2014 m. liepos 14 d., pirmadienis

Džiovintų vaisių saldainiai

Šiandien papasakosiu apie visų vaikų ir saldumynų mėgėjų džiaugsmą - saldainius. Kadangi namie stengiamės gaminti tik sveiką maistą, tai ir saldainiai būna dažniausiai daugmaž sveiki (neskaitant tų vaiko itin mėgstamų dėl išvyniojimo ir siurprizo suradimo šokoladinių kiaušinių). Jau esu rašiusi apie itin lengvai paruošiamą, bet daugelį sužavintį žaliavalgišką šokoladą. O šį kartą pasidalinsiu džiovintų vaisių saldainių receptu.

Džiovintų vaisių saldainius pagaminti yra labai paprasta, tik reikia šiek tiek išankstinio pasiruošimo - vaisius reikia išmirkyti. Na, ir kad vaikų akiai vaizdas būtų malonesnis, tai tuos saldainius galima apvolioti kokoso drožlėse, skrudintose sezamo sėklose, kapotuose riešutuose ar cukraus pabarstukuose (aišku, tai - ne pats geriausias variantas).

Dar šiek tiek rekomendacijų dėl pačių džiovintų vaisių. Kadaise labai skeptiškai žiūrėjau į ekologiškus džiovintus vaisius, nes nelabai tikėjau, kad jie gali kuo nors skirtis nuo įprastų. Bet, kiek išbandžiau įvairių džiovintų vaisių (žinoma, tų, kurių galima įsigyti Lietuvos parduotuvėse), vis dėlto geriausio skonio džiovinti vaisiai yra ekologiški. Ypač tą galima pasakyti apie datules ir abrikosus. Po ekologiškų, tamsios spalvos ir natūralaus skonio abrikosų įprastų, nenatūraliai ir ryškiai oranžinių abrikosų net nesinori į rankas imti. Na, ir žinoma, mamytėms net nereikia sakyti, kad vaikams skirkite viska, kas geriausia ir tokiems džiovintiems vaisiams netaupykite. Laikausi principo - geriau valgyti šiek tiek mažiau, bet sveikesnius ir kokybiškesnius produktus. 


Sudėtis:
Sauja datulių
Sauja džiovintų abrikosų
Sauja džiovintų slyvų
Sauja razinų

Paruošimas:
Džiovintus vaisius gerai nuplauti, užpilti šaltu vandeniu ir 2-3 valandas išmirkyti. Po šio laiko, vandenį nupilkite ir vaisius palikite šiek tiek nuvarvėti. Tada viską sudedame į virtuvinį trintuvą su S formos peiliais ir sutriname iki vientisos masės. Jei vaisiuose liks per daug vandens, saldainių masė gali būti skystoka. O jei jau taip atsitiko, galima įdėti porą nemirkytų vaisių ir dar kartą sutrinti arba įdėti nedaug sutrintų riešutų (būtų geriau, jei jie būtų sutrinti atskirai ir tik tada sudedami į saldainių masę)
Iš gautos masės formuoti rutuliukus, apvolioti juos "pabarstukuose" (apie juos rašiau aukščiau) ir apie 30 min. palikti šaldytuve. Po to mėgaukitės! Puikiai tiks prie arbatos ar kaip valgoma dovana.
Skanaus!

2014 m. liepos 4 d., penktadienis

Valgomų puokščių idėjos

Vasara man asocijuojasi su gėlėmis ir, žinoma, šiluma. Jei apie karščius mūsų šalyje galima tik pasvajoti, tai bent jau gėlių vasarą ir Lietuvoje pilna. Visada pavydėjau žmonėms, kurių gimtadieniai yra vasarą ar rudenį, nes jiems dovanojama labai daug gėlių. Nueini į turgelį, o ten gėlių prekystaliai lūžta, kiekviena bobutė iš savo darželio gėlių priveža - žodžiu, rinkis iš galybės spalvų ir formų. O mano gimtadienis žiemą, kai spaudžia speigas, ir tada, kaip žinia, niekas daug gėlių neatneša, gėlės parduodamos už kosminius pinigus ir tenkinuosi tuo, ką turiu... Na, bet aš ne apie tai - šiandien noriu pasidalinti keliomis valgomų puokščių idėjomis, kurias radau internete. Vasara - pats metas gaminti ir dovanoti ir tokias puokštes. Iš to dviguba nauda: ir gražu, ir suvalgyti galima.

