m. birželio 10 d., trečiadienis
Naminė ruginė duona su raugu
Duonos kepimas namuose visada buvo didžia tradicija, kurią mes, šiais vartotojiškais laikais, apleidome. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą. Tad pasiraitokime rankoves ir neapleiskime tradicijos kepti duoną namuose. Tą daryti yra labai paprasta, o skonis tūkstančius kartų geresnis nei pirktinės duonos. Be to, galite į valias paleisti savo fantaziją ir duonai naudoti įvairius miltų derinius, berti visokias sėklas, džiovintus vaisius, uogas ir pan.
Aš duoną kepu su raugu, kurį gavau iš savo draugės. Tą raugą sunaudojau pirmai duonai, o po to nuo kiekvienos gaminamos duonos atsidedu po porą šaukštų raugo kitam kepimui. Taigi raugas yra toks nesibaigiantis dalykas, kurio visada turi ir kas kelias dienas, nori-nenori, vėl kepi duoną.
Galiausiai, pagyras šiai duonai baigsiu tuo, kad šios duonos nereikia minkyti. Tiesą sakant, net rankų nereikia išsitepti. Miltus dedu "iš akies", tad sunku taip tiksliai parašyti sudėtį, bet sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi atrasti savo duonos receptą pati - kokie miltai ir kokiomis proporcijomis jai skaniausi. Tešlą sumaišyti užtruks vos kelias minutes - pradedam.
Sudėtis:
Raugas
~300 g ruginių miltų
3 kupini valg. šaukštai kvietinių miltų
3 valg. šaukštai avižinių miltų
1 arb. šaukštelis druskos
2 valg. šaukštai cukraus
3-4 valg. šaukštai aliejaus (naudoju alyvuogių išspaudų, t.y. NE pirmo spaudimo, aliejų)
Sauja kmynų
~350 ml šilto vandens
Paruošimas:
Kadangi raugas nuo vieno kepimo iki kito laikomas šaldytuve, tad iki tešlos maišymo likus bent 5-6 valandoms išimu raugą iš šaldytuvo ir palaikau kambario temperatūroje. Geriausias rimtas yra toks: ryte iš šaldytuvo išimu raugą, vakare sumaišau tešlą ir kildinu per naktį, o tada ryte kepu. Arba atvirkščiai - vakare išimu raugą, ryte sumaišau tešlą, kildinu per dieną ir kepu vakare.
Į didelį dubenį suberti visus miltus, sudėti cukrų, druską, kmynus, supilti aliejų. Supilti vandenį (geriausia ne visą iš karto, o dalimis) ir išmaišyti labai tirštą tešlą. [Beje, vanduo turi būti šiltas, nes duona geriau pakils.] Tada dėti raugą ir vėl gerai išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, bet maišoma su šaukštu ir ne kieta. Palikti tešlą pakilti bent 4-5 valandas.
Kai tešla pakyla, nuo jos atidėti porą kupinų šaukštų tešlos - tai bus raugas kitam kepimui. O likusią tešlą dėti į kepimo formą. Aš naudoju silikoninę pailgą formą, todėl papildomai jos niekuo netepu. Jei naudosite metalinę formą, geriausia - išklokite ją kepimo popieriumi.
Kepti apie valandą - pirmas 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje, vėliau kaitrą sumažinti iki 150 laipsnių.
Kaip jau minėjau, galima eksperimentuoti - naudoti daugiau sėklų ar kitokias rūšis miltų.
Ir turbūt visi žinote, bet pakartosiu - iškepusią duoną atvėsinkite, o tik tada ragaukite.
Skanios duonos ir tegul jos kvapas atneša gausą į jūsų namus!
Aš duoną kepu su raugu, kurį gavau iš savo draugės. Tą raugą sunaudojau pirmai duonai, o po to nuo kiekvienos gaminamos duonos atsidedu po porą šaukštų raugo kitam kepimui. Taigi raugas yra toks nesibaigiantis dalykas, kurio visada turi ir kas kelias dienas, nori-nenori, vėl kepi duoną.
Galiausiai, pagyras šiai duonai baigsiu tuo, kad šios duonos nereikia minkyti. Tiesą sakant, net rankų nereikia išsitepti. Miltus dedu "iš akies", tad sunku taip tiksliai parašyti sudėtį, bet sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi atrasti savo duonos receptą pati - kokie miltai ir kokiomis proporcijomis jai skaniausi. Tešlą sumaišyti užtruks vos kelias minutes - pradedam.
Sudėtis:
Raugas
~300 g ruginių miltų
3 kupini valg. šaukštai kvietinių miltų
3 valg. šaukštai avižinių miltų
1 arb. šaukštelis druskos
2 valg. šaukštai cukraus
3-4 valg. šaukštai aliejaus (naudoju alyvuogių išspaudų, t.y. NE pirmo spaudimo, aliejų)
Sauja kmynų
~350 ml šilto vandens
Paruošimas:
Kadangi raugas nuo vieno kepimo iki kito laikomas šaldytuve, tad iki tešlos maišymo likus bent 5-6 valandoms išimu raugą iš šaldytuvo ir palaikau kambario temperatūroje. Geriausias rimtas yra toks: ryte iš šaldytuvo išimu raugą, vakare sumaišau tešlą ir kildinu per naktį, o tada ryte kepu. Arba atvirkščiai - vakare išimu raugą, ryte sumaišau tešlą, kildinu per dieną ir kepu vakare.
Į didelį dubenį suberti visus miltus, sudėti cukrų, druską, kmynus, supilti aliejų. Supilti vandenį (geriausia ne visą iš karto, o dalimis) ir išmaišyti labai tirštą tešlą. [Beje, vanduo turi būti šiltas, nes duona geriau pakils.] Tada dėti raugą ir vėl gerai išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, bet maišoma su šaukštu ir ne kieta. Palikti tešlą pakilti bent 4-5 valandas.
Kai tešla pakyla, nuo jos atidėti porą kupinų šaukštų tešlos - tai bus raugas kitam kepimui. O likusią tešlą dėti į kepimo formą. Aš naudoju silikoninę pailgą formą, todėl papildomai jos niekuo netepu. Jei naudosite metalinę formą, geriausia - išklokite ją kepimo popieriumi.
Kepti apie valandą - pirmas 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje, vėliau kaitrą sumažinti iki 150 laipsnių.
Kaip jau minėjau, galima eksperimentuoti - naudoti daugiau sėklų ar kitokias rūšis miltų.
Ir turbūt visi žinote, bet pakartosiu - iškepusią duoną atvėsinkite, o tik tada ragaukite.
Skanios duonos ir tegul jos kvapas atneša gausą į jūsų namus!
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)