2013 m. vasario 27 d., trečiadienis

Vakarienė per 10 minučių: makaronai su pomidorais

Kartais būna taip, kad grįžti namo ir valgyt norisi čia ir dabar. Jei šaldytuve nieko neužsiliko, ką būtų galima greitai pačiupti ir suvalgyti, belieka pasiklaiuti šimtą kartų išbandytu receptu, kurį pagaminti užtruksite ne daugiau kaip 10 minučių. Pristatau - greitos vakarienės svečiai: makaronai su svogūnais ir pomidorais.


Sudėtis (1 didelei porcijai):
Makaronai
Pusė svogūno
2 pomidorai
Pora šaukštų grietinės
Druska, prieskoniai
Sūris

Paruošimas:
Pirmiausia, užkaiskite puodą su vandeniu makaronams. Kad makaronai virdami nesuliptų, aš į vandenį įpilu šiek tiek aliejaus. Vandeniui užvirus, suberiam makaronus ir verdam iki al dente stadijos, t.y. kai tampa beveik minkšti, bet dar šiek tiek kietoki.


Kol makaronai verda, nusilupam pomidorus, juos supjaustom kubeliais. Svogūną taip pat supjaustyti smulkiai.


Kai makaronai išverda, nupilti nuo jų vandenį ir vėl dėti ant ugnies. Suberti smulkintus svogūnus ir maišant pašildyti minutę ar dvi. Po to sudėti pomidorus, pabarstyt druskos, prieskonių, uždėti grietinės ir maišant dar pakaitinti porą minučių. Viskas! Dedam viską į lėkštę, gausiai apibarstom tarkuotu sūriu ir valgom pasigardžiuodami greitą vakarienę.
Jei mėgstate, galite užbarstyti įvairiausių žalumynų. Ypač tinka petražolės arba bazilikai.
Skanaus!


2013 m. vasario 24 d., sekmadienis

Rankų darbo kosmetika: veido ir kūno šveitikliai su cukrumi

Kad jau užsikrėčiau ta kosmetikos gaminimo namuose manija, tai ir gaminu dabar viską. Jau esu rašiusi apie gasulo molio šampūną ir balzamus lūpoms. Prieš šventes sukau kremus rankoms, vėliau dariau kremą, apsaugantį nuo pavojingų saulės spindulių (gaila, dar nebuvo kur išbandyti) - apie kremus parašysiu artimiausiu metu.

Beje, radau bendramintę kolegę, su kuria dabar eksperimentuojame kartu - bandom atrasti geriausią šampūno formulę, dalijamės patirtimi iš kremų sukimo. O šį savaitgalį išbandžiau veido ir kūno šveitiklius, kuriuos gaminau su ruduoju cukrumi.

Nuotrauka iš čia: Mama-knows.com

Veidui naudojau šveitiklį, kurį gaminau tik iš cukraus ir aliejaus mišinio, o kūnui naudojau tą patį šveitiklį, tik į jį dar pridėjau gasulo molio. 

Sudėtis:
Rudasis cukrus
Avokadų aliejus
Alyvuogių aliejus
Arbatmedžio aliejus
Gasulo molis

Tikslias proporcijas sunku nusakyti - aliejaus reikia tiek, kad cukrus būtų pakankamai drėgnas. O jei pridedate molio, tai aliejaus reikės šiek tiek daugiau, kad gautųsi tiršta košelė.

Žinoma, tai ne koks pirktinis šveitiklis, kurį labai lengva nuplauti. Šiam aliejiniam šveitikliui reikės šiltesnio vandens. O be to, jo net nebūtina taip kruopščiai nuplauti, nes kartu aliejai pamaitina odą. Po tokio šveitimo oda tampa švelni ir minkšta.
Tiesa, jei jus kamuoja spuogai, į šveitiklį galite įlašinti lašiuką ar du arbatmedžio eterinio aliejaus.

Galiausiai, noriu pasakyti, kad tokį šveitiklį, jei jo pagaminsite didesnį kiekį, galite sudėti į gražų stiklinį indelį, perrišti kaspinėliu, ir turėsite rankų darbo dovaną mamai, sesei, draugei. 

Sėkmės eksperimentuojant!

2013 m. vasario 16 d., šeštadienis

Gražios valstybės dienos!

Sveikinu visus Valstybės gimimo dienos proga! Kas eitynėmis, kas Stintų šventėje, o kas namie prie sotaus pietų stalo - švęskime, kaip švenčiame gražiausias progas.