Apie valgomas savo gamintas puokštes esu rašiusi čia ir čia, o šiandien tiesiog įdėsiu pavyzdžių, kokios dar gali būti tokios puokštės. Tik turiu pabrėžti, kad čia puokščių iš saldainių nedėsiu - joms galbūt kada paskirsiu atskirą temą. Šiandien mano skaniame ir gražiame įraše paveikslėliai su puokštėmis, pagamintomis iš vaisių ar daržovių. Na, ir dar čia nebus tų puokščių, kurias gamina tikri kulinarijos meistrai, pjaustydami daržoves įvairiausiais peiliukais ir kitokiais įrankiais - niekas kitas, išskyrus tuos meistrus, tokių juk tikrai nepagamins. O aš juk dalinuosi tokiomis idėjomis, kurias įgyvendinti gali net ir tas, kas nelabai ką supranta apie virtuvės įrankius.

Na, puokštę iš vaisių pagaminti nėra labai sunku. Tam reikia daug spalvotų vaisių, uogų, medinių pagaliukų, tvirto pagrindo, ir puokštė yra.

Nuotrauka iš čia: Surferhearts.com

Tiesa, uogas dar galima derinti ir su gėlėmis, geriausia, sukulentais.

Nuotrauka iš čia: Weddingsatwork.com
Nuotrauka ir gaminimo eiga čia: Greenweddingshoes.com

Bet jūs tik pažiūrėkite, kokių grožių galima gaminti iš daržovių. Ir tokiai puokštei sukurti užtenka tik žiedinių kopūstų, brokolių, pipiriukų ir salotų lapų. Nuostabu!

Nuotrauka iš čia: Weddingsatwork.com

Aišku, žiediniai kopūstai, brokoliai, kaip ir kokie dekoratyviniai kopūstai ar artišokai jau savaime panašūs į gėles, tas su jais darbo nedaug.
Panašus ir kitas žiedinių kopūstų ir brokolių variantas.

Nuotrauka iš čia: Fajnewesele.pl

Na, o jei prie brokolių pridėsite ir šiek tiek vynuogių ir daug žalių lapų, turėsite tokią puokštę.

Nuotrauka iš čia: Afabulousfeteblog.com - ten rasite ir šios puokštės darymo pamokėlę

Vasaros pradžiai tinka tokia puokštė su želmenimis ir ridikėliais.

Nuotrauka iš čia: Thanksgiving.wonderhowto.com

Rudeniui atėjus ir užderėjus obuoliams, suksime tokias puokštes.

Nuotrauka iš čia: Weddingsatwork.com

O čia pabaigai ne visiškai daržovių puokštė, bet turbūt tokia, kuri galėtų nudžiuginti ir kokį vyriškos giminės atstovą.

Nuotrauka iš čia: Pinterest.com

Tikiuosi, užkrėčiau ir jus ta gera emocija, kuri sklinda iš šių valgomų puokščių. Beje, daugelis iš čia pateiktų pavyzdžių (kaip rašoma tuose nuorodų puslapiuose) buvo naudojamos kaip vestuvinės puokštės. Tad ryžkimės kam nors vietoj tradicinės puokštės padovanoti tokią - skanią. :)
Gerų eksperimentų!

