2015 m. rugpjūčio 21 d., penktadienis

Veganiški avižiniai sausainiai

Ne paslaptis, kad kartais mėgstu išbandyti ir žaliavalgiškus ar veganiškus receptus. Pati tokiam mitybos pasikeitimui, kai nevalgai nieko, išskyrus daržoves, vaisius, riešutus ir kruopas, nesiryžčiau, tačiau vieną kitą patiekalą mėginu paruošti.

Kadangi šią vasarą daug laiko praleidžiame sode, o ten valgyti irgi norisi, tad vis bandau atrasti naujų patiekalų, kurie tiktų valgymui gamtoje. Tuo tikslu tobulinu visokiausių sumuštinių, salotų ar karštų, tampančių šaltais, patiekalų gamybą. Na, ir žinoma, sode norisi ko nors saldaus. Tai šį kartą papasakosiu apie veganiškus sausainius. Taip, taip, veganai nevalgo jokių gyvulinės kilmės produktų (nei kiaušinių, nei pieno, nei sviesto, nei sūrio, ką jau bekalbėti apie mėsą ir žuvį).

Sausainius paruošti labai lengva, jiems reikia tik kelių produktų. O skonis? Nepasakyčiau, kad kažkas labai ypatingo, bet jei norite greitai ir lengvai paruošiamų sausainių - tai jie. Be to, mano vaikas tikrai skaniai juos valgė ir vis prašydavo pakartoti.


Sudėtis:
2 gerai prinokę bananai
Stiklinė avižinių dribsnių
Sauja razinų
2 valg. šaukštai linų sėmenų
Agavos sirupo (jei trūksta saldumo)

Paruošimas:
Bananus sutrinti šakute ar trintuvu iki vientisos masės. Į ją berti avižinius dribsnius, razinas ir linų sėmenis ir gerai išmaišyti. Jei manote, kad trūksta saldumo, įpilkite į masę šiek tiek agavų sirupo. Masę palikti bent 30 min. ar valandą, kad dribsniai šiek tiek išbrinktų. Tada šaukštu dėti tešlą ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi ir kepti apie 20-25 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Sausainiai turi tapti rusvi.
Razinos ir linų sėmenys nėra būtini šiame recepte, juos galite keisti kitais priedais: įvairiais riešutais (kokoso, migdolų riekelėmis, kapotais lazdynų riešutais....), sėklomis, džiovintais vaisiais. Arba galite gaminti be priedų - tada sausainiams paruošti reikės tik dviejų ingredientų.
Skanaus!

2015 m. rugpjūčio 15 d., šeštadienis

Vyšnių uogienė su šokoladu

Na, vis dėlto vasarą rašyti dažnai nepavyksta. Nors ir mėgaujuosi savo ilgiausiomis ir bene geriausiomis atostogomis gyvenime, tačiau laiko prie kompiuterio praleidžiu nedaug. Ir tai yra labai gerai, nes veiklos sode bei namuose yra per akis. Be galo džiaugiuosi būdama gamtoje: žvelgdama į mėlyną dangų, plaukiančius debesis ir nuo lengvo vėjo siūbuojančias medžių viršūnes, besiklausydama paukščių čiulbesio, stebėdama, kaip kasdien auga ir noksta vaisiai ant medžių, netgi ravėdama daržą ar kasdama naujas lysves. Gamtoje gali pamatyti ir dar neregėtų dalykų - pasilikę sode nakčiai su vyru stebėjome perseidų lietų. Džiūgavome kaip vaikai ir juokėmės, jog esame jaunųjų astronomų būrelio nariai, užvertę galvas, iki kol pavargo kaklai, stebintys ir akimis gaudantys tas akimirksniu pralekiančias šviesos juosteles. Štai, aks yra tikroji laimė - mėgautis akimirka čia ir dabar, džiaugtis tuo, ką matai ir turi, leisti gyvenimui tekėti ramiai ir be sukurtų rūpesčių. Galvoje taip lengva, mintys skaidrios, nuotaika pakili.

O dar labai džiugina tai, kad galiu ruošti visokias gėrybes žiemai iš savo sode nuskintų vaisių ir daržovių. Štai namie pūpso krūvelė cukinijų, laukiančių eilės, kada iš jų virsiu kokį padažą ar mišrainę. Šaldiklyje jau tūno paruoštos trešnės, o puode cukruje mirksta vyšnios. Gėris neišpasakytas!

Jau savo Facebook paskyroje užsiminiau apie vyšnių uogienės su šokoladu receptą. Tai štai - dalinuosi. Tiesą sakant, vyšnių ir šokolado derinį uogienėse galima aptikti internete, o prisiminus šokoladinius tortus su vyšniomis, tikrai norėsis šį skanėstą užkonservuoti žiemai. 


Sudėtis:
1 kg vyšnių
0,5 kg cukraus
100 g juodojo šokolado
Šiek tiek citrinos sulčių
Vanilės ankštis


Paruošimas:
Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus, užpilti cukrumi ir palaikyti per naktį (čia su mintimi, jog visos šeimininkės vakare ruošia uogienes), kad išsiskirtų sultys. Į puodą dėti perpjautą vanilės ankštį. Vyšnias su saldžiomis sultimis užvirinti ir palikti ataušti. Turiu įprotį po du kartus virti uogienę (ypač tokias, kurios skystesnės), todėl gerokai ataušusias vyšnias vėl užvirinti. Įpilti šiek tiek citrinų sulčių  ir pavirti dar apie 10-15 min. Galiausiai, nuimti puodą nuo ugnies ir suberti tarkuotą juodąjį šokoladą. Maišyti, kol šokoladas ištirps. Dar karštą uogienę supilstyti į gerai išplautus bei šiltus stiklainius, užsukti ir atšaldyti apverstus stiklainius.
Uogienė išeina šiek tiek tirštesnė, sodrios raudonai rudos spalvos, nepakartojamo aromato. Manau, žiemos vakarą suvalgytas net ir vienas šaukštelis tokios uogienės praskaidrins nuotaiką ir sušildys. O jei tokią uogienę Kalėdų proga padovanosite brangiam žmogui, ne tik nudžiuginsite jį, bet ir patys džiaugsitės.
Skanaus!