Vėliava iš čia: Wallpaperscraft.com
Dažnai bambame, kad nemokame švęsti valstybinių švenčių  ir tiesiog tas dienas išnaudojame kaip papildomas nedarbo dienas. Tiesa, šį kartą ta taisyklė net negalioja, nes Vasario 16 d. yra šeštadienis. Bet vis tiek - pradėkime nuo savęs. Jei švęsime nuoširdžiai ir džiaugsimės tuo, ką turime, netrukus švęsime visi ir linksmai. Ir čia nereikia Vyriausybės ar savivaldybių, kad organizuotų mums koncertus - reikia jausti šventę širdyje. 


Ir žinot, gal šiais visuotinės emigracijos laikais nuskambės keistai, bet man patinka gyventi Lietuvoje. Norėčiau iš jos pabėgti tik žiemos metu - trumpam, ten, kur šilta. O po to vėl į cepelinų ir šaltibarščių šalį. :)

Su švente Jus!

2013 m. vasario 15 d., penktadienis

Meduolis su persikais

Žiema, žiema, bėk iš kiemo!!!!! Kad ir kaip garsiai taip šaukėm, bet ji niekaip neišbėga iš kiemo. Atrodo, ir blynų sočiai privalgėm, o vis tiek nepadeda.... 

Beje, ar žinojote, kad senais laikais klaipėdiečiai vieninteliai Lietuvoje per Užgavėnes valgydavo ne blynus, o šiupinį. Pasirodo, jie vieninteliai turėjo kitokias krosnis ir jose nebuvo galima kepti tų tradicinių blynų. Aš tą sužinojau tik pernai, o šiemet to šiupinio ir paragavau. Be to, dar ir puikų kultūrinį šiupinį pamačiau - Klaipėdos teatrai susivienijo vardan kilnaus tikslo: surinkti pinigų premjerinio Klaipėdos dramos teatro atstatymo spektakliui apie Karalienę Luizę sukurti. Paskaitykite čia ir čia.

O vis dar besitęsiant žiemai, siūlau prisiminti meduoliais kvepiančias šventes ir išsikepti minkštą, kvapnų gardėsį.


Sudėtis:
2 kupini valg. šaukštai dirbtinio medaus
2 kupini valg. šaukštai drėgno cukranendrių cukraus "Farinas"
150 g sviesto
3 kiaušiniai
2 valg. šaukštai aliejaus
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
Cinamonas, malti gvazdikėliai, vanilė
Stiklinė miltų
Konservuoti persikai

Paruošimas:
Į indą sudėti dibtinį medų, cukrų ir sviestą. Indą dėti ant ugnies ir šildyti, kol sviestas ištirps. Tada sviestą su cukrum šiek tiek atvėsinti ir po vieną mušti kiaušinius. Gerai išmaišyti, įpilti aliejų, suberti kepimo miltelius, cinamoną, gvazdikėlius ir vanilę. Gerai išmaišyti ir galiausiai suberti miltus. Jų gali prireikti šiek tiek daugiau nei stiklinės - dėti tiek, kad išmaišius gautųsi tirštos grietinės konsistencijos tešla.
Paruoštą tešlą pilti į kepimo skardą, viršų apdėti pjaustytais konservuotais persikais ir kišti į įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę. Kepti kol iškeps. :) Tai gali užtrukti apie 4-50 minučių. Tiksliai laiko nesusekiau. 
Drėgnas, minkštas, purus meduolis. Skanaus!

2013 m. vasario 5 d., antradienis

Leningrado agurkinė sriuba

Viename savo įraše esu netyčia užsiminusi apie savo vyro mėgstamiausią Leningrado agurkinę sriubą. Tada aprašinėjau kažkokį kitą receptą, bet matau, kad į blog'ą vis kažkas užsuka ieškodamas būtent šios agurkinės recepto. Tad šį kartą išvirusi tokią sriubą nutariau ją nufotografuoti ir aprašyti receptą tiems, kas nori sužinoti, kaip verdama raugintų agurkų sriuba.


Sudėtis:
Pusė stiklinės perlinių kruopų
1 bulvė
Svogūnas
Didelė morka
4 rauginti agurkai
Druska, pipirai, keli lauro lapeliai
Aliejus kepimui

Paruošimas:
Kruopas nuplauti, sudėti į vandenį ir užkaisti virti. Į puodą įberti druskos, įdėti lauro lapelius. Kruopas virti tol, kol jos beveik suminkštėja. O tuo matu pasiruošti likusias daržoves - svogūną smulkiai supjaustyti, morką ir raugintus agurkus stambiai sutarkuoti.
Kruopos bebaigiant virti, į puodą sumesti nedideliais kubeliais pjaustytą bulvę. Svogūną ir morką apkepinti keptuvėje su aliejumi. Daržovės turi būti minkštos, o tada jas sudėti į puodą. Ten pat sudėti tarkuotus raugintus agurkus. Įberti pipirų ir dar pavirti keletą minučių.
Aš dažniausiai dar palieku uždengtą puodą ir leidžiu sriubai bent pusę valandos pailsėti. Tiesa, esu girdėjusi, kad kai kurie virdami šią sriubą įdeda porą šaukštų pomidorų padažo - čia jau nuo skonio priklauso.
Patiekite sriubą su grietine. Skanaus!