2014 m. liepos 3 d., ketvirtadienis

Lęšiai su rūkyta paprika

Visada gamindama maistą naudoju nemažai prieskonių. Mėgstu ragauti ir savo patiekalus gardinti vis kitokiais prieskoniais, bandau visokiausius mišinius. Dabar mano didžiausias "girekas" - užeiti į "Aliejaus" parduotuvę. Iš ten niekada neišeinu tuščiomis - tai aliejaus kokio prireikia, tai kelių rūšių prieskonius išsinešu, tai dar visokio gėrio ten randu (pavyzdžiui, džiovintos duonelės, nors jos ir retokai pastaruoju metu ten būna). Taigi kalbant apie prieskonius, dabar mano virtuvėje karaliauja rūkyta paprika - dedu jos į salotų užpilus, sriubas, o šį kartą įbėriau gamindama lęšius. Skonis - puikus ir netgi buvo panašus į tokį, jei šiam patiekalui būčiau naudojus rūkytus lašinukus. Štai jums ir vegetarinis patiekalas su rūkytos mėsos skoniu (čia tiems, kurie to skonio pasiilgsta). Ir šiaip pagalvojau, kad kokį kartą išbandysiu virti šiupininę sriubą be mėsos - apie eksperimento rezultatus papasakosiu.

Beje, lęšių patiekalas, apie kurį šiandien pasakoju, paruošiamas labai greitai ir tinka pietums ar vakarienei. Jis tikrai sotus, jį noriai valgo ir mano 3 metų vaikas.


Sudėtis:
Pusė stiklinės lęšių
Svogūnas
2-3 skiltelės česnako
1 arb. šaukštelis rūkytos paprikos
Aliejus ir sviesto kepimui (lygiomis dalimis)
Druska, pipirai
250 ml grietinėlės (galima keisti grietine, tik tuo atveju reikėtų papildomai pilti vandens)


Paruošimas:
Lęšius išvirti vandenyje, nusunkti, kai bus minkšti, bet nesukritę. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir gabalėliu sviesto apkepinti smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką, įberti druskos, pipirų. Kai svogūnai suminkštės, suversti lęšius, pabarstyti rūkyta paprika ir truputį maišant pakepinti. Po to pilti grietinėlę ir palikti pasitroškinti kelias minutes. Viskas!
Patiekti su šviežiais pomidorais, galite pabarstyti smulkintomis šviežiomis ar džiovintomis petražolėmis.
Skanaus!

2014 m. liepos 2 d., trečiadienis

Šiltos salotos su paprika ir cukinija

Nors ir ne žiema, bet, panašu, kad ir nelabai vasara. Tad tokiu oru norisi ne tik lengvų salotų, bet su "pagerinimais", pavyzdžiui, šiltomis, apkepintomis daržovėmis. Šį kartą gaminau salotas su paprika ir cukinija. Žinoma, pikantiškumo suteikė ypatingas užpilas.


Sudėtis:
Lapinės salotos
Svogūno galva
Laiškiniai svogūnai
Skiltelė česnako
2 pomidorai
Nedidelė cukinija
Raudonoji paprika
Krapai
Aliejus kepimui
Sojų padažas
Citrinos sultys
Smulkinti saulėje džiovinti pomidorai
Druska, pipirai

Paruošimas:
Į lėkštę dėti suplėšytus salotų lapus, nedideliais gabalėliais pjaustytos pomidorus. Į keptuvę dėti susmulkintą svogūną, česnaką ir šiek tiek pakepinti. Vėliau į keptuvę sumesti storokais šiaudeliais pjaustytą cukiniją ir raudonąją papriką. Bekepančias daržoves pagardinti druska, pipirais, įdėti šaukštelį smulkintų saulėje džiovintų pomidorų (tokių, kurie būna mažuose indeliuose ir yra su aliejumi), įspausti citrinos sultis (pagal skonį). Kai daržovės suminkštėja, nuimti keptuvę nuo ugnies, įpilti šlakelį sojos padažo ir pabarstyti krapais.Keptuvėje turėtų likti nemažai aliejaus su įvairiais pagardais, susimaišiusiais skoniais - tai ir bus salotų užpilas.
Apkepintas daržoves sudėti ant lėkštėje sudėtų salotų lapų su pomidorais. Viską pabarstyti svogūnų laiškais ir gardžiuotis!
Skanaus!