2015 m. kovo 10 d., antradienis

Morkų pyragas su sūria karamele

Šis pyragas jau tampa mano vienu dažniausiai kepamų pyragų ir galiu pasigirti, kad praėjusią savaitę po objektyvaus maždaug 40 žmonių balsavimo jis tapo pačiu geriausiu tarp trijų pyragų, pretendavusių tapti Klaipėdos Rotary klubo "Karalienė Luizė" firminiu, reprezentaciniu pyragu. Taigi, panašu, kad po šios nominacijos paskelbimo kaip prizą gavau progą kepti šį pyragą dar daug daug kartų.

Pagaminti šį pyragą šiek tiek užtrunka, tačiau skonis viską atperka. Pyragas drėgnas, purus, o karamelė puikiai papildo skonį.


Sudėtis: 
300 g margarino
5-6 valg. šaukštai aliejaus
Pusė stiklinės cukraus
2 labai kupini valg. šaukštai rudojo drėgnojo cukraus
3 valg. šaukštai dirbtinio medaus
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
2 nedidelės morkos
6 kiaušiniai
Vanilinis cukrus
8 valg. šaukštai kvietinių miltų
Karamelei: 
1/2 st. cukraus
50 g sviesto
~350 ml riebios grietinėlės
Žiupsnelis druskos

Paruošimas: 
Margariną ištirpinti, suberti cukrų, vanilinį cukrų, įdėti medų ir gerai išmaišyti. Kai margarinas su cukrumi šiek tiek atvės, įmušti po vieną kiaušinius ir išmaišyti. Suberti kepimo miltelius, įpilti aliejų ir dar kartą išmaišyti. Morkas nuskusti ir smulkiai sutarkuoti (aš tarkuoju vidutine tarka tarp burokinės ir tos, kuri naudojama bulvių tarkiams paruošti. Bet tiks ir morkos, likusios po sulčių spaudimo). Tarkuotas morkas mesti į tešlą. Po to suberti miltus ir gerai viską išmaišyti. Masė turi būti labai tirštos grietinės konsistencijos. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Iš tokio kiekio produktų išeina didelis pyragas, keptas 28 cm skersmens formoje.
Karamelei į keptuvę suberti apie 1/2 stiklinės cukraus ir palikti jį išsilydyti. Kai visas cukrus išsilydo, į jį įdėti 50 g sviesto, pamaišyti, o po to po truputį ir vis išmaišant supilti ~ 350 ml riebios grietinėlės. Baigiant virti karamelei, įberti žiupsnelį druskos.
Ką tik iškeptą pyragą subadyti mediniu pagaliuku, kad karamelė patektų ir į pyrago vidų. Tada ant dar kašto pyrago pilti kelis šaukštus karamelės ir palikti kelioms minutėms, kol susigers. Tada vėl keli šaukštai karamelės. Ir taip tęsti, kol baigiasi karamelė.
Skanaus! Pyragas gali būti išlaikytas net keletą dienų ir dėl to visiškai nepraras savo skonio.

2015 m. kovo 7 d., šeštadienis

Keptos bulvės indiškai

Ne paslaptis, kad visai netrukus iškeliaujame porai savaičių į Indiją, tad pratinam savo skonio receptorius prie indiškų prieskonių. Žinoma, ten skonis bus kitoks ir, tikiu, kad per tą laiką tikrai prisiminsime, kaip mėgstame lietuviškus cepelinus, tačiau ir indai valgo bulves. Pamenu, praėjusį kartą kai buvo Indijoje prieš penkerius metus, mano vyras beveik nuo pirmų dienų ieškojo keptų bulvių ir, koks buvo jo džiaugsmas jas radome. Tiesa, tikram lietuvio skoniui tinkamų bulvių patiekalą radome tik Goa valstijoje, kur lankosi ir rusų turistai, o vietiniai nori jiems įtikti. Visur kitur buvo galima tenkintis kitokiais patiekalais, kuriuose yra bulvių. Dažniausiai sutinkamas buvo Aloo gobi, kas reiškia - bulvės su žiediniais kopūstais.

Radau čia: Etsy.com
Smagus atvirukas, padedantis atsiminti, kad ALOO reiškia bulves. :) O šį kartą papasakosiu apie keptas bulves, kurias taip pat galima naudoti pyragėlių Samosa ar traškaus, ypatingo blyno Masala dosa įdaru. Ir tai bus panašu į Aloo gobi, tik truputį palietuvintas variantas.


Sudėtis:
5-6 bulvės
1/2 raudono svogūno
1 nedidelis paprastas svogūnas 
Sauja šaldytų (ar šviežių) žirnelių
1/4 žiedinio kopūsto
Garstyčių sėklos
Kumino sėklos
Druska, pipirai
Indiškų patiekalų prieskoniai "Tika masala"
Ciberžolė
Imbieras
Aliejus arba ghee sviestas kepimui

Paruošimas:
Bulves nuskusti, supjaustyti kubeliais. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi berti garstyčių sėklas, kumino sėklas ir truputį pakepinti. Kai tik garstyčių sėklos pradeda "šaudyti", mesti bulves ir išmaišyti. Kepti vis maišant. Įberti druską, pipirus, kitus prieskonius, pamaišyti. Dėti smulkiai supjaustytą žiedinį kopūstą, vėl pakepinti keletą minučių, uždengus keptuvę dangčiu. Kai daržovės beveik suminkštėja, sumesti žirnelius ir svogūnus. Dar kelias minutes pakepti ir skanauti.
Gero apetito! Bandėm valgyti su lietuvišku kefyru - puikiai tiko. :)