2013 m. vasario 4 d., pirmadienis

Brokoliai su varške

Kad vasaris nebūtų toks pat liūdnas mano blog'e, pasistengsiu parašyti daugiau ir dažniau.  Žinoma, tik mėnesio pabaigoje bus aišku, ar mano geri norai virto tikrove, bet bent jau pasistengsiu. :)

Šiandien dalinuosi brokolių su varške receptu. Tai pakankamai greitas ir paprastas užkandis, puikiai tinkantis, pavyzdžiui, vakarienei. O jei mėgstate gaminti rytais, tai tiks ir pusryčiams. Yra tik viena bėda su šiuo patiekalu (bent jau man) - aš jį galiu suvalgyti visą iškart.


Sudėtis:
Brokolis
200 ml riebios grietinėlės
200 g varškės
Pora šaukštų saldžiojo čili padažo
Druska, džiovinta saldžioji paprika
Fermentinio sūrio (nebūtina)

Paruošimas:
Brokolį sulaužyti gabalėliais ir įmesti porai minučių į verdantį vandenį. Po to vandenį nupilti ir brokolius nusausinti.
Grietinėlę išplakti iki standžios masės, suberti druską, paprikos prieskonius, įpilti pagal skonį saldaus čili padažo, įdėti varškę ir dar kartą viską gerai išplakti.
Brokolį sudėti į kepimo indą, o ant jo lygiu sluoksniu dėti varškės masę. Galite viską pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepimo indą kišti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepti apie 20 minučių.
Kartais gamindama šį patiekalą, į kepimo indą kartu su brokoliais įdedu ir pusžiedžiais pjaustyto svogūno, bet iškepęs jis lieka kietokas. Be to, patiekalą labai skanu valgyti su pomidorais ir marinuotomis paprikomis.
Skanaus!

2013 m. vasario 3 d., sekmadienis

Makaronai su jūrų šukutėmis

Savo gimtadienio proga (kas buvo jau senokai, bet vis dar liko neaprašyta) nutariau, kad noriu pasigaminti pietus su jūros gėrybėmis. Ir išrinkau jūrų šukutes. O kadangi gimtadienis - mano, tai neatsižvelgiau į tai, kad mano vyras nemėgsta makaronų ir gaminau makaronus su padažu ir jūrų šukutėmis. Rezultatas buvo puikus ir netgi vyras suvalgė iki paskutinio trupinėlio ir sakė, kad va tokie makaronai tai jam patiko. Žodžiu, pabandykite ir jūs, patiekalas vertas nuodėmės, jei ir nevalgote makaronų.
 

Sudėtis:
Jūrų šukutės (naudojau šaldytas, tik, žinoma, prieš gamindama atšildžiau)
Svogūnas
Skiltelė česnako
Kupinas valg. šaukštas kapotų saulėje džiovintų pomidorų
Grietinėlė
Sviestas
Alyvuogių aliejus
Druska, pipirai
Pora šaukštų sojų padažo
Švieži makaronai
Kietojo sūrio pagal skonį 

Paruošimas:
Jūrų šukutes atšildyti ir nuvarvinti skystį. Likus maždaug 10 minučių iki patiekalo gaminimo, ant šukučių užpilti porą šaukštų sojos padažo ir palikti. Tuo metu užkaisti puodą su vandeniu makaronams.
Svogūną ir česnaką smulkiai sukapoti ir apkepti keptuvėje su sviestu. Įpilti truputį aliejaus, kad ant sviesto kepdami svogūnai nepridegtų. Kai svogūnai ir česnakai apkepa, į keptuvę sudėti jūrų šukutes. Apkepti porą minučių, pabarstyti druska, pipirais, įdėti smulkintus džiovintus pomidorus. Dar minutę ar dvi maišant pakepti ir įpilti riebios grietinėlės.
Makaronus išvirti (al dente, kaip sakoma - arba taip, kad dar truputį kietoki būtų ir nesutižtų), dėti į lėkštę, o ant viršaus gausiai užpilti padažo. Arba geriausia makaronus dėti į keptuvę su padažu ir gerai išmaišyti. O tada jau krauti į lėkštes, pabarstyti sūriu ir skanauti.
Gero apetito!!!